Tickets
Shop
Nieuws 08 mrt 2019

Georgie Dalrymple: 'Dit is wel het echte werk'

Tussen de 140 atleten die dit weekeinde meedoen aan het WK Shorttrack in Sofia loopt ook een 17-jarig meisje uit Den Haag rond. Georgie Dalrymple is door bondscoach Jeroen Otter meegenomen als reserve-rijdster voor de relayploeg. "Ik vind het leuk en voel me vereerd dat ik hierbij mag zijn", vertelt ze in het Ramada Hotel, waar alle rijders verblijven. "Ik heb het naar mijn zin, zie veel nieuwe dingen."

Je zou kunnen zeggen dat een meisjesdroom is uitgekomen. Maar nu ze hier toch is, droomt ze van veel meer. Allereerst zou ze individueel een WK willen rijden. Uiteindelijk mikt ze op deelname aan de Olympische Spelen. Zou dat in 2022 al kunnen zijn, in Peking? "Dat hoop ik. Ik zal er heel hard voor moeten werken, maar niets is onmogelijk."

Georgie Dalrymple is een multitalent, net als haar grote voorbeeld Jorien ter Mors. "Naar haar keek ik echt op. Als blokjeslegger heb ik ooit een handtekening van haar gekregen, op mijn trainingsjack." Net als haar idool is Dalrymple lang van stuk en combineert ze het shorttracken met langebaanschaatsen. In de zomer doet ze er nog inlineskaten bij.

IJshockey
Haar eerste schreden op het ijs zette ze zelfs als ijshockeyster. Haar ouders deden aan fitness bij de Haagse ijsbaan De Uithof. Zij maakten Georgie en haar broertje Ted lid van de ijshockeyclub. Twee jaar hield zij het vol. "Maar toen wilde ik niet meer douchen met de jongens." Ze koos voor het schaatsen, eerst langebaan en later shorttrack. "In shorttrack zit meer snelheid in en het was gezelliger, één grote familie."

De Dalrympletjes bleken aanleg te hebben. Van Den Haag ging het naar het RTC Dordrecht. Maar daar voelde Georgie zich het vorig jaar niet helemaal happy, ook omdat het op school niet lekker liep. Ze deed een stapje terug, van havo naar mavo, en vorige zomer besloot ze te verhuizen naar RTC Noord/Wadro. In Heerenveen, waar diverse bekenden woonden inclusief haar vriend en nu dus teamgenoot Dennis Visser, leefde ze op.

Dit bericht bekijken op Instagram

Third place it is!!! 💥 #ONEHANDDOWN

Een bericht gedeeld door Georgie Dalrymple (@georgdalrymple) op

Met haar mavo-diploma op zak pakte ze de havo weer op. "Het gaat weer goed." Wat ze later wil worden? "Nou, ik wil met mijn broertje een kledingwinkel en een koffietentje beginnen." Waar? Met een Arubaanse vader kiest ze voor de Antillen. "Liefst ergens op een eiland zitten, Bonaire of zo."

Inspringen
Maar zo ver is het nog lang niet. Voorlopig werkt ze aan een mooie loopbaan als schaatsster. Op het ijs gaat het dit jaar weer uitstekend. Een enkelblessure speelde haar in het begin nog parten, maar intussen won ze brons op de 500 meter bij het WK Junioren, debuteerde ze bij de senioren World Cup in Dresden en is ze nu dus met TeamNL afgereisd naar het echte WK in Sofia.

In de Arena Armeec zal Dalrymple normaal gesproken drie dagen lang op de tribune zitten. Maar dat deert haar niet. De jongeling kijkt haar ogen uit, snuift alles op. "Van de ijstrainingen leer ik veel. Niets is zoals ik gewend ben, dit is wel het echte werk."

Dalrymple bereidt zich op de wedstrijden voor alsof ze zelf moet rijden, klaar om in te springen als dat moet. Nee, ze hoopt niet stiekem op een blessure of ziekte van een teamgenoot. "Ik hoop vooral dat ze met zijn vieren heel goed rijden, dat ze een gouden medaille meenemen en dat ik ze daarbij mag aanmoedigen."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan