Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 26 mei 2021

Technische problemen Calgary Olympic Oval eindelijk verholpen

Meer dan een jaar is de Olympic Oval in Calgary gesloten geweest, maar nu kunnen de Canadese schaatsers en shorttrackers eindelijk uitkijken naar het moment dat ze weer het ijs op kunnen. De technische problemen waarmee de ijsbaan maandenlang kampte zijn eindelijk opgelost.

In september 2020 kwamen de eerste berichten naar buiten dat de ijsbaan in Calgary problemen ondervond. De accommodatie had in maart vanwege de uitbraak van het coronavirus de deuren gesloten. Een half jaar later zorgden de technische mankementen er echter voor dat de ijsbaan niet zoals gepland kon beginnen aan het winterseizoen. De verwachting was dat de problemen in zes weken verholpen konden worden, maar al snel bleek dat de ijsbaan de gehele winterperiode gesloten zou blijven. 

De Canadese topschaatsers weken noodgedwongen uit naar andere locaties in het land. In het pittoreske Fort St. John konden zij weliswaar korte tijd terecht op de enige andere kunstijsbaan in het land, veelal waren schaatsers als Ted-Jan Bloemen, Ivanie Blondin en Laurent Dubreuil aangewezen op bevroren meertjes in de bergen. In februari bewezen ze op de WK Afstanden in Heerenveen dat ze ondanks de verre van ideale trainingsomstandigheden goed in vorm te zijn. Dubreuil en Blondin zorgden voor individuele medailles en de achtervolgingsploegen grepen beide zilver. 

Een bericht gedeeld door Speed Skating Canada | PVC (@ssc_pvc)

Inmiddels staan de ijsmachines in Calgary weer aan. Na het slechte nieuws afgelopen najaar is gewerkt aan een herstelplan om de benodigde apparatuur voor het maken van ijs op orde te krijgen. De verouderde schaatsbaan, die is gebouwd voor de Olympische Spelen van 1988, heeft een aanzienlijke kapitaalinvestering nodig om opnieuw toekomstbestendig te worden. Vorig jaar toonde onderzoek voor de zogeheten olympische bid van 2026 aan dat de Oval zo'n 55 miljoen dollar (35,5 miljoen euro) aan verbeteringen kan gebruiken. Komend seizoen wordt van 10 tot en met 12 december een World Cup gehouden in Calgary. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan