Na een trainingskamp in Valkenburg en een verrassingskamp door Nederland staken de rijders van de nationale ploeg voor het eerst dit seizoen de grens over voor een trainingskamp. Als bestemming koos bondscoach Jeroen Otter traditiegetrouw voor het Zuid-Franse Font Romeu, waar de shorttrackers elke zomer het fundament leggen voor de winter. Volgens ervaringsdeskundige Yara van Kerkhof ('ik ben er zeker al zes keer geweest') is het misschien wel één van de zwaarste kampen uit een seizoen. "Juist omdat we nog lang niet hoeven te pieken, kunnen we in deze periode écht hard trainen en opbouwen. Dat maakt het wel pittig."
Voor Van Kerkhof was het trainingskamp in Font Romeu letterlijk een 'opbouw', aangezien ze voor het eerst sinds een maand weer volledig meedraaide met de groep. De 31-jarige Zoetermeerse brak vorige maand tijdens een shorttracktraining in Hasselt twee ribben en kreeg het verzoek om het de eerste weken rustig aan te doen. Ze moest het verrassingskamp in Nederland logischerwijs aan zich voorbij laten gaan, maar aan het trainingskamp in Font Romeu, drie weken na de val, wilde Van Kerkhof niet nog eens forfait geven. Omdat het herstel sneller ging dan verwacht, was het verantwoord om mee te gaan, vertelt ze. "Maar het had geen week eerder moeten zijn."
In Font Romeu merkte Van Kerkhof tot haar eigen verbazing dat ze weer overal aan mee kon doen, al was de pijn tijdens het schaatsen niet meteen weg. "Ik was vooral heel blij dat ik iedere dag kon schaatsen", gaat de shorttrackster verder. "Normaal gesproken staat er zes weken voor een botbreuk, dus dat ik na drie weken alweer op het ijs zou staan, had ik niet verwacht. Natuurlijk was ik tijdens de eerste trainingen wel wat angstig; vooral het duwen in de relay was niet fijn, maar het ging iedere dag ietsje beter. Inmiddels voel ik geen pijn meer en zit ik op ongeveer 90 procent."
Hoogteverschil
Waar Van Kerkhof het trainingskamp benutte om fysiek op niveau te komen, beleefden Jens van 't Wout en Kay Huisman een compleet nieuwe ervaring. De twee jonge rijders, die sinds dit seizoen onderdeel uitmaken van de NTS, mochten voor het eerst mee naar Font Romeu en kregen daar hun zogenoemde ontgroening. "Het was leuk en bijzonder, maar ook zwaar", vertelt de 23-jarige Huisman, die vooral moest wennen aan het hoogteverschil. "Het is gewoon anders trainen. Na anderhalve week merkte ik dat m'n lichaam niet meer zo snel herstelde en dan zie je dat die twee weken zijn tol beginnen te eisen."
Ook de 19-jarige Van 't Wout, die vorig seizoen al een keer met de NTS mee mocht naar Tenerife, heeft een mooie ervaring overgehouden aan het buitenlandse trainingskamp. "Alles is anders en nieuw, maar ik vond het heel leuk", vertelt de Nederlands kampioen op de 1500 meter. "Door de hoogte herstel je minder snel en dat maakt het zwaar. Gelukkig was het voor de rest allemaal goed verdeeld. Als we een keer een zware ijstraining hadden gehad, mochten we het tijdens de fietstraining die middag iets rustiger aan doen."
De shorttrackers kregen iedere dag een ijstraining voorgeschoteld inclusief een fiets, atletiek- of krachttraining. Op de atletiekbaan werden er enkele sprintjes gedaan en op de racefiets werden er time trials georganiseerd, waarbij de rijders twee afstanden (1,5 kilometer en 9,3 kilometer klimmen) solo moesten afleggen. Niels Kingma en Hessel van Berkum, rijders van het KNSB Talent Team Noord, wonnen de korte tijdrit en Bram Steenaart de lange. Huisman eindigde als derde. "Dat was wel verrassend, want ik ben nooit zo'n goede fietser geweest." Ook Van 't Wout was met de zesde plek niet ontevreden. "Normaal eindig ik altijd als één van de laatste, haha."
Plaquette
Op de momenten dat er niet getraind hoefde te worden, konden de sporters in een zogenoemde 'chillkamer' terecht om te eten, te kletsen en te gamen. Aangezien iedereen vanwege de nog altijd geldende coronamaatregelen alleen op de kamer zat, was dit de ideale ruimte om met elkaar samen te zijn. "We hadden een racesimulator meegenomen om Formule 1 te spelen", glimlachen Van 't Wout en Huisman. "Daarnaast hadden sommige jongens hun skateboard meegenomen. Op de enige rustdag die we hadden, zijn we met een groep naar het skatepark gegaan. Heel veel meer was er in de omgeving niet te doen."
Het meest memorabele moment van het trainingskamp vond plaats in de tweede week. Op dinsdag 8 juni werd er bij de rijdersingang van de ijsbaan een bronzen plaquette onthuld ter herinnering aan de vorig jaar overleden Lara van Ruijven. Bondscoach Jeroen Otter, disciplinemanager Wilf O'Reilly en Daan Breeuwsma spraken tijdens het samenzijn warme woorden, waarna iedereen in stilte kon terugdenken aan hun teamgenoot. "Het was heel mooi en confronterend tegelijk", aldus Van Kerkhof. "Als die plaquette daar hangt en je ziet haar naam staan, komt dat wel even binnen. Het liefst wil je gewoon niet dat zoiets daar hangt."
"Ik keek er van tevoren best wel tegenop om naar Font Romeu te gaan, ik was bang dat ik op iedere plek een déjà vu zou krijgen", is de Zuid-Hollandse eerlijk. "Natuurlijk kwam er af en toe een naar gevoel naar boven, maar over het algemeen viel het mee en heb ik goed kunnen trainen." Op de laatste dag van het trainingskamp liepen Van Kerkhof en haar ploeggenoot Rianne de Vries nog één keer langs de bronzen plaquette. "We hebben daar bloemetjes in het water gezet en daarna een soort van afscheid genomen."