Als het aan de gemeente ligt ziet de omgeving van de ijsbaan er over een aantal jaar compleet anders uit. Uit een bidbook blijkt dat het gebied omgetoverd moet worden tot een 'Vitaliteitscampus', met plek voor sport, onderwijs, wonen en natuur. De ijsbaan blijft, maar wordt verplaatst. Het huidige Kardinge is immers afgeschreven, vertelt sportwethouder Inge Jongman (ChristenUnie) aan RTV Noord. "Het is ook niet duurzaam meer, het is oud, dus we moeten het vervangen."

Opvallend aan het uitgewerkte scenario is dat de ijsbaan deels in de Kardingebult verdwijnt. De Bult is onder schaatsers berucht en beroemd door de zware looptrainingen die teams en selecties daar afwerken. Menig topschaatser zal in de omgeving van de Bult zichzelf zijn tegengekomen. In de plannen blijft de Bult behouden, maar krijgt deze een rodelbaan en wordt de ijsbaan deels in de heuvel gebouwd. Verder zal het ondergrondse complex sportzalen en een zwembad bevatten. 

Komend jaar werkt de gemeente de plannen voor het gebied verder uit en eind 2022 zullen deze worden voorgelegd aan de gemeenteraad. In 2030 moet het nieuwe complex afgerond zijn. Tot die tijd blijft de ijsbaan in zijn huidige vorm behouden. De totale investering zal enkele tientallen miljoenen bedragen. 

Het huidige sportcomplex met ijsbaan is gebouwd in 1993. Daarvoor bevond de ijsbaan zich in het stadspark. De ijsbaan zoals die er nu bij ligt heeft in de afgelopen drie decennia regelmatig topwedstrijden verwelkomd. Het NK Sprint keerde regelmatig terug in Groningen en in 2001 werd zelfs het WK voor junioren er gehouden. De laatste grote wedstrijd dateert van 2017, toen bij de KNSB Cup de tickets voor de World Cups van dat seizoen werden verdeeld. Verder organiseert men in Kardinge jaarlijks de Gruno Bokaal, het Nederlands Pupillen Toernooi en is het marathonpeloton er bijna elk seizoen wel een keer te aanschouwen.