Begin december is door de Tweede Kamer de toezegging gedaan om één miljoen euro bij te dragen aan duurzame investeringen. Dit geld heeft Heerenveen nog niet bereikt, terwijl al wel maatregelen zijn genomen om te verduurzamen. Door te investeren in een energiehub kan Thialf stroom opslaan, die op piekmomenten teruggeleverd kan worden. Mocht alles functioneren, zouden de jaarlijkse energiekosten daarmee teruggebracht worden naar 400.000 euro en kan de begroting sluitend gemaakt worden, aldus directeur Minne Dolstra. Voor de hub, die in totaal 3,5 miljoen euro kost, is Thialf nog op zoek naar 2,5 miljoen euro.
Gedeputeerde Friso Douwstra bij Omrop Fryslân: "Nu is er een mogelijke oplossing voor de energieopwekking en de kosten daarvan, maar dat vraagt nog wel een extra investering. Daar zegt de minister nu nee tegen." Wanneer de energieprijzen zo hoog blijven, denkt Thialf komend seizoen de energierekening al niet te kunnen betalen. Het ijsstadion vindt het dan onverantwoord om na de zomer een ijsvloer neer te leggen.
Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB, vreest voor zowel de top- als de breedtesport. “De KNSB blijft bezorgd over de exploitatieproblemen van Thialf en de mogelijke gevolgen daarvan voor de schaatssport. Het laatste WK Afstanden, met vier dagen topsport voor volle tribunes, heeft bewezen waarom schaatsen in de top-3 van populairste sporten in Nederland staat. Er is geen ander stadion waarin we een evenement van dat formaat kunnen organiseren. Onze topschaatsers zijn sinds jaar en dag de belangrijkste leverancier van olympische medailles. Om aan de wereldtop te blijven, zijn de beste trainingsfaciliteiten noodzakelijk. En daar dreigt nu een serieus gevaar.”
De Haan vreest voor de korte termijn reeds problemen, omdat de kans groot is dat in de komende zomermaanden helemaal geen Thialf-ijs beschikbaar is. “Dit betekent dat onze topschaatsers, zowel langebaan als shorttrack, naar elders moeten uitwijken voor een optimale voorbereiding op het nieuwe seizoen. Dat wil je niet als KNSB, de buitenlandse concurrentie zit ons op de hielen, die blijven we liefst voor.”
Op 5 april vergadert de Tweede Kamer weer over de sportaccommodaties, inclusief Thialf. De KNSB sluit dus aan bij de noodkreet van de Gedeputeerde Staten aan. De Haan: “Het zou een enorme klap voor het schaatsen zijn als Thialf vanwege de energiekosten de deuren moet sluiten. Wij steunen daarom het pleidooi van Friesland om Thialf, en daarmee de schaatssport, niet in de kou te laten staan. ”