Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 12 okt 2019

Juniorenbondscoach Wiersma (30) heeft hoogste trainersdiploma op zak

Ze heeft haar dertigste verjaardag net achter de rug, maar sinds gisteren is Jetske Wiersma al in het trotse bezit van het hoogste trainersdiploma. De junioren-bondscoach én hoofdcoach talentenontwikkeling van de KNSB is de jongste schaatstrainer met Topcoach 5 op zak.

Foto : Carl Mureau

Hoewel, het nieuws is zo vers, dat het certificaat haar kant nog op moet komen. De Goudse moet het voorlopig alleen met het boeket bloemen doen. Vrijdagochtend had ze haar eindgesprek met examinatoren Jeroen van der Lee en Ton van 't Klooster. Dat verliep soepel, precies zoals haar loopbaan als schaatstrainer/coach gaat. Hoe komt het eigenlijk dat Wiersma zo jong al topcoach is, in plaats van topschaatsster?

Dat verhaal legt ze bij het bereiken van deze mijlpaal graag uit. "Ik schaats zelf al zolang ik mij kan herinneren, de sport is me met de paplepel ingegoten", vertelt Wiersma. Als ze zes jaar oud is, wordt ze lid van schaatsvereniging De Gouwe Streek in haar woonplaats Waddinxveen. "Ik vond het fantastisch."

Andere sporten beoefent ze ook graag, maar als ze van haar ouders een keuze moet maken wordt het vanzelfsprekend schaatsen. Wiersma heeft talent en komt als C-junior bij de gewestelijke selectie van Zuid-Holland terecht. Ze rijdt nationale wedstrijden en wordt gespot voor Jong Oranje, waarvoor ze op haar 17e naar Heerenveen verhuist.

Maar de start is ongelukkig, want bij de scoutingsdagen voor Jong Oranje heeft ze een zware knieblessure opgelopen. "Bij de laatste (sprong)training scheurde ik mijn voorste kruisband en meniscus. Ik mocht toch komen, maar dat eerste jaar was ik vooral bezig met revalideren. Ik miste de aansluiting, haalde het tweede jaar veel in, maar boekte te weinig progressie."

Wereldtoppers
Ze maakt deel uit van generatie met Marrit Leenstra, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Kjeld Nuis. Zij stromen door, worden wereldtoppers. Wiersma redt het niet en keert als neosenior terug naar het gewest Zuid-Holland. "Daar mocht ik met mijn oude juniorenploeg meetrainen, mits ik wat voor ze terug zou doen. Zo ben ik assistent-trainer geworden."

Wiersma meldt zich bij de Vrije Universiteit in Amsterdam aan voor de studie bewegingswetenschappen, want dat valt nu wel te combineren met het nieuwe schaatsleven. Als haar eigen prestaties stokken, verdwijnt daarin het enthousiasme. "Al gauw ontdekte ik dat ik het veel leuker vond om ploeggenootjes te helpen dan met mijzelf bezig te zijn. Het trainerschap gaf me echt plezier!"

Schaatsen is de enige bezigheid waarbij je met twee handen op je rug tot enorme prestaties kan komen 🙏🏼. Ook bij de coaches zit deze houding er nog steeds ingebakken... #coaching #coachlife #speedskating #RTCkamp

Een bericht gedeeld door Jetske Wiersma (@jetskewiersma) op

Ze is amper 24 jaar als ze bij de KNSB de opleiding ST-4 afrondt. Niet veel later rondt ze haar studie aan de VU af. Ondertussen stort ze zich helemaal op het begeleiden van jonge schaatsers in het gewest: training geven, schema's schrijven, coachen bij wedstrijden. Na het afronden van haar master bewegingswetenschappen treedt ze tijdelijk in dienst bij de KNSB, als projectleider van het Meerjarenopleidingsplan, en gaat daarna niet meer bij de schaatsbond weg.

Bondscoach
Als Jong Oranje plaatsmaakt voor de regionale talentencentra (RTC's) wordt Wiersma (parttime) bondscoach van de junioren. Later, als de RTC's een nieuwe stap in hun professionalisering maken, wordt ze ook hoofdcoach talentenontwikkeling. "Dat betekent dat ik ook coach ben van de RTC-trainers langebaan en shorttrack."

Omdat ze zichzelf wil blijven ontwikkelen, start ze met de hoogste trainersopleiding, TopCoach 5, waarin ze met collega's uit andere sporten in de klas zit. "Dat is mooi, je steekt veel van elkaar op. Je daagt elkaar uit, houdt elkaar een spiegel voor. Tja, en dan ben je op je dertigste ineens TC5, gaaf!"

Tijdens deze laatste opleiding heeft ze veel moeten nadenken over haar eigen visie als trainer-coach. Wiersma is aanhanger van het totale-mens-principe. "Het leven van een jonge sporter kan nog alle kanten op gaan. De top is heel smal en slechts voor enkelen bereikbaar. Ik vind het belangrijk om schaatsers gereedschappen mee te geven, waar ze niet alleen als sporter iets aan hebben maar ook als mens."

De ijzersterkste
De laatste weken houdt Wiersma zich niet alleen bezig met 's lands beste junioren (en hun RTC-coaches), ze is als trainer ook druk bezig met het tv-programma De ijzersterkste. Zij is de trainer die BN'ers als Jan Smit, Enzo Knol, Mark Huizinga en Kim Lammers helpt het schaatsen zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. Komende zondag (13 oktober) is de opname van de eerste aflevering, die op 30 november zal worden uitgezonden op NPO1.

Training geven aan deze IJzersterkste klasbakken! 🔥 #deijzersterkste #iceicebaby #schaatsen #nopainnogain

Een bericht gedeeld door Jetske Wiersma (@jetskewiersma) op

"Hartstikke leuk", vindt Wiersma die tv-klus. "Het coachen van talentvolle schaatsers is wel heel anders dan van mensen die slechts beginnend schaatser zijn. Het is steeds wel even schakelen. Maar het enthousiasme ontbreekt niet en het fanatisme is net zo groot. Dat wordt leuk, de mensen moeten echt gaan kijken!"

Wat zijn haar eigen ambities, nu ze als trainer alle papiertjes binnen heeft? "Wat ik nu doe vind ik heel leuk. Ik heb niet per se de ambitie om coach van een commercieel topteam te worden, wil me lekker blijven ontwikkelen. Op dit moment geeft het werken met talenten en talentcoaches me genoeg uitdagingen en energie."

Door

Carl Mureau

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan