Tickets
Shop
Langebaan 01 nov 2023

Marwin Talsma mag de wereld over: 'Het kan nog veel beter’

Marwin Talsma mag zijn koffers pakken voor het internationale schaatsseizoen. De man uit Grou zat vorig jaar op een dwaalspoor in een poging een betere schaatser te worden. Door zijn terugkeer bij Team FrySK is de stijgende lijn ingezet. Met twee startbewijzen voor de World Cups presteert Talsma momenteel beter dan menigeen had verwacht.

Foto : Soenar Chamid

Begin dit jaar was Talsma niet zo happig op het doen van interviews. Eerst weer hard schaatsen, was de reactie van de Grouster. Een jaar bij Albert Heijn-Zaanlander deed hem geen goed. In dienst van Jillert Anema dacht Talsma aansluiting te krijgen bij de wereldtop, maar het pakte totaal verkeerd uit. De 25-jarige stayer voelde zich niet goed bij het trainingsprogramma van zijn provinciegenoot en koos eieren voor zijn geld: terug naar Team FrySK. 

Na een moeizame start van de zomer - Talsma brak tijdens een training op de fiets zijn sleutelbeen - was het zaak om weer de oude te worden. Voorlopig is het gelukt, is de voorzichtige conclusie na het behalen van twee startbewijzen voor de wereldbekers. “Over slechte prestaties hebben we het vorig jaar genoeg gehad”, zei Talsma met een glimlach. "Wat ik anders gedaan heb? Te veel om op te noemen."

Op de 5 kilometer regende het verrassingen: Jorrit Bergsma, Beau Snellink en Marcel Bosker vielen buiten de boot. Talsma eindigde op de vierde plek met 6.17,60. “Ik weet dat het nog veel beter kan”, reageerde hij na die race. Dat gevoel bleef ook hangen na de 10 kilometer. Talsma eindigde op de vijfde plek. “Liefst had ik net onder de dertien minuten gereden, dat was mooier geweest. Maar ik kan nu vier World Cups rijden.” 

De hereniging met Hoekstra heeft effect gehad. “Hij houdt me scherp, hij motiveert me tot op het bot. Siep is de geschikte persoon om mij weer op de rit te krijgen”, vindt Talsma. De 13.02,80 op de 10 kilometer was in de lijn der verwachting. “Siep zegt elke keer dat we nog niet zover zijn, er komt nog meer aan. Daarvoor moeten we weer trainen.” De ontbrekende topvorm moet er in december zijn als de belangrijkste fase van het seizoen aanbreekt, zegt Talsma. “Maar nu kan ik vier World Cups rijden en dat is mooi.”

Het begint met de reis naar Japan...

Beau Snellink spoelt de kater een beetje weg 
Beau Snellink (Team Jumbo-Visma) mag de reis naar het verre oosten niet maken. De 22-jarige schaatser werd vooraf op de 5 kilometer al met potlood opgeschreven, maar stelde teleur. “Ik zat er daarna wel een beetje doorheen”, aldus Snellink, vorig jaar nog winnaar van het World Cup-klassement op de lange afstanden. “Ik heb niet laten zien wat erin zit en daar baal ik elke seconde van de dag van.” 

Hij toonde vervolgens beterschap op de 10 kilometer met 13.01,30, goed voor de vierde plek. "Het is nog steeds niet optimaal, de eerste wedstrijden van het jaar zijn voor mij altijd lastig", verklaarde Snellink. "Soms rijd ik een goede rit, maar dit soort wedstrijden heb ik nodig om erin te komen. Nu hoop ik er in december wel te staan op de 5 kilometer, dan moet de 10 kilometer ook een stuk harder."

Beau Snellink baalt nog van zijn 5 kilometer, maar pakte wel een startbewijs op de 10 kilometer. | Foto : Soenar Chamid

Patrick Roest stak op de 10 kilometer met kop en schouders boven de concurrentie uit. In een rechtstreeks duel met de kopman van Reggeborgh kreeg Snellink iets van het goede gevoel terug. “Ik kon weer racen, op de 5 kilometer zat ik er met mijn kop niet bij en liep het ook technisch niet”, vertelde Snellink, die zijn 5 kilometer toch niet helemaal vergeten was. “Als ik daar normaal had gereden, had ik me makkelijk geplaatst. Dat is niet gebeurd en daar zal ik nog wel even van balen.” 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan