Dat is de belangrijkste uitkomst van een stevig Statendebat vandaag. Dinsdagavond laat was nog bekend geworden dat sportkoepel NOC*NSF vanaf 2021 jaarlijks 250.000 euro extra bijdraagt voor de ijshuur in Thialf. Met dat 'zeer stevige' gebaar op zak kreeg gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) toch nog ruime steun (30 van de 40 stemmen) voor zijn herstelplan.

Dat ging echter niet zonder slag of stoot. Vanuit Provinciale Staten kwamen veel kritische vragen over de situatie waarin Thialf is beland. Moeten de Friezen nog meer belastinggeld stoppen in de financiering van het stadion, dat vooral voor topsport is bestemd? En wat gaan de gebruikers doen om het resterende gat, zes ton per jaar, te helpen dichten?

De toezegging van NOC*NSF van jaarlijks 2,5 ton bleek zeer welkom. Maar het is niet genoeg, beseft iedereen in de Staten. En dus kwam er een motie van het CDA, waarin van de gebruikers van Thialf om extra bijdragen wordt gevraagd. Mogelijk moet een externe partij zelf mede-aandeelhouder worden. De motie werd unaniem aangenomen. Dankzij een motie van de ChristenUnie, die eveneens unaniem werd aangenomen, komt er wel onderzoek van de Noordelijke Rekenkamer naar de oorzaak van de financiële perikelen. 

Nationaal schaatscentrum
Als het aan de PvdA ligt groeit Thialf uit tot het Nationale Schaatscentrum of zelfs het Papendal voor de wintersporten, waarin ook de KNSB zijn bondsbureau (nu gevestigd in Utrecht) zou moeten onderbrengen. De fractie vroeg om de haalbaarheid van die ambitie te onderzoeken. Die motie haalde het ruim.

De belangrijkste hobbel voor het herstelplan van Thialf is nu genomen: Friesland verlicht met twee miljoen euro de grootste nood. Het resterende miljoen moet komen van de gemeente Heerenveen; de gemeenteraad neemt op 22 juni een besluit. Als die akkoord gaat, kan Thialf tot medio 2022 vooruit, mits herstel/vervanging van de zonnepanelen niet te veel geld kost.

In elk geval zullen snel de gesprekken starten met professionele gebruikers van Thialf om samen tot een gezonde exploitatie te komen voor de periode vanaf medio 2022. Daarbij zit ook de KNSB aan tafel. Het streven van betrokken partijen is om in Thialf gouden medailles te blijven scoren, maar wel met zwarte cijfers, ofwel een sluitende begroting.