Directeur-bestuurder van de KNSB, Herman de Haan, heeft in de Miljoenennota weinig kunnen lezen over sport en maakt zich zorgen. “Er zijn wel ambities, maar wat nog ontbreekt, zijn de bedragen die je daarbij zou mogen verwachten. Ik maak me zorgen over de financiering van de sport in de breedte. Alles wordt duurder. Dat geldt natuurlijk ook voor de sportverenigingen en onze leden. We hebben niet voor niets twee weken geleden met de zwembond, NOC*NSF en Vereniging Sport en Gemeenten de noodklok geluid voor een noodfonds en een versnelde verduurzaming van de ijsbanen en zwembaden. Dit is keihard nodig. Als dit niet gebeurt, dan staat onze sport enorm onder druk.”
Ondanks dat deze noodkreet veel publiciteit heeft opgeleverd, heeft dit nog niet geleid tot concrete toezeggingen. “We hebben vanuit het kabinet nog geen bericht ontvangen dat het allemaal in orde komt. Ik hoop dit snel te horen. Sport draagt bij aan een gezond Nederland en is een van de beste remedies tegen stijgende zorgkosten.”
De Haan spreekt over heldere cijfers voor het steunpakket. “Door de exorbitant hoge energieprijzen kampt een ijsbaan met een extra kostenpost van gemiddeld zo’n 600.000 euro. Je praat dus al snel over een noodfonds voor de ijsbanen van meer dan tien miljoen euro. Daarnaast zul je een bedrag of een fonds moeten hebben om te verduurzamen en zal er per ijsbaan gekeken moeten worden wat er nodig is en hoe snel je resultaat kunt boeken. Soms kunnen relatief kleine aanpassingen tot grote besparingen leiden. Al in december vorig jaar heeft de KNSB het initiatief genomen om samen met de ijsbanen en andere partijen de verduurzaming van ijsbanen te stimuleren en versnellen. Door de energiecrisis zijn de urgentie en noodzaak voor iedereen duidelijk geworden, maar hier is geld voor nodig.”
Er moet volgens de directeur-bestuurder van de schaatsbond snel duidelijkheid komen. “De deadline voor dit noodfonds ligt voor ons op 1 januari 2023. De kans is zeer reëel dat er ijsbanen zullen sluiten of dat ze korter open kunnen. Dit kost leden en betekent dat er wekelijks een groot deel van de ruim 200.000 mensen die wekelijks schaatsen er niet meer of korter terecht kunnen. Die gaan dan andere dingen doen en hen krijg je niet meer terug. Door corona hadden we als sport al een uitdaging om mensen weer aan het sporten te krijgen. Dat geldt ook voor veel vrijwilligers die zijn afgehaakt. Dit kunnen we er eigenlijk niet bij hebben. Zonder kunstijsbanen is onze sport niet te beoefenen in Nederland.”
Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder sport, Rudmer Heerema, heeft als taak om ervoor te zorgen dat signalen uit de samenleving duidelijk gemaakt worden bij het ministerie. “Met deze informatie gaat het Kabinet en de minister aan het werk en controleer ik dit vanuit de Tweede Kamer: is dit genoeg en vind ik het acceptabel? Ik wacht nu dus ook op waar het kabinet mee komt. Daarna ben ik weer aan zet. Aangezien ik niet in het ministerie zit, weet ik niet in welke richting ze denken en wat de haalbaarheid is van een eventueel noodfonds. Denken ze aan een prijsplafond of incidentele steun?”
Dat er iets moet gebeuren, staat vast. “De afgelopen weken ben ik meerdere keren benaderd door wethouders van steden die een zwembad of een ijshal hebben. Zij staan nu voor de keuze: gaan we open of moeten we dicht blijven? Al deze gesprekken en de vragen die ik hierover krijg, zet ik een-op-een door naar de minister om aan te geven wat de urgentie is. Ik weet dat het ministerie op dit moment in gesprek is over wat er mogelijk is en wat er eventueel zou kunnen gebeuren. Ik hoop echt dat er een oplossing komt.”
Heerema legt uit: “Het is nu een dag na Prinsjesdag, dus er gebeurt veel tegelijk. En over het pakket van energiecompensatie en prijsplafonds is afgelopen week pas een akkoord gekomen. Ze gaan nu kijken naar het MKB, waar eigenlijk zwembaden en ijsbanen onderdeel van zijn. Ik weet niet wanneer het precies klaar is, maar dit moet wel ergens de komende weken tot een uitkomst leiden.”
Over de schaatssport zegt de woordvoerder Sport: “Wij zijn een schaatsland en hebben de beste schaatsers van de wereld. Ik hoop dat het lukt om te zorgen dat de schaatsers op dit niveau door kunnen blijven trainen. En voor de huishoudens wens ik het niet, maar voor de schaatsers zou het mooi zijn als er een koude winter komt, zodat er op natuurijs geschaatst kan worden.”