Tijdens het Daikin NK Afstanden kwam Marijke Groenewoud op zowel de 3.000 als de 5.000 meter nipt tekort voor een WK-ticket. Dit seizoen maakt de schaatsster van Albert Heijn Zaanlander zulke grote stappen, dat één individueel startbewijs, voor de 1500 meter, wellicht een wat schamele oogst was. Van de negen wereldbekermedailles waren er immers twee verdiend op de drie kilometer. En hoewel ze deze winter zo succesvol was op de langebaan, ontbrak er nog één kleur in haar verzameling: goud.  

Met Miho Takagi als tegenstandster, die al drie 1500 meters op haar naam heeft geschreven dit seizoen, zou de bescheiden Groenewoud zichzelf ook niet gelijk als favoriete bestempeld hebben in Polen. Door de snelheid van de Japanse, pakte die het initiatief in het rechtstreekse duel. Al na het eerste rondje nam de Nederlandse op haar beurt het heft in handen. Waar ze op vrijdag meldde te hard te zijn vertrokken op de drie kilometer, kende ze een dag later geen angst.

Met haar marathonmotor kon de Hallumse het tempo goed vasthouden en was ze de enige die haar race afsloot met een rondje onder de 32 seconden (31,60). Ondanks de zware Poolse omstandigheden bleef ze maar zes tienden boven het baanrecord. Ruim een seconde achter Groenewoud finishte de Noorse Ragne Wiklund als tweede (1.56,67 om 1.57,83). Takagi moest genoegen nemen met het brons (1.58,02).

“De eerste, dat is wel mooi”, vertelde de 24-jarige schaatsster bij de NOS. “Ik had een mooie rit en voelde dat ik Takagi kon hebben. Ik had verwacht dat zij iets sneller van start zou gaan, maar ik zat er al vrij snel voor. Zij is degene die normaal bovenaan staat. Als je haar verslaat, weet je dat het misschien wel genoeg is voor de winst."

Foto: BSR AGENCY