Historie
Wie dacht dat Sven Kramer en Ireen Wüst de recordhouders zijn van de NK Allround, heeft het mis. Hilbert van der Duim spant bij de mannen de kroon, hij won zeven keer het goud. Sven Kramer pakte ‘slechts’ zesmaal het goud. Met haar vier gouden medailles eindigt Ireen Wüst achter Stien Baas-Kaiser (6x goud) en Ria Visser (5x goud). Hierbij moet wel vermeld worden dat Kramer en Wüst het toernooi vaak links lieten liggen, omdat het niet paste in de voorbereiding op de rest van het seizoen. Dit weekend zullen ze hun jacht op allroundgoud ook niet vervolgen, omdat Kramer liever gaat trainen voor de Olympische Spelen en Wüst de NK Sprint rijdt.
Marianne Timmer is de koningin van het sprinten, ze won liefst tien keer de Nederlandse titel. Gerard van Velde, Jan Bos en Stefan Groothuis lieten zich alle drie zesmaal kronen tot Nederlands kampioen. Van de deelnemers van deze editie hebben Kjeld Nuis, Ronald Mulder en Dai Dai N'tab al mogen proeven aan het nationaal kampioenschap. Bij de vrouwen staan er ook drie oud-Nederlandse kampioenen sprint aan de start, Ireen Wüst, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong.
Vorig jaar werden de NK Allround & Sprint voor het eerst sinds 2016 apart van elkaar gehouden. Vanwege de coronaperikelen vervielen veel internationale wedstrijden tijdens de eerste seizoenshelft, waardoor er ruimte ontstond om het toernooi op te splitsen. Patrick Roest was in het allroundtoernooi de snelste op drie van de vier afstanden en bleef daardoor Marcel Bosker ruimschoots voor. Antoinette de Jong was de snelste vrouw voor Melissa Wijfje en Reina Anema.
Bij de NK Sprint staken Jutta Leerdam en Femke Kok met kop en schouders boven de rest uit. Op de slotdag lukte het Kok niet om op de 500 meter genoeg afstand van Leerdam te nemen, zodat ze met een comfortabele voorsprong de 1000 meter in kon gaan. Leerdam greep haar kans en snelde naar het goud. De grootste verrassing was de nummer drie, Suzanne Schulting, die niet alleen een sterke sprintster bleek te zijn op de shorttrackbaan. Een ‘waanzinnig blije en trotse’ Otterspeer eindigde bij de mannen op de bovenste trede van het podium. Zijn toenmalige ploeggenoten Kai Verbij en Dai Dai N’tab pakten het zilver en brons. Kjeld Nuis en Ronald Mulder konden een goede klassering na de eerste 500 meter al vergeten. Door een langzame start kwam Nuis bij de kruising in de problemen en hinderde hij Ronald Mulder, die op zijn beurt vol in de remmen moest.
Wat valt er te verdienen?
Naast de nationale titels staan er ook tickets voor de WK Allround en Sprint van 3 tot en met 6 maart in Hamar op het spel. Tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi zijn er al acht tickets verdeeld voor de rijders die het beste waren over het sprintklassement (500 en 1000) en allroundklassement (1500 en 3000/5000). De selecties zien er nu als volgt uit:
Voor de winnaars van de Daikin NK Allround & Sprint wacht het derde en laatste ticket. Mochten de winnaars al geplaatst zijn, dan zal het ticket gaan naar de eerstvolgende rijder die zich nog niet geplaatst heeft.
Favorieten
Nu de Winterspelen steeds dichterbij komen, willen de rijders het risico op een coronabesmetting zo klein mogelijk houden. Daarom zijn er veel toppers die dit weekend overslaan ten faveure van een trainingsblok. Onder anderen Femke Kok, Kai Verbij, Thomas Krol, Hein Otterspeer, Antoinette de Jong, Irene Schouten en Patrick Roest laten dit toernooi aan zich voorbij gaan. Andere schaatsers willen juist nog een laatste prikkel om de benen te testen en wedstrijdritme op te doen, al valt te verwachten dat veel olympiërs die wel starten het tijdens het toernooi vroegtijdig voor gezien houden. Des te spannender dus wie er zondag met de krans om de schouders staan...
Jutta Leerdam is de grootste kanshebber op de sprinttitel bij afwezigheid van haar rivale Kok. Michelle de Jong, Ireen Wüst, Marrit Fledderus en Dione Voskamp zullen het haar moeilijk willen maken, maar voor hen is zilver waarschijnlijk het hoogst haalbare. Ook Jorien ter Mors zal azen op een medaille, zodat ze dit jaar op een ‘waardige en mooie manier’ af kan sluiten met de WK Sprint. Echter, voor haar lijkt het bijna een onmogelijke opgave om in de buurt van plaatsing te komen na een matig OKT.
De titelverdediger van vorig jaar, Hein Otterspeer, heeft zich afgemeld. Dai Dai N'tab en Kjeld Nuis lijken nu de beste papieren te hebben. Vooral N'tab zal graag een goed toernooi willen rijden, om zich te revancheren voor de dramatische 500 meters op het OKT, waardoor hij zich in een reserverol moet schikken tijdens de Spelen. Nuis kan roet in het eten gooien voor N'tab, mits hij niet te veel tijd verliest op de 500 meter.
Omdat Antoinette de Jong en Irene Schouten verstek laten gaan, ligt op het NK Allround de weg open voor andere schaatssters. Melissa Wijfje en Joy Beune wisten zich beiden niet rechtstreeks te plaatsen voor de Spelen en zullen graag een ticket willen bemachtigen voor de WK Allround. Waar voor Wijfje de plaats als reserve op de Olympische Spelen een doekje voor het bloeden zal zijn, was Merel Conijn ‘dolblij’ toen ze hoorde dat ze toch mocht afreizen naar China. Kan ze met haar sterke lange afstanden een bedreiging vormen voor Wijfje en Beune?
Bij de mannen lijkt het allroundkampioenschap een prooi te worden voor Marcel Bosker. De rijder die op de Spelen aangewezen is voor de ploegenachtervolging en de 1500 meter pakte tijdens de vijf voorgaande edities telkens een medaille. Hij neemt het op tegen langeafstandsspecialist Marwin Talsma, die tot nu toe een mager seizoen kent en ziek was tijdens het OKT, de ervaren rot Jan Blokhuijsen en Chris Huizinga, die een sterke start van de winter nog niet door wist te zetten.
Toernooiopzet
Zaterdag en zondag worden drukke dagen voor de schaatsliefhebber, want dit weekend worden er maar liefst zestien afstanden verreden. De allrounders rijden op zaterdag de 500 meter en de 3 kilometer (vrouwen) of 5 kilometer (mannen). Op zondag vervolgen zij de titelstrijd met een 1500 meter en de langste afstand, de 5 kilometer bij de vrouwen en de 10 kilometer bij de mannen. Om te kunnen bepalen wie de snelste schaatser is over al deze verschillende afstanden, worden de tijden teruggerekend naar de 500 meter. Dit betekent dat de tijd van de 5 kilometer gedeeld wordt door tien, zodat alle vier de afstanden bij elkaar opgeteld kunnen worden. Alhoewel een 5 kilometer dus tien keer zo lang is als een 500 meter, telt hij even zwaar mee. Zo kun je met een snelle 500 meter gelijk een groot gat slaan naar de concurrentie, maar weet je pas na de laatste afstand of de voorsprong voldoende was.
Voor de sprinters is de zondag een exacte kopie van de zaterdag. Ze rijden op allebei de dagen de 500 meter en de 1000 meter. De tijd van de 1000 meter wordt gedeeld door twee, zodat ook hier de tijden bij elkaar opgeteld kunnen worden. Vooral bij het sprinten is het belangrijk om zo min mogelijk steken te laten vallen, terwijl er toch vol risico geschaatst wordt.
Zaterdag 22 januari*
Afstanden: 500m Dames | 500m Heren | 3000m Dames | 5000m Heren (Allround)
1e 500 m Dames | 1e 500m Heren | 1e 1000m Dames | 1e 1000m Heren (Sprint)
Aanvangstijd: 11.10 uur
Eindtijd: 18.00 uur
Zondag 23 januari*
Afstanden: 1500m Dames | 1500m Heren | 5000m Dames | 10.000m Heren (Allround)
2e 500 m Dames | 2e 500m Heren | 2e 1000m Dames | 2e 1000m Heren (Sprint)
Aanvangstijd: 11.20 uur
Eindtijd: 18.15 uur
*Tijden onder voorbehoud van wijzigingen.
Hoe kun je het volgen?
Helaas is er nog steeds geen publiek welkom in de schaatstempel van Nederland. Op zaterdag kun je op NPO1 15.00 uur tot 17.50 uur het toernooi kijken, op zondag zal het schaatsen onderdeel zijn van Studio Sport, dat om 13.10 uur begint. Alle wedstrijden zijn live te volgen via nos.nl en de app. Via schaatsen.nl, Instagram, Facebook en Twitter houden we je op de hoogte van het laatste nieuws, interviews en uitslagen. Je kunt meer informatie vinden over de Daikin NK Allround & Sprint op de kalenderpagina.