Dat Beau Snellink als jongste knaap van een gouden setje hardrijders onophoudelijk bleef glunderen en de winnende race zo ongeveer per verpletterde ijskristal reconstrueerde, was begrijpelijk. De coming man van Oranje komt steeds vaker om het hoekje kijken op de internationale bühne waar hij vast over een paar seizoenen een hoofdrol voor het grijpen heeft. Nu is-ie al (terecht) blij wanneer de bondscoach Rintje Ritsma hem selecteert voor een mondiaal gevecht, zodat hij kan bewijzen wat zijn meerwaarde op het onderdeel is. Het moet gezegd: hij past prima in het trio dat vrijdagavond de vaderlandse hegemonie in de teamdiscipline intact hield.

Met moeite, dat kan niet worden ontkend. De Canadezen lagen tot in de slotronde op winst. “Daarom was het voor mij wel een verrassing toen we over de streep kwamen en er alsnog onderdoor waren gegaan. Zeker lekker! Want dit jaar maakten we weliswaar een hoop progressie met de ploeg, maar tot een zege was het nog niet gekomen. Dan is dit een heerlijk moment om toch ‘even’ te winnen”, oordeelde Roest, die na het goud op de vijf kilometer opnieuw naar het Wilhelmus voor hem (en zijn maten) mocht luisteren.

Foto: BSR AGENCY

“Uiteindelijk kun je stellen dat we het vandaag goed hebben gedaan. Individueel zijn we alle drie heel sterke schaatsers en daarom zouden we áltijd om het goud moeten kunnen meestrijden. Het is nu wenselijk dat we dit proces voortzetten. Dat kan alleen wanneer we komende zomer en in de winter de zaken moeten veranderen, willen we echt die stap naar boven maken. Vanavond staan we met goud, met een minimale marge van een tiende. Dat betekent dat het ook zo de andere kant kan vallen. Het is te eenvoudig te wijzen op deze medaille en te roepen dat er goud is behaald”, klonk het realistisch van de Lekkerkerker die onderhand als geen ander beseft wat er nodig is om je te handhaven op de top van de berg.

Hij nam nadrukkelijk een paar keer het woord veranderen in de mond. “Veranderen is niets meer dan vaker trainen met elkaar, ons meer bij elkaar brengen. Dat vraagt om overleg met alle partijen: rijders en coaches, dagen afspreken, trainingen inplannen en doornemen. Je kunt er niet meer mee aankomen om een dag van tevoren aan te kondigen dat er samen een keer moet worden getraind, omdat we allemaal ons eigen schema hebben. Je moet een goed plan hebben. Als dat er ligt, denk ik dat we nog een grote stap kunnen zetten”, aldus Roest. Het verhaal zal ongetwijfeld van een boeiend vervolg worden voorzien in de steevast onrustige scene van de commerciële ploegen.

De uitslag van de ploegenachtervolging van de mannen staat hier.