Tickets
Shop
Marathon 12 okt 2022

Het Leontienhuis blijft zichtbaar in het vrouwenpeloton

Komende winter is Het Leontienhuis weer te zien op de pakken van een vrouwenploeg in de topdivisie. In een overwegend nieuwe samenstelling verbindt het opvanghuis voor mensen die worstelen met een eetstoornis zich aan Beyond, dat naast een beloftenteam nu ook topdivisierijdsters op het ijs brengt. Liesbeth Veen-Milatz is als enige schaatsster van de A-divisieploeg actief gebleven en heeft de doorstart met het Leontienhuis als naamgever in gang gezet.

Foto : Arjen Vervoort

Marathonschaatsster Liesbeth Veen-Milatz (29) heeft ervoor gezorgd dat de naamgever van het team een doorstart heeft kunnen maken. “In 2020 sloot ik me aan bij deze ploeg. Het Leontienhuis stond al op de pakken. Mijn toenmalige ploeggenote Ilona Grandia had een link met Michael Zijlaard. Afgelopen jaar stopte zij, waardoor het team eveneens ophield te bestaan. Samen met mijn man als ploegleider wilde ik een nieuwe ploeg starten. Het budget kregen we niet rond. Het voelde als gemiste kans als ik Michael Zijlaard niet zou benaderen om te vragen of we wederom een samenwerking aan konden gaan vanuit zijn kledingmerk ‘36 Sports Wear’ met de koppeling naar het Leontienhuis. Zo geschiedde.”

Veen-Milatz is in het dagelijks leven diëtiste. De vraag om een hernieuwde samenwerking kwam dus niet uit de lucht vallen. “Vanuit mijn werk weet ik hoe groot het eetstoornisprobleem is. Zeker in de huidige zorg. Hoe lang de wachtlijsten zijn en hoe weinig aandacht er eigenlijk aan besteed wordt. Als ik zie hoeveel mensen iets voor goede doelen doen, kun je dat vaak terugrekenen naar één goed doel: de kankerstichting. Dat is uiteraard heel goed, maar er is nog veel meer. Wij wilden als ploeg in dit gat springen om wat terug te doen voor de maatschappij.”

Liesbeth Veen-Milatz op haar werk als diëtiste. | Foto : Eigen archief Liesbeth Veen-Milatz

De 29-jarige wilde het partnership echter wel met een andere insteek invullen. “Ik had sterk de behoefte om meer te willen betekenen voor het Leontienhuis en het thema dan alleen het logo op de pakken. Mijn wens was om op wat voor manier dan ook meer awareness te creëren voor de grootte van het probleem en dat we hier iets mee moeten. Onlangs hebben we met onze gehele ploeg meegedaan aan de Charity Ride van het Leontienhuis en konden we hiermee extra geld ophalen. Daarnaast zijn we met de ploegleiding bij hen op gesprek geweest om te kijken wat we eventueel nog meer kunnen doen.”

“Ik zou er niet gek van opkijken als het ook in onze sport speelt”, aldus Veen-Milatz en ze vervolgt: “Niet alleen bij vrouwen, ook bij mannen. Ik heb mijn afstudeerscriptie een paar jaar geleden bij ‘Weet wat je doet’ gedaan. Dit zijn sportpsychologen die een training op hebben gezet om sportbonden, -verenigingen -clubs en -groepen bewust te maken dat het speelt en dat je daar als coach of club een heel grote rol in kunt spelen. Zowel positief als negatief.”

Liesbeth Veen-Milatz: 'Natuurijs is mijn ding.' | Foto : Het Leontienhuis marathonteam

De kennis rondom voeding kan de marathonschaatsster uit Moordrecht goed kwijt in topsport. Ze weet waar je wel en niet goed aan doet. Daarnaast liggen er voor haar ook valkuilen op de loer. “Ik ben nogal goed in zorgen voor een ander, waardoor ik mezelf nog wel eens vergeet. ‘Nee’ zeggen, is hetgeen dat ik moet blijven leren. Ik ben blij dat we Yvonne Spigt en mijn man Michael Veen als ervaren ploegleiders hebben, waardoor ik gelukkig niets te zeggen heb over wie er vanuit ons team rijdt. Uiteindelijk is natuurijs mijn ding. Hier wil ik mijn top-10 klassering evenaren. Het liefst podium, maar daarvan blijft de vraag: is dit haalbaar? Ik doe er in ieder geval alles aan.”

Voormalig wielrenkampioene en oprichtster van het Leontienhuis, Leontien Zijlaard-van Moorsel is blij met de hernieuwde samenwerking. “Het is fantastisch dat we op deze manier extra aandacht kunnen vragen voor het Leontienhuis. Niet zozeer voor ons, maar vooral voor al die gezinnen die op enorme wachtlijsten staan. Dat men weet dat er in de tussenliggende periode, als ze helemaal vastlopen, huizen zijn die openstaan om een helpende hand te bieden.”

De man van Leontien, Michael Zijlaard, produceert met zijn bedrijf ‘36 Sports Wear’ wielerkleding en levert de tenues voor de vrouwenmarathonploeg. Het Leontienhuis is als maatschappelijk project hieraan gekoppeld en is zodoende hun naamgever. “Ik vind het mooi dat het een vrouwenteam is. Het zijn overigens niet alleen (jonge) meiden die kampen met een eetstoornis, maar het komt bij hen nog steeds meer voor dan bij jongens. Daarnaast vind ik het mooi om iets bij te dragen zodat de schaatssters gedrukt worden in de kosten,” vertelt Zijlaard-van Moorsel.

Het Leontienhuis is sinds 2015 als naam actief in het marathonschaatsen. Het huis is ontstaan uit de wens van Leontien Zijlaard-van Moorsel om anderen te helpen in hun gevecht tegen een eetstoornis. De voormalig wielrenster kampte tijdens haar wielercarrière met anorexia, waarvan zij succesvol herstelde. Ze vond de balans terug en geniet weer van het leven. Dat gunt ze iedereen. Zo is in 2008 Stichting Leontienhuis opgericht. Na jarenlang goede doelen op het gebied van eetstoornissen te hebben gesteund, opende de stichting op 9 juli 2015 een eigen inloophuis in Zevenhuizen. Een bijzonder moment, dat bekroond werd met een bezoek van koningin Máxima.

Zijlaard-van Moorsel maakt zich zorgen over de huidige situatie in de topsport. “Met verschillende apps en social media maken we elkaar gek. Dat is in de 'gewone' wereld, maar in de sport is dat niet anders. Een eetstoornis heeft alles te maken met getalletjes, de weegschaal nog verder naar beneden zien te krijgen en zo min mogelijk kilocalorieën eten. Als je er niet gevoelig voor bent is het ok, maar als dit wel het geval is, dan zijn alle apps natuurlijk killing.”

Vanuit haar eigen ervaring wil Zijlaard – van Moorsel een aantal tips meegeven. “Blijf altijd luisteren naar de signalen die je lichaam afgeven en ga er niet overheen. Het is geen enkele Olympische titel waard, dus blijf jezelf goed verzorgen. Je bent bezig met topsport, maar plezier en balans zijn de basis voor een leuke en fijne carrière. Als je gepresteerd hebt, dan hoort dat frietje of appeltaartpuntje er op z’n tijd ook bij. Dat zorgt er juist voor dat je die balans weet vast te houden. Sla niet door! Ik gun iedereen heel veel titels, maar ik gun niemand hetgeen wat ik heb meegemaakt. Nog geen dag.”

Leontien Zijlaard-van Moorsel met de topdivisierijdsters van het Leontienhuis tijdens de Charity Ride. V.l.n.r.: Leonie Beers, Leontien Zijlaard-van Moorsel, Quinty Ton, Liesbeth Veen-Milatz, Fenna Zandstra, Deborah Veerman. | Foto : Het Leontienhuis marathonteam

De samenwerking is voor de voormalig wielerkampioene geslaagd als de vrouwenploeg kracht, balans en plezier uitstralen. “Met de naam van het Leontienhuis op de pakken, vind ik dat de allerbelangrijkste boodschap. Dat mensen die problemen hebben, hierdoor denken: ‘Als ik eetproblemen heb, moet ik een keer aankloppen bij het Leontienhuis.' Dan denk ik dat het een win-win situatie is. Verder zijn er veel gelijkenissen tussen het marathonschaatsen en het wegwielrennen. Wij komen vanuit het Leontienhuis zeker een keer kijken deze winter.”

De ervaren Liesbeth Veen-Milatz, die afgelopen seizoen al voor Het Leontienhuis uitkwam in de topdivisie, krijgt komende winter op het hoogste niveau gezelschap van Deborah Veerman, Quinty Ton, Leonie Beers en Fenna Zandstra. Het vijftal zal schaatsen onder de vleugels van stichting Beyond, die de afgelopen jaren op het beloftenniveau actief was. Hiermee keert Beyond na vijf jaar weer terug op het hoogste niveau. Ook op het tweede niveau zal Beyond met een beloftenploeg actief blijven.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan