1. De schaatser – Nando Boers (2013)
Een boek met Ireen Wüst, Mark Tuitert, Sven Kramer, Annette Gerritsen, Michel Mulder, Stefan Groothuis, Jan Smeekens en Bob de Jong. In De schaatser nemen zij de tijd met journalist en schrijver Nando Boers om te praten over hun drijfveren, hun angsten, hun pijn en vooral het leven onder hoogspanning tijdens belangrijke wedstrijden.
2. 43 opmerkelijke verhalen van alle Nederlandse medaillewinnaars op de Winterspelen – Gerard den Elt en Mariëlle Verstegen (2013)
In aanloop naar de Olympische Spelen van Sotsji gingen journalisten Gerard den Elt en Mariëlle Verstegen samen met fotograaf Marcel Krijger in gesprek met de helden van weleer. Onder anderen Sjoukje Dijkstra, Stien Kaiser, Yvonne van Gennip, Ids Postma, Marianne Timmer, Renate Groenewold, Jan Bos, Rintje Ritsma, Carl Verheijen en Laurine van Riessen komen aan het woord. Het boek levert niet alleen 43 mooie opmerkelijke verhalen op, maar ook beeldmateriaal dat nog niet eerder is gepubliceerd.
3. De jongen die met de dieren schaatste - Edward van de Vendel en Sanne te Loo (2018)
Veel kinderen dromen ervan ooit mee te doen aan de Olympische Spelen. Voor topschaatser Beorn Nijenhuis kwam die droom echt uit! Maar voor het zover was, moest hij heel veel oefenen en trainen… Het begon met rondjes schaatsen op een bevroren meer. Elke dag. Helemaal in zijn eentje. Alleen de dieren uit het bos zagen hoe Beorn oefende en oefende. En in zijn hoofd klonken steeds dezelfde woorden: Rondjes. Lucht. Adem. Nergens aan denken. Harder. Bochten. Harder. IJs. En de dieren kijken mee. Edward van de Vendel en Sanne te Loo maakten een prachtig lees- en kijkboek over hoe een jongetje een professioneel sporter werd – en altijd ook dat jongetje van acht bleef.
4. Hoe sterk is de eenzame schaatser, op zoek naar het mysterie Hans van Helden – Erik Dijkstra (2015)
Eind 2014 doet journalist en presentator Erik Dijkstra een bijzondere ontdekking. De mysterieuze schaatser Hans van Helden blijkt in het Thialf-stadion te zijn. Hans van Helden, de man die van de aardbodem verdwenen leek te zijn, de schaatser met de fluwelen techniek, winnaar van olympische medailles, bewonderd en gehaat om zijn eigenzinnige gedrag. Jarenlang leidde hij een teruggetrokken bestaan, diep in Frankrijk, en weigerde ieder contact met de media. Nu is hij terug in Nederland, en Dijkstra gaat op zoek.
5. Bob, anders – Carl Mureau (2016)
Bob – Anders vertelt het levensverhaal van Bob de Jong, misschien wel de beste langeafstandschaatser ooit. Hij is supersociaal, maar duikt ook graag weg in zijn eigen wereld. Dat maakt hem voor de buitenwereld soms moeilijk te doorgronden. Maar wie is Bob eigenlijk, wat maakt hem anders dan de rest? Op die vragen geeft journalist Carl Mureau antwoord in deze biografie.
6. Bislett 1 en 2 – Bert Wagendorp en Nando Boers (2016 en 2018)
Een boek en tijdschrift in één, in Bislett staan verhalen van de Olympische Spelen die om het evenement zoemen als bijen rond de korf, ontroerend, dramatisch, verhalen van succes en falen, van verwachtingen, van desillusies. Een boek met het verhaal achter de verhalen inclusief foto's van Klaas Jan van der Weij.
7. Ard Schenk, de biografie - Bert Wagendorp, Frans Oosterwijk en Wybren de Boer (2009)
Ard Schenk, de biografie, gaat over de opkomst, de bijna ondergang en de glorie van 's lands grootste schaatser en zijn leven er na. Schenk was een rauw en uniek talent dat binnen drie jaar Europees kampioen was. Hij was opeens een topsporter, maar werd nooit een asceet die alles opofferde voor de sport. Achter de stugge Noord-Hollander school een sfeergevoelig en emotioneel mens. Schenk schaatste omdat hij het leuk vond, dat je de roem, die zelfs kon uitlopen op totale verafgoding, er gratis bij kreeg had hij zich niet gerealiseerd. De biografie gaat ook over de geschiedenis van Nederland met zijn bedompte topsportklimaat van de jaren zestig en zeventig.
8. Keessie – Jeroen Haarsma (2018)
Kees Verkerk is kastelein, campinghouder en kampioen. In de jaren zestig van de vorige eeuw wordt 'Keessie' een volksheld vanwege zijn vlotte babbels en zijn vechtlust op de schaatsbaan. En natuurlijk vanwege zijn prestaties, waarmee hij Nederland - in de jaren zestig nog geen groot sportland - op de kaart zet. Verkerk wint in 1968, precies vijftig jaar geleden, als eerste Nederlandse man goud op de Winterspelen.
9. Tussen hemel, ijs en aarde – Carla Zijlstra (2018)
In het autobiografische Tussen hemel, ijs en aarde blikt Carla Zijlstra op een intrigerende manier terug op haar carrière als topsporter. Wat doe je, maar vooral wat doet het met je? Ze laat de lezer voelen hoe het is om creatieve naïeve gedrevenheid te vervangen door bijna masochistische discipline. Dit boek gaat niet alleen over succes, maar ook over teleurstelling. Het gaat niet alleen over schaatsen, maar ook over een leven daarnaast en erna. Hoe is het om gewoon als vrouw begeerd te worden en eens niet op techniek te hoeven letten, op ranglijsten te staan, hoe is het om zonder regels en conventies er gewoon te mogen zijn?
10. 8070 dagen wachten op de Elfstedentocht – Jurryt van de Vooren (2019)
Van de koudste winter tot de heetste zomer van de eeuw. Van Reinier Paping tot Maarten van der Weijden. De Elfstedentocht is altijd dichtbij en toch steeds verder weg. Op 8 februari 2019 was het 8070 dagen geleden dat Henk Angenent als laatste winnaar werd gehuldigd. Dat is even lang als tussen de Elfstedentocht van 1963 en die van 1985, tot nu toe het langste Elfstedenloze tijdperk. Een complete generatie is inmiddels opgegroeid zonder Elfstedenschaatsers en tegelijkertijd is de Elfstedencultuur overal om ons heen. In elf thematische hoofdstukken onderzoekt sporthistoricus Jurryt van de Vooren deze bijzondere invloed van de Elfstedentocht.
11. Vancouver 210210, zonder strijd geen overwinning - Mark Tuitert en Tim Senden (2011)
Op 21 februari 2010 schreef Mark Tuitert schaatsgeschiedenis met een olympische titel op de 1500 meter, 38 jaar nadat Ard Schenk als laatste Nederlander olympisch kampioen op dit koningsnummer was geworden. In Vancouver 210210 vertelt Tuitert vanuit het hart en ongecensureerd over de lange zoektocht die aan dat succes voorafging en waarom hij, de Europees kampioen allround van 2004, zo zelden aan de verwachtingen wist te voldoen. In Vancouver betaalden het rotsvaste geloof in eigen kunnen én de aanpak van coach Jac Orie zich eindelijk uit.
12. Van start op twee linkerschaatsen - Harm Kuipers (2012)
Arts, wetenschapper, oud-topschaatser en vliegenier Harm Kuipers vertelt in Van start op twee linkerschaatsen op nuchtere en relativerende toon zijn levensverhaal, waarin wetenschap en sport moeiteloos in elkaar overvloeien. Zijn beweegredenen zet hij uiteen, maar hij geeft ook helder uitleg over sportvoeding, trainingsschema's, inspanningsfysiologie, doping, maagledigingen en voorzorgslandingen. Zo analyserend als hij zijn hele loopbaan is, zo ontleedt hij ook de ziekte die hem de laatste jaren in zijn greep heeft. Ook daar weet hij de lessen die hij leerde om te zetten in duidelijke en beargumenteerde adviezen.