Tickets
Shop
Nieuws 04 dec 2020

Peloton in afwachting: 'Voor iedereen een lastige periode'

Al bijna drie maanden staan de marathonschaatsers langs de kant. Sinds het kabinetsbesluit om wedstrijden per 14 oktober te verbieden is er nauwelijks perspectief voor het peloton. Ploegen en rijders hebben hun hoop gevestigd op het NK van 1 januari. Nu die datum dichterbij komt en de besmettingscijfers niet verder afnemen, komt ook het restant van het seizoen in gevaar. "De beoogde start lijkt erg onzeker te worden", aldus de KNSB.

Foto : Hidde Muije

"Er is nog geen streep door het NK gezet, maar kijkende naar de huidige stand van zaken qua aantallen besmettingen (…) is dit zeer aannemelijk", meldt de bond in de meest recente nieuwsbrief naar de marathonachterban. De persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge op 8 december moet de mannen en vrouwen van de lange adem meer duidelijkheid verschaffen.

Na dinsdag zal de KNSB dan ook meer informatie kunnen verschaffen over de voorlopige kalender die de bond momenteel 'hybride' noemt. Mocht de situatie zich voordoen dat er weer wedstrijden geschaatst kunnen worden, kan de bond kiezen uit verschillende mogelijkheden. Zo kan een uitgebalanceerd wedstrijdschema opgesteld worden. Naast de Marathon Cup staan ook de trips naar de Weissensee en Luleå nog gepland. Het seizoen wordt in dat geval afgesloten met de Trachitol Trophy tussen 18 en 21 maart.

Creatief
In de tussentijd proberen de ploegen hun rijders zo goed en zo kwaad als het gaat gemotiveerd te houden. Bijna alle marathonschaatsers ondervinden namelijk hinder van de coronaregels. De anderhalvemeterregel zorgt ervoor dat ze niet samen kunnen trainen én veel ijsbanen werken met beperkte bezoekersaantallen. Veel ploegen hebben het aantal schaatstrainingen per week moeten verminderen en vanwege de spreiding van rijders over het land zijn gezamenlijke trainingen ook een stuk moeilijker te organiseren.

Piet Hijlkema, trainer van de herenploeg Bouwselect en vrouwenploeg Turner, heeft een aantal creatieve oplossingen bedacht om de huidige situatie het hoofd te bieden. "Het is voor iedereen een heel lastige periode", vertelt hij aan de telefoon. "Ook het sociale aspect is voor een groot deel weggevallen. Je kunt niet nazitten met chocomel of koffie, waarbij je het ook vaak over andere dingen als schaatsen hebt. Dat soort dingen kunnen nu niet."

"Eens in de drie weken houden we nu een centrale trainingsdag. Zo hebben we een tijdje terug met de mannen de Elfstedentocht gefietst en hebben we tijdritten op de VAM-berg gedaan", geeft Hijlkema voorbeelden van alternatieve trainingsvormen. Daarbij zorgt hij ook voor een wedstrijdelement met halve finales en een finale. Op het ijs liet hij zijn rijders honderd ronden zo snel mogelijk afleggen. "In een normaal seizoen zou je dat soort dingen nooit doen, maar nu kan het", vertelt de Friese trainer, die merkt dat zijn alternatieve wedstrijdprikkels gewaardeerd worden.

Stoplicht
Met het nieuwsbericht van de KNSB en de nog altijd hoge besmettingscijfers in gedachte zit Hijlkema tussen hoop en vrees. "De KNSB houdt ons netjes op de hoogte en je ziet dat ze hun best doen om van alles rond te krijgen. De organisatie verdient wat dat betreft een pluim. Natuurlijk wil je positief nieuws horen, maar dat is er eigenlijk niet en dat lag ook wel een beetje in de lijn der verwachting."

Voor het geval er helemaal geen wedstrijden meer verreden kunnen worden, houdt hij zijn schaatsers dan ook voor dat ze zich op fysiek, technisch en persoonlijk vlak wel door kunnen ontwikkelen. Je kunt rustig aan dingen werken en veel investeren, vindt hij. Maar, geeft hij aan: "Onze intentie is dat we ons serieus klaar gaan maken zodra het stoplicht op groen lijkt te gaan. Elke wedstrijd die eventueel nog komt moet je met beide handen aangrijpen." Of om in schaatstermen te blijven: "Het is net als de Elfstedentocht. Op het moment dat het kan, moet je er klaar voor zijn."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan