Ieder jaar opnieuw bereiden de natuurijsclubs zich voor op een strenge winter, de afgelopen jaren helaas maar al te vaak tevergeefs. In een jaar dat overheerst werd door het coronavirus vergden de voorbereidingen nog meer werk dan normaal. Hoe hou je de anderhalve meter in stand op je ijsbaan? Mag de koek-en-zopietent open? En hoe zorg je dat er niet teveel mensen tegelijk op het ijs komen? Al die vragen probeerden ijsclubs en KNSB voorafgaand aan het seizoen al te beantwoorden.
Jurre Trouw, manager sportparticipatie bij de KNSB, vertelt over de voorbereidingen. "In oktober hebben we voor toertochten en ijsclubs al gezamenlijke sessies georganiseerd. We hebben zaken als een reserveringssysteem opgezet en clubs aangemoedigd in gesprek te gaan met de gemeente over de mogelijkheden." Naar aanleiding van die sessies stelde de KNSB een stappenplan en protocol op waarmee men uit de voeten kon.
Complimenten
"We zagen dat we ijsclubs in de voorbereiding daar gelijk goed mee hebben bediend. Veel organisaties hebben ons protocol gebruikt", stelt Trouw tevreden vast. Daarbij strooit hij met complimenten aan de sectie natuurijs bij de KNSB en alle bestuurders en vrijwilligers bij de ijsclubs. "Er is met man en macht gewerkt en toen gooide ook de sneeuw nog roet in het eten. Uiteindelijk was het hartstikke goed voor elkaar op de natuurijsbanen. Zonder al die inzet hadden we het niet kunnen doen."
Hoewel de protocollen van de KNSB in eerste instantie geënt waren op een mildere lockdown, kon er vrij snel van strategie geschakeld worden, aldus Trouw. De boodschap van de bond bij natuurijs is altijd al om voorzichtig te zijn en bij voorkeur op door natuurijsclubs goedgekeurd ijs te schaatsen. In de huidige lockdown kwam dat neer op enkel de afgesloten natuurijsbanen. Om ervoor te zorgen dat de boodschap om vooral veilig en dichtbij huis te gaan schaatsen goed over zou komen, had de KNSB veelvuldig overleg met het ministerie van VWS en de Vereniging Sport en Gemeenten.
Essentie van schaatsen
Het natuurijs zorgde voor een gigantische toestroom naar de clubs, waarvan sommige zelfs een ledenstop aankondigden. Door middel van enquêtes doet de bond intussen onderzoek hoe de clubs de afgelopen periode hebben beleefd én wat ze eraan over hebben gehouden. "Hopelijk kunnen we dit momentum meenemen richting de toekomst om er munt uit te slaan. We willen ook onderzoek doen of mensen die op natuurijs hebben gereden nu gemotiveerder zijn om een les te willen nemen of om vaker naar een kunstijsbaan te gaan."
Ondanks de goedbedoelde waarschuwingen belandden uiteindelijk 40.000 schaatsers met letsel in een ziekenhuis. Trouw is benieuwd hoe dat cijfer tot stand is gekomen. "Wat valt er onder die cijfers en wat kunnen we doen om het naar beneden te krijgen? Als het gaat om schaatsongevallen kunnen we ons afvragen hoe we als bond onze rol kunnen versterken en hoe we nog meer mensen kunnen bereiken met onze boodschap." Trouw is zich er namelijk terdege van bewust dat de bijna 900.000 mensen die op een natuurijsbaan hebben geschaatst slechts een fractie is van het totaal aantal mensen dat op het ijs heeft gestaan.
Toch beleefden de meeste mensen vorige week vooral veel schaatspret. "Het is fantastisch om te zien wat er loskomt bij mensen als er natuurijs ligt", aldus Trouw. "Dit is voor heel veel mensen de essentie van schaatsen. Of ze nou kunnen schaatsen of niet, mensen hebben plezier beleefd aan het ijs. Het was een week waar we allemaal aan toe waren, omdat het lucht gaf in de coronaperiode. Ik kan niks anders zeggen dat zo'n 'tropenweek' bakken met energie geeft. Voor het schaatsen is er bijna geen mooiere reclame dan natuurijs."