Tickets
Shop
Langebaan 30 dec 2023

Zilveren Joy Beune: ‘Wat gebeurt hier?’

Een half uur na de vijf kilometer van het Daikin NK Afstanden besefte Joy Beune nog steeds niet hoe ze het voor elkaar gekregen had. De schaatsster had van tevoren getwijfeld of ze moest starten, achtte zich kansloos voor de WK-titels en hoopte een persoonlijk record neer te zetten. Dat laatste lukte met verve, door haar beste tijd met vijf seconde te verbeteren veroverde ze het zilver en een WK-ticket.

Foto : Soenar Chamid

“Ik was hard voor mezelf na de teleurstellende drie kilometer en besprak met de coaches of ik de vijf kilometer wel moest schaatsen. Van hen hoefde ik niet mee te doen, ze lieten de keuze aan mij. Kjeld zei tegen mij: ‘Volgende week moet je een EK rijden, dus als je de vijf niet wilt schaatsen, hoef je niet te gaan. Wees niet zo streng voor jezelf.” Met de slechte bochten van de 3000 meter in haar achterhoofd wilde Beune zich herstellen op de langste afstand. “Ik benaderde het als trainingswedstrijd om de foutjes eruit halen.”

Ze richtte haar vizier op een verbetering van haar persoonlijk record: 6.58,00. “Na mijn race zag ik 6,52 op de borden staan. Wat gebeurt hier?!  Ik wist van tevoren echt niet wat ik kon verwachten, maar de tweede plek leek onhaalbaar. Mijn coaches gaven me tijdens de rit op de kruising nog mee dat ik zo wel een tien kilometer kon rijden.”

Het typeert de goede sfeer binnen de ploeg. Bij IKO verdween voor Beune het idee dat schaatsen een ‘kutsport’ is en kwam het plezier terug. “Sinds vorig jaar voel ik me weer heel goed met nieuwe mensen om me heen, een andere aanpak en meer vrijheid.” Ze vindt het fijn dat er naar haar input geluisterd wordt. “Alles is bespreekbaar. Als de coaches het oneens zijn, zeggen ze dat. We staan met de neuzen dezelfde kant op en doen er alles aan om ons plan te laten slagen.” In haar jaren bij Jumbo-Visma ging het er anders aan toe. “Jac (Orie, red.) heeft zijn eigen visie en daar had ik weinig input.”

De gebroeders Ten Hove kijken naar de persoon Beune en leren het trainingsbeest steeds beter kennen. “Ik krijg wattages mee voor mijn fietstrainingen en ga daar boven zitten, omdat ik denk dat ik het beter kan. Zij zien die data binnenkomen en sturen mij vervolgens een appje: ‘Weer mooi gedaan. Iets te hard, maar fijn dat je dat kan.’ Inmiddels geven ze me lagere wattages, want ze weten dat ik er boven ga”, voegt de schaatsster er lachend aan toe.

‘Doodgaan is toch erger?’
Joy Beune is pas 24 jaar, maar heeft al veel ervaring op het internationale toneel. Ploeggenote Pien Hersman probeert daarvan te leren. “Pien vroeg mij tijdens een etentje met de meiden van onze ploeg hoe ik me voelde. Ik heb angst voor het NK, antwoordde ik. ‘Hoezo angst?’ Ik schijt in mijn broek, vind het hartstikke eng. ‘Er zijn wel ergere dingen in de wereld, je kan ook doodgaan’, kaatste zij terug. Als ik met dat idee aan de start ga staan, komt het wel goed, haha. We maakten er maar een grapje over.”

Overgeven voor de wedstrijden zoals bijvoorbeeld Merijn Scheperkamp hoeft Beune gelukkig niet. “Mijn hart gaat sneller kloppen en er schieten doemscenario’s door mijn hoofd.” Ze heeft geleerd hoe ze het best met de spanning om kan gaan. “Met het team hebben we een hoekje in het krachthonk waar we met z’n allen zitten, muziek je erbij. Fijn om je ploeg voor de race om je heen te hebben. Vanaf het moment dat het startschot klinkt, zit ik in mijn focus en ga ik gewoon."

De zenuwen zijn vergeten, focus voor de start. | Foto : Soenar Chamid

Een Daikin NK Afstand beginnen met een Nederlandse titel, daarna een teleurstelling op de drie om vervolgens af te sluiten met de beste vijf kilometer uit haar carrière. “Dat goud van de 1500 pakt niemand mij meer af, maar ik baal nog steeds van het missen van het WK op de drie.” Door haar tickets op de 1500 en 5000 meter krijgt Beune een druk programma tijdens de mondiale titelstrijd, want die afstanden worden op één dag gereden, maar zich voor eentje afmelden zal de trotse schaatsster niet doen.

Alle uitslagen teruglezen? Klik hier


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan