Voormalig assistent-trainer van Jac Orie, Bjarne Rykkje (44), en bondcoach van het Noorse schaatsteam beschrijft de situatie in Noorwegen en de mogelijke gevolgen voor zijn team. “Het zou een drama zijn voor het organiseren van kampioenschappen in Noorwegen. Het risico bestaat dat het EK in januari 2023 verplaatst moet worden. Ik denk dat men dit niet zover laat komen, maar dit is wel wat de gemeente Hamar (exploitant van het Vikingschip, red.) aangeeft, om de ernst van de situatie te duiden.”

De Noorse bondscoach gaat verder: “Mocht het Vikingschip dichtgaan, al is het voor een korte periode, dan blijven we in Stavanger trainen, waar de faciliteiten perfect zijn en de mensen heel behulpzaam. Daar voorzie ik geen problemen, maar het zou wel heel slecht zijn voor de schaatsers uit de omgeving van Hamar."

Daarnaast speelt er nog een ander belangrijk aspect voor de Noren. Rykkje: “Aan alle WK’s die de Noren hebben georganiseerd, is er geld verdiend. Deze opbrengsten gaan rechtstreeks naar onze ploeg. Dus voor ons is het heel belangrijk dat we grote toernooien blijven organiseren, zodat ons budget ook hoog blijft.”

Foto: Martin de Jong

Dat het Vikingschip getransformeerd wordt tot zaalvoetbalhal, zover ziet de 44-jarige coach het nog niet komen. “Ik denk dat dit vooral als pressiemiddel wordt gebruikt om de landelijke overheid wakker te schudden. De gemeente Hamar is exploitant van de ijsbaan, maar tegelijkertijd is het Vikingschip een voorziening van nationaal belang. Hierdoor wil de gemeente extra geld ontvangen vanuit de landelijke overheid. Er wordt momenteel op landelijk niveau flink onderhandeld.”

Rykkje vervolgt: “Het Vikingskipet is een markant gebouw en heeft een geweldige status in het land. Er ligt een rijke historie. Als gemeente Hamar zegt: ‘Dan moet het maar een voetbalhal worden’, zal dit het nodige in beweging brengen. Het voetbal is in deze omgeving niet zo winstgevend als het schaatsen, dus dit zal onderdeel van het spel zijn, schat ik.”

Foto: Soenar Chamid