Tickets
Shop
Langebaan/ shorttrack 02 nov 2023

Trots als grootste gemene deler op Daikin Schaatsouder Borrel

Terwijl de ouders van Stijn van de Bunt en Jade Groenewoud ogenschijnlijk ontspannen met elkaar aan een tafel zitten, drentelt Feikje Huisman-Kok nerveus heen en weer tussen de warmtepompen en andere demo-installaties in het Daikin Experience Center in Thialf. Op een van de tv’s is de livestream van de World Cup Shorttrack in Montreal te zien en uitgerekend nu moet haar zoon Kay in actie komen op de 1.000 meter. “Ik ga niet kijken hoor, dat vind ik veel te spannend”, zegt Feikje, die later van haar man Erik hoort dat Kay in een veld met internationale wereldsterren net te kort kwam. Hun razendsnelle zoon wist met een PR op de tweede 500 meter overigens wel door te dringen tot de volgende ronde op de sprint.

Foto : House of Sports

Of Feikje wel naar het vervolg gekeken heeft? Waarschijnlijk niet. Maar dat betekent niet dat ze niet apetrots is op haar zoon die deel uitmaakt van de Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS). “Een kind met een gedeeltelijk Friese achtergrond, hoort te kunnen schaatsen”, gaat Feikje terug in de tijd. “Mijn man en ik namen hem mee naar de Uithof in Den Haag, vlakbij onze woonplaats Monster. Begonnen op het krabbelbaantje kreeg Kay de smaak te pakken. Hij ging van lieverlee meer trainen, ook bij de plaatselijke club. Maar Kay wilde meer en toen hij aan de ‘Kort door de bocht-bokaal’ had meegedaan, werd hij gepakt door het shorttrack. Kay liep qua groei zo’n 2,5 jaar achter op zijn leeftijdsgenoten. Pas rond z’n 21e was hij qua kracht helemaal ‘bij’. Daarom vind ik het des te knapper dat hij is doorgedrongen tot de internationale top.”

Trots is ook de grootste gemene deler van de circa 70 mensen die waren ingegaan op de uitnodiging van Daikin, hoofdsponsor van de KNSB, voor de ‘Daikin Schaatsouder Borrel’. Deze werd alweer voor de vierde keer gehouden, waarvan de laatste drie jaar tijdens het World Cup Kwalificatie Toernooi in Thialf. Ouders van langebaanschaatsers, shorttrackers en kunstrijders konden in een informele, ongedwongen setting - en onder het genot van een hapje en een drankje – ervaringen met elkaar uitwisselen en vervolgens op de tribune kijken wie de eerste World Cup-tickets zouden verdienen.

Van Jade Groenewoud en Stijn van de Bunt werd dat nog niet verwacht, ook niet door Linda en Bob Groenewoud en Sheila en Jeroen van de Bunt. De ouders van Jade en Stijn vonden het al ‘een hele eer’ dat ze voor de Daikin Schaatsouder Borrel waren uitgenodigd, samen met andere ouders van ‘beroemde’ kinderen. Die World Cup-tickets en roem komen later vast nog wel een keer, maar voor nu stellen Linda, Bob, Sheila en Jeroen vooral de waardering die ze als ‘schaatsouders’ krijgen van Daikin en de KNSB zeer op prijs. Want – ja – als je kind talentvol en ambitieus is, dan ga je daar als ouders in mee…

Edwin Hoogerwerf (l), in gesprek met de vader van Kjeld Nuis: "De ouders zijn de allerbelangrijkste sponsors van de schaatsers." | Foto : House of Sports

“Jade is bij de Hengelose IJsclub begonnen en via de baanselectie, het KTT en TalentNed bij Team IKO beland”, vertelt Linda Groenewoud. “Ze woont sinds kort in Heerenveen, maar daarvoor hebben we haar talloze keren naar trainingen en wedstrijden gebracht.” Stijn van de Bunt is geboren en getogen in het Zuid-Hollandse Lopik. Toen de zoon van Sheila en Jeroen wedstrijden begon te schaatsen, moesten ook zij vaker hun auto starten. Sheila: “Nu woont hij in Heerenveen en zit hij ook bij Team IKO. Dus we zijn – net als Linda en Bob – ‘IKO’-ouders, al kenden we elkaar al van TalentNed en hebben we ook samen World Cups voor junioren bezocht. Hopelijk kunnen we dat in de toekomst ook weer samen doen als ze zich kwalificeren voor de senior-World Cups.”

Dat laatste gebeurde afgelopen weekend nog niet in Heerenveen. Maar volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen. En dan gaan Bob en Linda, Sheila en Jeroen – net als Feikje en Erik - natuurlijk ook weer eerst naar de Daikin Schaatsouder Borrel. “Mooi dat dit voor ons georganiseerd wordt!”

Gastheer Edwin Hoogerwerf, Managing Director van Daikin Nederland, is blij dat de schaatsouders de geste van Daikin hebben gewaardeerd. “Wij zijn zelf weliswaar trotse hoofdsponsor van schaatsend Nederland, maar eigenlijk zijn de ouders de allerbelangrijkste sponsors van de schaatsers. In ieder geval hebben zij hun kinderen ooit het eerste zetje – in tijd, aandacht en geld – gegeven op weg naar de top. Juist daarom willen we de ouders, de mensen achter de schermen bij de start van het schaatsseizoen in het zonnetje zetten en ontvangen we ze graag in ons pas geopende Daikin Experience Center in Thialf. Wij zijn net zo trots op de prestaties van hun kinderen als zij!”


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan