Tickets
Shop
Langebaan 07 jan 2023

Leren en racen tijdens European Youth Countrymatch

Na twee coronajaren is er nieuw leven geblazen in de jeugdinterland Nederland-Duitsland-Noorwegen. Van 4 tot en met 7 januari zijn ruim zeventig junioren C en B uit zeven landen met hun langebaancoaches bijeengekomen om vier dagen samen te trainen in Heerenveen. Op zaterdag is er de afsluitende wedstrijd: de European Youth Countrymatch. Het doel? “Leren van elkaar!”

Foto : Jetske Wiersma

Disciplinemanager Langebaan bij de KNSB Freek van der Wart legt uit hoe het nieuwe initiatief is ontstaan. “Dit jaar hebben we het oude format in een modern jasje kunnen steken, mede doordat Heerenveen een ISU Center of Excellence is. We hebben meer landen uit kunnen nodigen en in plaats van alleen een wedstrijd is er een programma van vier dagen uit voortgevloeid. Ook zijn er naast de traditionele drie landen, rijders en coaches uit Zweden, Finland, Slowakije en twee schaatsers uit Oekraïne naar Heerenveen afgereisd.”

"Juist in deze leeftijdscategorie willen we dit nieuwe format introduceren. Rijders zijn erg blij dat het allemaal weer kan. Daarnaast hebben de sporters nationale kleding gekregen. Voor de meesten was dit voor het eerst. Dat doet natuurlijk ook wel wat met een jonge schaatser”, aldus Van der Wart.

"Gedurende de drie trainingsdagen zijn de rijders met hetzelfde niveau vanuit verschillende landen samengevoegd. Ieder groepje wordt begeleid door een andere coach, die elkaar vervolgens ook weer helpen en stimuleren. Zo proberen we zowel voor de schaatsers als voor de trainers een lerende omgeving te creëren. Met als doel er gezamenlijk beter van te worden."

De beste vier junioren C en B van Nederland per sekse hebben zich geplaatst voor de jeugdinterland. Dit zijn: Mette ten Cate, Ymke Wubben, Willeke Bouwhuis, Quinty Hersi, Philip Diniz, Sem Spruit, Jack Boekema, Thijs Wiersma, Rosalie van Vliet, Lieke Hoogendoorn, Evi de Ruijter, Marika de Glee, Mats Bendijk, Mathijs Molenaar, Tijs van Gennip en Pelle Bolsius. De Nederlandse ploeg staat onder leiding van KTT-coach Petra Hooijenga en assistent-trainer Bert van Buren.

Hoofdcoach Talentontwikkeling bij de KNSB, Jetske Wiersma, vult aan: “Ze vinden het reuze-interessant om samen te werken en van elkaar te leren. Daarnaast kijken de sporters hun ogen uit om te kunnen trainen op Thialf. Er zitten rijders tussen die iedere dag door weer en wind ergens op een buitenbaan moeten trainen. Die schrikken ervan hoe hard en makkelijk ze snelheid maken op dit ijs. Verder heerst er een heel gemoedelijke sfeer. Bijna allemaal slapen ze in Hotel Heidehof in Heerenveen en eten ze gezamenlijk in een grote zaal. Ik liep in het hotel naar boven richting mijn kamer en daar zaten ze met z'n allen op een rijtje in de gang, alles door elkaar. Heel mooi om te zien hoe snel en makkelijk ze contact maken onderling. Van enige concurrentiestrijd is dan weinig te merken. Al zal dit vast nog wel komen zodra de wedstrijden beginnen”, knipoogt Wiersma.

De eerste drie dagen bestonden uit twee keer per dag trainen en workshops volgen. Wiersma: “Om 8.00 uur stonden ze iedere ochtend op het ijs voor de eerste training van de dag. Op woensdag was er in de middag een krachttraining, waar de jongste junioren een workshop kregen ter introductie en over de basics. De B junioren hebben hun eigen programma gedraaid. Donderdag zijn we in de middag naar de inlinepiste in Heerenveen gegaan voor een droogtraining. Met cornerbelds, elastieken en minibands hebben ze veel schaatsimitaties gedaan. Hierbij lag de focus op techniek. Verder hebben ze in de middagen workshops gevolgd over voeding (onder leiding van Leonie Lubbinge), materiaal (gegeven door Kip Carpenter) en mentale begeleiding (met Jutta Hulshof). Alles was in het Engels; voor veel sporters al behoorlijk spannend.”

De junioren C en B zullen zaterdag strijden om het landenklassement. De volgende afstanden staan op het programma: de 500 meter, 1500 meter en mass start. Het eerste startschot van de wedstrijd zal om 12:00 uur in Thialf klinken. De uitslagen en meer informatie over de European Youth Countrymatch zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan