Dat is de uitkomst van het debat over de sportbegroting, dat donderdagmorgen werd afgerond. “Ik ben opgelucht dat Thialf gered lijkt, maar het is uiterst teleurstellend dat alle andere ijsbanen nog niet de helpende hand krijgen toegestoken”, reageert directeur-bestuurder Herman de Haan van de KNSB. “We willen met zijn allen dat Nederlanders meer aan sport gaan doen. De schaatssport is aantrekkelijk voor jong en oud, maar daar heb je wel ijs voor nodig. Maar als we niet oppassen dreigen echt ijsbanen te moeten sluiten, omdat zij de energiekosten niet kunnen ophoesten. Dat zou desastreus zijn voor de schaatssport.”

Foto: Soenar Chamid

Het sportdebat werd donderdag afgerond, nadat het maandagavond was afgebroken omdat minister Helder moest afreizen naar het WK voetbal in Qatar. Bij haar terugkeer in de Kamer regende het moties om meer steun voor de sportsector. Een daarvan, die bij de stemming komende dinsdag kan rekenen op een meerderheid, ging concreet over steun voor topsportcentrum Thialf. De Kamer wil de schaatstempel niet laten bezwijken onder de enorm stijgende energielasten.

De minister beloofde, zoals ze maandagavond al had gedaan, alles te doen om Thialf open te houden. Maar hoe zij dat doet, bleef onduidelijk. Als het aan de Kamer ligt, krijgt Thialf steun via het noodfonds van 207 miljoen euro dat voor zwembaden is gereserveerd. Maar daartoe is minister Helder niet bereid en dus ontraadde ze de motie, die door de VVD - haar eigen partij - was ingediend en mede werd ondertekend door D66, CDA, PvdA en SP.

Helder zei de stemming over de moties af te wachten, wat tot boosheid leidde bij de SP en PvdA, omdat de Thialf-motie gewoon zal worden aangenomen. Er is volgens hen geen tijd te verliezen. In januari loopt het energiecontract van Thialf af, waardoor de energiekosten mogelijk verdubbelen. Minister Helder beloofde dat het ‘linksom of rechtsom’ goed zal komen voor het ijsstadion in Heerenveen. Maar op welke manier Thialf gesteund wordt, blijkt op zijn vroegst komende dinsdag, als over de motie wordt gestemd.

Foto: Neeke Smit

Diverse partijen, met name vanuit de oppositie, vroegen ook extra aandacht en steun voor de andere 21 ijsbanen die ons land rijk is. Maar de coalitiepartijen zijn niet van zins daarvoor extra geld te vinden. Zij vinden, met de minister, dat er nu reeds een breed pakket aan steunmaatregelen voor de sport- en cultuursector ligt. Naast de 207 miljoen euro voor zwembaden wordt gedoeld op de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten), het noodfonds van 6 miljoen voor sportclubs én de 300 miljoen euro extra in het Gemeentefonds die via gemeenten beschikbaar komt.

IJsbanen zullen het vooral van die TEK-regeling én de gemeenten moeten hebben. Hoe dat precies geregeld wordt, is nog niet duidelijk. Ook onzeker is wanneer die gelden beschikbaar komen. Voor ijsbanen die per 1 januari nieuwe energiecontracten moeten afsluiten, kan dit echter op korte termijn wel tot grote problemen leiden. De Haan: “Daarom is de uitkomst van dit debat zo teleurstellend. De ijsbanen en onze verenigingen weten niet waar ze aan toe zijn, of ze compensatie krijgen en zo ja hoeveel. Maar ze zien wel de energierekening stijgen. Als exploitanten zich hierdoor genoodzaakt zien om hun deuren te sluiten, heeft de schaatssport een serieus probleem. Zo ver willen we het met deze oer-Nederlandse sport toch niet laten komen?”