Tickets
Shop
Marathon 11 nov 2023

Jeroen Janissen: 'Dit doet zeer, in meer opzichten'

Koud van het ijs, ontgoocheld door de teleurstellende afloop en de ‘duistere praktijken’ van illegale gangmaker Jorrit Bergsma (die naderhand een rode kaart zou krijgen), stroomden de gedachten bij Jeroen Janissen uit zijn mond. Een monoloog na een bewogen avondje op De Uithof, decor van de vierde wedstrijd om de Daikin Marathon Cup.

Foto : Timsimaging

Eerst de gebeurtenissen in een doldwaze wedstrijd over 125 ronden die door een haperend systeem de jury op het verkeerde been zette, maar waarin door het aanvalsgeweld van het peloton en het moordende tempo de chaos regeerde. In dat tumult zag Jeroen Janissen zijn  kans schoon. Hij had al een ronde voorsprong op zak, maar was van plan een tweede toer toe te voegen. Dat voornemen leek te lukken, met de hulp van zijn volledige Okay-Interfarms formatie, totdat het team van Jumbo-Visma eveneens alle zeilen begon bij te zetten en de nog in koers zijnde pionnen liet wachten ten faveure van sprinter en klassementsleider Harm Visser.

De 'overtreder' Jorrit Bergsma, sleurend op kop om Jeroen Janissen in te rekenen. | Foto : Timsimaging

Onder hen bevond zich Jorrit Bergsma die tegen de regels in zijn kopman Visser op sleeptouw nam en zo het gevaar-Janissen onschadelijk maakte. Die had tussen ronde 28 en 12 alleen gereden, maar tegen de jagende meute onder aanvoering van het geel-zwart van Jumbo viel niets te beginnen. Het rondebord gaf 3 aan, toen de strijd voor Janissen over en uit was. Visser won de wedstrijd uiteindelijk, voor Sjoerd den Hertog en Evert Hoolwerf. Daar lag niemand meer wakker van, net zomin als van de rode kaart die Bergsma kreeg voor zijn onsportieve gedrag. De Friese routinier was zich van geen kwaad bewust. Vele oud-rijders die als toeschouwers op de tribune stonden, spraken  er schande van. En Roy Boeve kwam met een ludieke suggestie voor deze cupronde. "Geen winnaar uitroepen. Of Jeroen Janissen." Janissen had er niets aan. Hij was voornamelijk gefrustreerd, en uitte dat onmiddellijk na de spektakelrace, overigens in keurige bewoordingen: 

“Nee, nog niet praten, even bijkomen. Nou ja, dan maar wel, al doet het zeer, in meer opzichten. Goh, op een gegeven ogenblik ben ik echt gaan denken: gaan we dit redden? Ik had een goed moment, het juiste moment om weg te rijden. Ik zag dat Beau Snellink was vertrokken en reed naar hem toe, ondertussen naar hem roepend: Beau, rijden! Want ik dacht: met zijn tweeën zijn we sterker dan in m’n eentje. Hij reageerde helaas te laat, al had-ie ook niet meer de benen. Dat schoot door m’n hoofd: ik weet dat de rest ook al veel heeft moeten geven.

Daarom besloot ik toen om best hard door te schaatsen. Niet op reserve, nee, écht flink door rijden. Bart de Vries (assistent-ploegleider van Okay-Interfarms, red.) stond meteen langs de kant te schreeuwen: 'Houd dit tempo maar vast'.

De vredige kerstsfeer op De Uithof in een grimmige race, met Janissen als de uitblinker. | Foto : Timsimaging


Twee rondjes later kwam mijn eerste ploeggenoot me ophalen. Dat gaf direct een boost. Ik besefte: aan de andere kant zijn ze aan het pokeren door naar elkaar te kijken. Het zou zomaar kunnen dat we dit rondtrekken. Ik denk dat de jongens ook echt het maximale hebben gedaan om mij zo ver mogelijk te brengen. Zeker Stefan Wolffenbuttel, die zelf een ronde voorsprong pakte. Hij liet zich eerst uit de kopgroep terugzakken, gaf mij een enorme slinger om zich opnieuw te laten afzakken. Onderwijl zei hij tegen me: ‘Jeroen, ik sta er zo nog een keer, dan heb je weer iets om naartoe te rijden’. Zulke dingen trekken je er doorheen, terwijl het aantal ronden kleiner wordt.

Weer spookte een idee door mijn hoofd. Of ik haal het, of ik ga met een heel mooie voorsprong de finale in. Plots zag ik een gele vlek aan de overkant van de baan die steeds dichterbij kwam.
Nu begrijp ik dat Jorrit Bergsma een heel stuk van het gat naar mij heeft dichtgereden, terwijl hij dat helemaal niet had mogen doen. Want ik haalde hem gewoon bij. Dus hij was op dat moment gelost en had uit de koers gehaald moeten worden.

Dat vind ik echt ontzettend jammer. Ja, uiteraard hebben we geprotesteerd tegen de gang van zaken. Jumbo-Visma heeft laten zien dat de ploeg erg sterk is. Maar dan moeten ze het niet zo doen. Dit hebben ze helemaal niet nodig. Je moet de wedstrijd en het verloop ervan respecteren, de race door de kopgroep zelf laten oplossen. Het was misschien het beslissende moment in de finale. Ach, je weet het niet. Mats Stoltenborg zat ook vooraan, hij was volgens mij nog superfris. Van hem weet ik hoe bedreven hij is in het gaten dichtrijden. Maar goed, ik had ook geweldige benen. Heb er alles aan gedaan een leuke wedstrijd van te maken. Ik hoop dat het binnenkort een keer de goede kant op valt.”

De uitslag van de mannenrace volgen zo snel mogelijk.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan