“Ik ben heel blij dat ik nog een jaar verder mag bouwen”, zegt ze. “Toen ik twee jaar geleden bij de ploeg kwam, hoopte ik stiekem dat ik me zou plaatsen voor de Olympische Spelen. Dat lukte helaas niet. Ik had blijkbaar nog wat meer tijd nodig om te wennen aan een nieuwe ploeg. Het afgelopen seizoen ging voor mijn gevoel al beter dan het eerste jaar en daarom vind ik het fijn dat ik nog een jaar mag blijven."

De 29-jarige rijdster kwam in de zomer van 2021 over naar de geel-zwarte formatie. “Het was een heel grote verandering”, beschrijft ze. “Bij Team FrySk moest ik financieel gezien zelf zorgen dat ik kon schaatsen. Ik was eigenlijk altijd op zoek naar mensen die mij wilden ondersteunen en tegelijkertijd stond ik ook af en toe nog voor de klas zodat ik daar inkomen uit haalde.” Het verschil met de grote commerciële ploeg was groot. “Ik ging van een soort vriendenteam naar Jumbo-Visma. Die verandering was groot en ik had gewoon even tijd nodig.”

Die tijd werd Anema gegund. De Gorredijkse kreeg in haar tweede seizoen bij Jumbo-Visma een beter gevoel. “Ik merkte dat ik de mensen beter kende en dat ik aan het programma gewend was. De basis werkte en ik kon Jac ook beter voorzien van feedback over mijn ervaringen.” De gegevens die het team daarbij gebruikt, hielp ook: “Het eerste jaar was het vooral een kwestie van data verzamelen, het tweede jaar konden we daar ook veel meer mee.”

Anema plaatste zich afgelopen seizoen voor de World Cups op de 1500 meter, maar greep naast een ticket op de 3000 meter. Op die afstand was ze in de B-groep tijdens de World Cup in Tomaszó Mazowiecki wel de snelste. Zo kon ze haar sterke punten uit de trainingen nog niet optimaal benutten in de wedstrijden, maar de puzzelstukken vielen langzaam maar zeker op z’n plek. “Het is vooral de uitdaging om in de training de goede dingen te blijven doen en dan in de wedstrijden hetzelfde te doen als tijdens de trainingen.” 

Het contract van Anema liep aan het eind van afgelopen seizoen af. Na gesprekken met Orie bleek de balans positief te zijn. “Je merkt dat bepaalde zaken goed gaan, maar ook dat er voor mij als persoon dingen beter kunnen”, verklaart Anema. “Dan is de vraag of dat kan binnen het team waar ik nu zit of dat er een andere plek is. Samen met Jac ben ik tot de conclusie gekomen dat we nog meer kunnen doen om mij beter te maken. Er zijn geen garanties, maar we doen daar heel hard ons best voor.”

Op die manier wil Anema de komende periode nog een stap zetten om uiteindelijk door te stoten tot het internationale toneel: “Mijn doel ligt bij de grote internationale toernooien zoals het EK en WK. Daar wil ik me voor plaatsen.”