Onder de noemer #wijsopnatuurijs is dit de boodschap die de KNSB actief uitdraagt nu de deskundigen melden dat natuurijs in aantocht is. De schaatsbond doet dit in samenspraak met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en sportkoepel NOC*NSF.

"Aan de uitgebreide media-aandacht valt af te leiden dat de honger naar schaatsen op natuurijs enorm is", zegt Jurre Trouw, manager Sportparticipatie van de KNSB. "Dat is mooi, want al deze partijen onderschrijven het belang van sport en bewegen, zeker in coronatijd. Maar ook op natuurijs moet dit vooral veilig gebeuren."

De vier partijen zaten bijeen om de op handen zijnde vorstperiode te bespreken. Vanwege de geldende coronamaatregelen staat voorop dat mensen drukke plekken moeten mijden, reisbewegingen moeten beperken en afstand moeten houden. Omdat ze onder de noemer evenementen vallen, bevestigt het ministerie van VWS nogmaals dat georganiseerde wedstrijden én toertochten op natuurijs verboden zijn.

Dicht bij huis
Alle betrokken partijen zien echter wel in dat de drang om naar buiten te gaan groot is. Als het echt stevig gaat vriezen en er natuurijs komt, willen veel Nederlanders daarvan profiteren en gaan schaatsen. "Dat hou je niet tegen. Schaatsen zit in ons DNA. Maar we moeten dat op een verantwoorde wijze doen", zegt Trouw.

Overheden houden met hun waterbeheer al rekening met aanstaande schaatspret. Voordat grachten, plassen en kanalen een ijsvloer hebben die dik genoeg is, moet het wel enkele dagen flink gevroren hebben. Wie over één nacht ijs gaat, neemt grote risico's. Bovenal geldt in coronatijd: blijf ook als je gaat schaatsen zo dicht mogelijk bij huis!

#wijsopnatuurijs

De enige plekken waar het natuurijs wordt gecontroleerd en onderhouden, zijn de ijsbanen van de natuurijsclubs in ons land, waarvan er ruim 450 bij de KNSB zijn aangesloten. Die hebben via een stappenplan van de KNSB ook maatregelen getroffen om hun leden/bezoekers coronaproof te laten schaatsen, dus op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar (voor iedereen boven de 18 jaar). 

Steeds meer verenigingen met een ijsbaan werken met een (online) ticketsysteem en tijdslots, waardoor het aantal schaatsers op de baan beperkt blijft. Leden en jeugdleden krijgen op veel plaatsen voorrang. Kantines blijven wel dicht; als de plaatselijke overheid het toestaat zijn 'koek en zopie' on-the-go verkrijgbaar. Uiteraard geldt ook voor deze ijsbanen de avondklok.

Veiligheid voorop
Nog sterker dan andere jaren geldt het advies: ga bij voorkeur niet schaatsen op open water dat bevroren is. Omdat toertochten niet zijn toegestaan, wordt de ijskwaliteit niet gecontroleerd, er wordt niet gewaarschuwd voor wakken of zwakke plekken. Iedere schaatser moet zich extra goed informeren over de lokale omstandigheden.

Ofwel: denk drie keer na voordat je ergens anders dan bij een ijsclub het ijs op gaat. "Onze boodschap is eigenlijk heel eenvoudig", zegt Trouw namens de KNSB. "Als je gaat schaatsen, blijf dan in je eigen stad of dorp. Zoek een veilige vijver of sloot, begin bij ijs op ondiep water. Liefst ga je naar de lokale natuurijsbaan. Dan kun je dicht bij huis lekker schaatsen: op goed, sneeuwvrij gemaakt ijs en coronaproof."

Op schaatsen.nl/natuurijs wordt zo goed mogelijk bijgehouden welke natuurijsbanen al geopend zijn. Voor de goede orde: op dit moment is dat nog nergens het geval. Het is vaak wel zaak om lid van de ijsclub te zijn of dat nog snel te worden, want in de meeste gevallen gaan banen alleen open voor hun leden.

"Is de ijsbaan in jouw buurt nog dicht, of kun je er niet terecht, denk dan goed na voordat je ergens gaat schaatsen. Bovenal: zoek het dicht bij huis", zegt Trouw. "Dat is het advies in deze coronatijd. Schaatsen is hartstikke leuk, maar onze zorg om de veiligheid staat voorop. Hoe moeilijk het ook als er voor het eerst sinds jaren weer natuurijs ligt, we moeten al het mogelijke doen om dat coronavirus de kop in te drukken."