Tickets
Shop
Nieuws 09 feb 2021

Kramer en Verweij willen meedoen aan NK Natuurijs

Als het NK Natuurijs verreden wordt, willen Sven Kramer en Koen Verweij aan de start verschijnen. De langebaanschaatsers hebben zich gemeld bij Willem Hut, marathoncompetitieleider van de KNSB, en hopen op dispensatie. "Ik roep het nu vooral vanuit enthousiasme, maar als het doorgaat, ga ik serieus overwegen om mee te doen."

Foto : Sander Chamid

De 34-jarige Fries rijdt dit weekend de WK Afstanden en komt donderdag in actie op de 5 kilometer en vrijdag op de ploegenachtervolging. Als er daarna nog sprake is van een marathon op natuurijs wil hij zich er '100 procent voor inzetten'. "Ik zou het leuk vinden als ik mee kan doen, maar het is op dit moment niet mijn core business, dat is het langebaanschaatsen. Ik ben allang blij dat er een beetje reuring is en verder is het van ondergeschikt belang of ik meedoe of niet."

Team Jumbo-Visma heeft naast een langebaanploeg ook een marathonploeg en Kramer stelt dat hij daar eventueel onder zou kunnen vallen. Ook kunnen de langebaanschaatsers die mee willen doen een dispensatie aanvragen als 'extra team'. "Kortom, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden", aldus Kramer. "Iedereen is zich ervan bewust dat we deze kans, waar we al jaren op wachten, moeten proberen aan te grijpen en te kijken naar wat mogelijk is. Dat wordt nu gedaan."

Demissionair premier Mark Rutte gooide afgelopen vrijdag de deur dicht voor marathonwedstrijden op natuurijs, maar kwam maandag terug op zijn uitspraak. Er wordt nagedacht over een bubbel, zoals al vijf weken het geval is voor de langebaanwedstrijden in Heerenveen. Inmiddels heeft de KNSB ook aanvragen voor startbewijzen uit het buitenland ontvangen, maar die rijders kunnen alleen starten wanneer het predicaat Open NK wordt opgeplakt. 

En een Elfstedentocht? Als het Kramer had gelegen, had het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden nog even gewacht met een definitief 'nee' tegen de Tocht der Tochten in de huidige pandemie. "Zelf had ik liever mijn kaarten nog even tegen de borst gehouden om te kijken wat er mogelijk is. Natuurlijk snap ik dat het moeilijk is om zo'n beslissing te heroverwegen, maar uiteindelijk zijn er nog veel meer opties dan alleen het niet door laten gaan", aldus Kramer.

"Ik zou er nog wel een keer naar willen kijken, maar ik denk niet dat het op dit moment nog heel urgent is", doelt Kramer op de recente weersvoorspellingen waarin de dooi eind volgende week alweer inzet. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan