"Het is heel verdrietig, dit is een diepe teleurstelling", is de eerste reactie van Alida Pasveer. De ploegleidster van CENNED was tot het laatste moment voorstander om af te wachten. Ook in het ploegenoverleg van woensdagavond gaf ze nadrukkelijk die mening, vertelt ze. "Ik ben positief ingesteld, dus misschien dat er nog wat mogelijk zou zijn geweest aan het einde van het seizoen."

Ook andere ploegen wilden liever dat de KNSB nog eenmaal de schouders onder een alternatieve kalender zou zetten. Het was een fijn en open gesprek, aldus Pasveer, waarbij de huidige situatie besproken werd en de opties voor de komende tijd op tafel lagen. Een deel van de vertegenwoordigers wilde vasthouden aan de hoop op wedstrijden, anderen hadden grote twijfels over het opstarten van de marathoncompetitie ten tijde van een lockdown.

"Op het gegeven moment moet je duidelijkheid scheppen", stelt Pasveer dan ook een dag later. "Het is moeilijk te verkopen dat je niet naar je werk mag, maar wel naar wedstrijden. Wij hebben sinds 12 december niet op het ijs gestaan. We kunnen vanuit het noorden wel naar Alkmaar of Utrecht reizen, maar dat is nu juist niet de bedoeling. De schaatsers willen graag rijden, maar je moet wel perspectief kunnen geven. Dan is dit een verstandig besluit en ik heb er vrede mee."

Risico
Waar sommigen uitgesproken voor of tegen het afblazen van het restant van het wedstrijdseizoen waren, was er bij Peter de Vries grote twijfel. De ploegleider van Jumbo-Visma riep de KNSB voorafgaand aan het overleg al op om alle voors en tegens af te wegen, vertelt hij als enige achterblijver in een vakantiehuisje in de buurt van Haarlem, waar de ploeg een korte trainingsstage had gepland. Direct na het nieuws heeft de ploeg de koffers gepakt en is ieder zijn eigen weg gegaan.

"Iedereen wil tot de laatste dag koersen. Al zou het maar één wedstrijd zijn", stelt De Vries. "Of het nou ochtend, avond of nacht is, we willen altijd aan de bak, maar we hebben tegelijkertijd ook te maken met de situatie om ons heen. Kun je het maatschappelijk verantwoorden om tot februari te wachten met een besluit? Dan zijn er toch weer een paar honderd man die risico's nemen, die besmet kunnen raken in de voorbereiding. En het is ook nog maar de vraag of iedereen gelijke kansen heeft om zich voor te bereiden."

Hoe lastig het ook is, de ploeg heeft het besluit te accepteren. De KNSB hoopte nog kansen te zien, maar zag uiteindelijk in dat in de huidige situatie de kans dat het marathonschaatsen alsnog een uitzonderingspositie krijgt en van alle betrokkenen toestemming krijgt om wedstrijden te rijden te klein was geworden.

Opluchting
Het uiteindelijke besluit dat de competitie dit seizoen volledig afgeblazen wordt, is voor velen geen verrassing meer. Voor de schaatssters van Team Haak/Speelman zorgt het zelfs voor een gevoel van opluchting, zegt Daniëlle Bekkering. "Eerst leefde iedereen naar 1 januari toe en toen dat niet lukte, hoorde ik al twijfels. Een deel van onze meiden werkt in de gezondheidszorg en dan krijg je toch wat meer mee. We hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Ondanks de onzekerheid hoopten de rijdsters dat er nog het een en ander mogelijk was. In wisselende trainingsomstandigheden probeerden ze flexibel te blijven, al daalde naar mate de tijd vorderde al wel het besef in dat het lastig zou worden. "Al doet het definitieve bericht wel pijn, het is geen donderslag bij heldere hemel. De KNSB heeft haar uiterste best gedaan en gevochten voor het marathonschaatsen. We hadden het graag anders gezien, maar het is een complexe situatie. In oktober staan we er weer."

Hoewel het nog maar januari is, kan de blik van het peloton dus al op het volgende seizoen. Over negen maanden is de eerste wedstrijd op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. "Dat is wel heel ontnuchterend, hoor", lacht Pasveer als ze met dat feit geconfronteerd wordt. Ook al komen er geen wedstrijden meer, ze hoopt het seizoen alsnog goed af te kunnen sluiten. "Het zou een heel mooi cadeautje zijn van koning winter als er nog natuurijs komt."