Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 19 jul 2022

Victor Ramler, de Amsterdamse flyer

In maart werd bekend dat Victor Ramler de overstap maakte van Team Zaanlander naar Team Reggeborgh. Op de mass start liet de 25-jarige schaatser al zijn kwaliteiten zien: hij eindigde tweemaal op het podium bij het NK (2020 en 2022) en maakte in januari 2021 zijn debuut in de wereldbeker. Aan de hand van vijf thema’s leren we hem beter kennen.

Foto : Neeke Smit

Victor, de Amsterdammer
Op steenworp afstand van de Jaap Eden IJsbaan is Victor geboren. “Toen ik heel jong was, schaatste ik daar voor het eerst met dubbele ijzertjes. Als ik thuiskwam van school, ging ik gelijk met mijn broer naar de baan om rondjes te rijden. Het is een leuke en gezellige baan.”

Toch heeft het Amsterdamse ijs niet de voorkeur. “Ik moet zeggen dat ik het altijd leuk vind om op de Jaap Eden Baan te schaatsen, maar inmiddels ben ik zo verwend met de kwaliteit in Thialf dat ik er de voorkeur aan geef daar te trainen. Als het seizoen voorbij is, ga ik naar mijn thuisbaan om nog even twee weken te kunnen schaatsen.”

Team Reggeborgh heeft Heerenveen als thuisbasis, maar Victor ziet het niet zitten daar permanent te wonen. “Voor teamtrainingen huur ik een logeerkamertje in Heerenveen om te overnachten, zodat ik niet continu heen en weer aan het rijden ben. Dat kost veel energie en tijd. Friesland is lekker voor de rust, maar het moet wel een beetje in verhouding zijn. Ik vind de Amsterdamse drukte lekker, er is van alles te doen.”

Victor, rijder van Team Reggeborgh
Sinds dit seizoen rijdt Victor in het groen-zwart rond. “In het begin was het wennen aan de trainingen, een andere benadering, nieuwe coaches en ploeggenoten. Ik doe nu meer krachttrainingen en fiets vaker. Bij Zaanlander skeelerde ik wat vaker en langere ritten. Daarnaast wordt er meer gemonitord door het team, continu worden we in de gaten gehouden. Cijfers zeggen niet alles, je moet ervoor waken dat je je forceert op de getalletjes. Maar het is goed om je subjectieve monitoring te vergelijken met de objectieve. Dus checken of je gevoel klopt. Ik moet bij mijn gevoel blijven, maar cijfers helpen daarbij.”

Victor behoort met Patrick Roest, Marcel Bosker en Lex Dijkstra tot de eerste lichting allrounders van Team Reggeborgh. “Voor mij was het geen sprong in het diepe. Robin (Derks, Victors coach, red.) heeft al veel ervaring en de andere jongens allrounden ook niet voor het eerst. Daarom voelde het niet als een risico. Het is fijn dat je met allemaal goede langebaanschaatsers aan het trainen bent.”

Victor, de mass-starter
De grootste successen heeft de 24-jarige rijder tot nu toe behaald op de mass start. Hij won al zilver en brons op het NK. “Al bij de opkomst vond ik het een prachtig onderdeel. Nationaal weet ik vaak in de topdrie te eindigen. Vooral die snelle rondjes komen heel makkelijk bij mij, wat belangrijk is voor de internationale wedstrijden.”

Bij zijn debuut in de wereldbeker eindigde hij op een knappe zesde plaats. “Twee seizoenen geleden had ik de eer om een World Cup te mogen rijden. Ik mocht eraan proeven en dat was in het begin best spannend. Meten met de internationale top, zou ik daar goed genoeg voor zijn? In het peloton voelde ik dat ik het aan kon. Ik wil dit jaar heel graag laten zien wat ik op dit onderdeel kan. Hopelijk komt er snel een bondscoach, zodat er een plan en visie kan worden opgesteld. Wat moet ik laten zien om te worden geselecteerd voor de World Cups? Moeilijk dat die zaken nu nog ontbreken, maar zelf heb ik er alle vertrouwen in.”

Als bondgenoot voor de mass start heeft Victor nog geen concrete namen. “Het is aan de bondscoach om daar vorm aan te geven. Ik zit niet in de luxepositie dat ik met iedereen al een duo gevormd heb. Alleen met Bergsma heb ik geschaatst en dat ging prima. Volgens mij moet er in het team in ieder geval iemand zitten die het af kan maken. Anders moet je voor de aanval gaan en dat weet de rest ook. Hoe meer kaarten je kan spelen met het team, hoe beter.”

De flyer op het ijs wil zich komend seizoen ook toeleggen op het allrounden. “Daar wil ik een extra stap maken nu ik met veel snelle mannen in de ploeg zit. Ik ben benieuwd of ik mijn 1500 meter kan verbeteren.”

Victor, student Onderwijswetenschappen
Terwijl Victor al als topsporter actief was, haalde hij ook zijn bachelor bèta-gammawetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij legt zelf kort uit wat de studie inhoudt. “Het is van alles wat in de wetenschap. Je krijgt vakken als filosofie, psychologie en sociologie, maar ook natuurkunde, kunstmatige intelligentie en scheikunde. Van alle wetenschappen leer je hoe je dingen kunt benaderen, wat de hoofdgedachtes zijn. Vervolgens kun je een specialisatie kiezen.”

Voor Victor was dat onderwijs. Om zich daar nog verder in te kunnen verdiepen, koos hij ook voor de master Onderwijswetenschappen. “Ik vind het een ontzettend belangrijk onderwerp. Het is fijn om het ergens voor te doen, om impact te hebben. Daarnaast vind ik het boeiend omdat het te maken heeft met alle facetten van leren. In het schaatsen zie ik deze elementen ook terug; jezelf verbeteren, motivatie zoeken en het volgen van bepaalde programma’s.”

“Bovendien is het goed te combineren met schaatsen. Ik was begonnen met een studie geneeskunde, eveneens een interessant vak. Alleen miste ik veel practica die ik op een later moment moest inhalen, waardoor ik op mijn tenen liep. Nu kan ik mijn eigen tijd indelen, omdat ik vooral veel artikelen moet lezen.”

Victor, de avonturier
Wanneer het seizoen voorbij is, pakt Victor graag zijn tas in en gaat hij op reis. Het liefst om de natuur te bewonderen en andere culturen te ontdekken. In maart was Peru de bestemming van de schaatser en zijn vriendin. "Na aankomst in de hoofdstad Lima zijn we de natuur ingegaan. Daar hebben een meerdaagse tocht door de berggebieden gelopen. We kwamen langs hele hoge bergtoppen, echt prachtig."

"Ook hebben we meer geleerd over de levenswijze van de Inca's door Machu Picchu (een ruïnestad van de Inca’s, red.) te bezoeken. In de jungle hebben we kaaimannen en allerlei apenfamilies gezien.” De vakantie werd afgesloten met een weekjes surfen in het noorden van Peru.” Op de wensenlijst van Victor staan nog verschillende verre oorden, zoals Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en IJsland. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan