Tickets
Shop
Nieuws 09 nov 2023

Wat moet je weten over de eerste World Cup?

In het Japanse Obihiro worden komend weekend de eerste kaarten geschud. Van 10 tot en met 12 november verschijnen er debutanten op het ijs, zien we of de internationale toppers goed uit de zomer zijn gekomen en komen we erachter hoe de Nederlanders scoren ten opzichte van de buitenlandse concurrentie. Wie piekt er vroeg in het seizoen en wie houdt zijn kruit droog?

Foto : Soenar Chamid

Welke Nederlanders doen er mee?
Het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT) was een slagveld. Bekende namen die zich niet (op hun geliefde afstanden) plaatsten en verrassingen die kwamen bovendrijven. Sebas Diniz (500 meter), Jesse Speijers (5000 meter), Tim Prins en Jenning de Boo (beiden 1000 meter) zullen in Japan hun eerste slagen maken in het internationale seniorencircuit. Een mooie kans voor de jonge schaatsers om te leren van de besten op hun afstanden. Komen ze definitief bovendrijven of hebben ze last van plankenkoorts?

De gehele Nederlandse selectie:

 

Wat mogen we van de Nederlanders verwachten?
‘De prijzen worden pas volgend jaar verdeeld’ is een veelgehoorde kreet bij de schaatsers, zeker als de eerste wintermaanden tegenvallen. Jac Orie, die met zijn ploeg een tegenvallend WCKT kende, vertelde dat de pijlen zijn gericht op de belangrijke toernooien later in het seizoen. Albert Heijn Zaanlander slaat zelfs deze eerste wereldbeker over, om te pieken na Nieuwjaar. Maar als een topsporter aan de start staat, wil die winnen en het liefst zo vaak mogelijk. Bovendien tellen alle World Cups mee in de route naar het maximum aantal startplaatsen voor de Olympische Spelen.

Een blik op het verleden leert dat Nederland de afgelopen tien jaar bij de eerste World Cup van het seizoen minimaal één gouden medaille heeft gepakt bij de mannen en één bij de vrouwen. De minimale medailleoogst was in die periode bij een openingswereldbeker acht plakken. Het seizoen in de ‘bubbel’ – wegens coronamaatregelen ontbraken veel landen – springt er qua resultaten bovenuit met tienmaal goud. Het lijkt een illusie om dat aantal te evenaren. 2021/2022 valt in negatieve zin op. Alleen Irene Schouten en de mannen van de 1000 meter scoorden naar behoren. De Zweed Nils van der Pool, de Japanse Miho Takagi en de Amerikaanse Erin Jackson en Brittany Bowe zorgden enkele maanden voor de Olympische Spelen voor paniek in het Nederlandse kamp. Zeker toen ook de tweede World Cup tegenviel. Maar de hoofdprijzen werden pas in februari verdeeld…

Op wie moeten we letten?
Het is afwachten wat de Nederlanders waard zijn in het internationale veld. De seizoenstijden van dit jaar lichten een tipje van de sluier op, al verschillen de omstandigheden waarin de kwalificatiewedstrijden gereden zijn. Op alle afstanden prijkt een Nederlandse vrouw bovenaan de seizoenranglijst. Bij afwezigheid van Marijke Groenewoud en Irene Schouten verschijnen van die namen alleen Femke Kok en Jutta Leerdam op het ijs van de Meiji Hokkaido – Tokachi Oval.

Bij de mannen heerst Nederland alleen op de langste afstanden, met dank aan Patrick Roest. De Amerikaanse wereldkampioen over 500, 1000 en 1500 meter, Jordan Stolz, staat ‘slechts’ op een onderdeel bovenaan. Op de laaglandbaan van Milwaukee schaatste hij naar een baanrecord op de 1500 meter (1.42,31). In de snelle Olympic Oval was de 1.07,79 van Connor Howe goed voor de snelste seizoenstijd over 1000 meter, vlak voor Jordan Stolz en de verrassende Tim Prins. De Japanner Tatsuya Shinhama mag zich tot nu toe de snelste noemen over 500 meter (34,40).

Het 'wonderkind' Stolz werd vaak besproken in de voorbeschouwingen op dit seizoen, kan hij zijn status waarmaken? | Foto : Neeke Smit

Maar er staan meer kanonnen aan de start. Bij de vrouwen zullen de ogen gericht zijn op onder meer Miho Takagi, Ragne Wiklund, Ivanie Blondin, Martina Sablikova, Min-Sun Kim, Kimi Goetz, Brittany Bowe, Valerie Maltais en de kersverse moeder Francesca Lollobrigida. Naast de Nederlandse mannen zullen Laurent Dubreuil, Jordan Stolz, Tatsuya Shinhama, Yuma Murakami, Connor Howe, Davide Ghiotto, Ted-Jan Bloemen en Antoine Gélinas-Beaulieu zich van voren willen laten zien.

Hoe snel is het Japanse ijs?
De laaglandbaan van Obihiro is vergelijkbaar met die van Erfurt en Quebec en staat dus niet bekend om snelle tijden. De laatste internationale topwedstrijd dateert uit 2018, toen de eerste wereldbeker van het seizoen in de Japanse stad plaatsvond. Voor Miho Takagi, schaatsster namens Team Gold van Johan de Wit, een vertrouwde plek. Zij heeft op vier afstanden het baanrecord in handen. Naast Yuma Murakami, Pavel Kulizhnikov en Denis Yuskov is er één baanrecord in handen van Patrick Roest, op de 5000 meter. Op 18 november 2018 veroverde hij in Japan zijn eerste individuele gouden wereldbekermedaille.

Hoe ziet het programma eruit?
Door het tijdsverschil van acht uur beginnen de A-groepen ’s ochtends om half zeven Nederlandse tijd. De rijders van de B-groep hebben dan hun programma er al op zitten. Het eerste wereldbekerweekend wordt afgesloten met de mixed gender relay, een nieuw onderdeel waar één man en één vrouw in de baan zullen verschijnen.

Vrijdag 10 november
De rijders van de B-groep beginnen om 04:30.
06:30: 1e 500 meter vrouwen
07:00: 1e 500 meter mannen
07:39: 1.000 meter vrouwen
08:14: 1.000 meter mannen
09:00: Mass start vrouwen
09:24: Mass start Mannen

Zaterdag 11 november

De rijders van de B-groep beginnen om 04:30.
06:30: 2e 500 meter vrouwen
07:00: 1.500 meter mannen
07:45: 1.500 meter vrouwen
08:37: Ploegenachtervolging mannen
09:05: Ploegenachtervolging vrouwen

Zondag 12 november
De rijders van de B-groep beginnen om 04:30.
06:30: 2e 500 meter mannen
07:05: 3.000 meter vrouwen
08:05: 5.000 meter mannen
09:19: Mixed gender relay

Hoe kan ik de eerste World Cup volgen?
De wedstrijden zijn elke dag te volgen vanaf 06:30 via de NOS livestream. De lotingen en uitslagen zullen op deze pagina te vinden zijn en worden na elke rit geüpdatet. En natuurlijk komt het belangrijkste nieuws voorbij op schaatsen.nl, Instagram, Facebook en X. Op de kalenderpagina vind je alle belangrijke informatie bij elkaar.  

Hoe ziet de langebaankalender er verder uit?


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan