Tickets
Shop
Kort door de bocht 09 nov 2023

Sebas Diniz en Tijmen Snel loten Jordan Stolz, Remco Stam wordt langebaner

Rubriek van wetenswaardigheden uit de (inter)nationale schaats-, en skeelerwereld: het overzicht van de voorbije dagen.

Foto : Soenar Chamid

Sebas Diniz en Tijmen Snel nemen het op tegen Jordan Stolz
De loting van de eerste dag van de World Cup heeft uitgewezen dat drievoudig wereldkampioen uit Amerika, Jordan Stolz, het tweemaal tegen een Nederlander mag opnemen in de slotrit. Op de 500 meter kruist hij in Japan de degens met Sebas Diniz, die debuteert in de World Cup. Hein Otterspeer, Kai Verbij en Merijn Scheperkamp zijn de andere Nederlandse mannen die de kortste afstand in de A-groep rijden. Als de sprinters op adem zijn gekomen, mogen ze zich opmaken voor de 1000 meter, de afstand die Tijmen Snel afsluit tegen Stolz. Debutant Tim Prins verschijnt een rit eerder op het ijs tegen de Canadees Laurent Dubreuil. Zijn teamgenoten Kjeld Nuis en Jenning de Boo nemen het in het zevende paar tegen elkaar op. 

Alle vijf de Nederlandse vrouwen starten in het tweede deel van de 500 meter. Dione Voskamp en Marrit Fledderus in rit zeven, Jutta Leerdam tegen Erin Jackson in acht, wereldkampioene Femke Kok neemt het op tegen haar rivale Min-Sun Kim en Naomi Verkerk sluit het bal tegen Kimi Goetz. Ook op de 1000 meter moeten we tot het einde wachten om de oranje pakken in actie te zien. Marrit Fledderus en Helga Drost zijn de eersten in de zevende rit. Jutta Leerdam (tegen Brittany Bowe), Femke Kok (tegen Kimi Goetz) en Antoinette Rijpma - de Jong (tegen Miho Takagi) volgen en mogen betiteld worden als medaillekandidaten, maar kunnen geduchte tegenstand verwachten van hun directe concurrentes. 

De openingsdag van de World Cup wordt afgesloten met de mass start. In tegenstelling tot vorig seizoen rijden de schaatsers geen halve finales. Mochten er meer dan twintig deelnemers op papier staan, worden ze verdeeld over een A- en B-groep. Bart Hoolwerf en Marcel Bosker hebben door eerdere resultaten van de Nederlandse schaatsers beiden een plek in de hoogste divisie en zullen een gooi willen doen naar de overwinning. Met Bart Swings, Andrea Giovannini en avonturiers als Livio Wenger, Gabriel Odor, Viktor Thorup en Felix Rhijnen geen eenvoudige missie. Omdat het gouden duo Marijke Groenewoud en Irene Schouten het Japanse treffen overslaat, mogen Esther Kiel en Reina Anema de Nederlandse eer hoog houden bij de vrouwen. Verzinnen zij een list of durven ze te sprinten tegen Ivanie Blondin? 

De wedstrijden in de A-groep zijn vanaf 6.30 uur live te volgen via de NOS livestream, het gehele programma en meer informatie vind je op de kalenderpagina

Remco Stam volgend jaar naar langebaanploeg Jumbo-Visma
Remco Stam wordt na afloop van het huidige seizoen overgeheveld naar de langebaanploeg van Team Jumbo-Visma. Het 19-jarige talent debuteerde dit seizoen in de geel-zwarte marathonformatie onder leiding van Peter de Vries. In zijn eerste maanden bij het team en op het World Cup Kwalificatietoernooi maakte hij dusdanig veel indruk dat Jac Orie hem er graag bij wil hebben. Dat is nu op papier vastgelegd, naast het feit dat zijn contract verlengd is tot en met 2025.

“Ik ben heel erg blij dat ik mijn contract heb verlengd bij dit geweldige team", aldus Stam. "Dat ik enkele maanden geleden werd gevraagd om bij deze ploeg te schaatsen, voelde voor mij destijds al een beetje onwerkelijk. Dat gevoel heb ik nu weer. Jac heeft in zijn carrière een hoop kampioenen voortgebracht. Dat ik volgend jaar deel uitmaak van zijn team, is een droom die uitkomt."

Vooralsnog is het marathonschaatsen de prioriteit voor de talentvolle zoon van Arnold Stam. "Voordat het zover is, ga ik er dit seizoen nog alles proberen uit te halen bij de marathonploeg. We hebben een heel sterke ploeg staan. Van de eerste drie Marathon Cup-wedstrijden hebben we er twee gewonnen. Als team gaan we er alles aan doen om er nog meer te laten volgen. Ook wil ik in de tweede seizoenshelft van waarde zijn op het internationale en hopelijk nationale natuurijs."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan