Afgelopen jaar werden veel wedstrijden geannuleerd of in een aangepaste vorm gehouden. Zo kreeg de ISU Grand Prix-reeks een regionaal karakter. Op de WK Kunstrijden in Stockholm kwam de wereldtop wel bij elkaar, in een bubbel, om de titels en een groot deel van de olympische startbewijzen te verdelen. Het is echter niet ondenkbaar dat het olympisch seizoen 'nog negatief kan worden beïnvloed door de coronapandemie'. De ISU wil kunstschaatsers met virtuele wedstrijden in staat stellen om de internationale strijd met elkaar aan te gaan, zelfs als het reizen beperkt is.
In een verklaring geeft de schaatsbond een update van verschillende initiatieven die het voorbije seizoen zijn geëvalueerd. Op 17 november en 26 januari werden twee tests uitgevoerd in samenwerking met Skate Canada. Bij de eerste testwedstrijd werden vooraf opgenomen video's van de kunstschaatsers live beoordeeld door een jury. De tweede test werd uitgevoerd met twee livelocaties en rechtstreekse jurering op afstand. Een groep onder leiding van ISU-vicepresident Alexander Lakernik voerde op 28 januari en 18 maart ook twee tests met paarrijden uit in Moskou.
Swiss Timing Sportservice, de officiële ISU-partner op het gebied van tijdwaarneming en resultaten, is begonnen met de ontwikkeling van een beoordelingssysteem op afstand en demonstreerde begin maart de opzet en functionaliteit van het systeem. Hierbij werd nog niet 'live' geschaatst. "De officials konden thuis op hun eigen computerscherm, met exact dezelfde layout en functies, de scores invoeren net als tijdens een wedstrijd op locatie", aldus de ISU. Het meest uitdagende onderdeel blijft een stabiele live videofeed. "Een stabiele en snelle internetverbinding is nodig om ervoor te zorgen dat de beelden gelijktijdig kunnen worden ontvangen door alle betrokkenen bij het juryproces." Verdere updates over de geboekte vooruitgang worden te zijner tijd gepubliceerd.
In januari lanceerde de ISU de zogeheten Virtual Event Toolkit, een reeks ideeën die kunnen worden gebruikt voor het online faciliteren van verschillende interactieve sessies. De toolkit probeert een raamwerk te bieden voor monitoring en feedbacksessies voor schaatsers, vergaderingen en seminars voor officials, coaches en atleten, testen voor jurering, livewedstrijden en evenementen met behulp van ingezonden video's. Talloze instructievideo's in de online gereedschapskist laten zien hoe je een evenement kunt organiseren voor kunstschaatsen, maar volgens de ISU kunnen deze ook worden aangepast voor synchroonschaatsen, shorttrack en langebaanschaatsen.