Tickets
Shop
Nieuws 01 dec 2023

Wat moet je weten over World Cup 3?

Na de campagne in Azië verschijnen de beste schaatsers van de wereld komend weekend in Stavanger aan de start van de derde World Cup. Voor het eerst dit seizoen staat er een internationale vijf (vrouwen) en tien (mannen) kilometer op het programma. Op vrijdag wordt er afgetrapt met de 1000 meters en de mass start.

Foto : Soenar Chamid

De Nederlandse schaatsers waren tijdens de World Cups in Azië nog niet in topvorm. Jetlags, ziekte, zware trainingsschema's; verschillende redenen passeerden de revue. Desalniettemin werden er zowel in Japan als in China vijf gouden medailles behaald. Met name Kjeld Nuis en Patrick Roest lieten al mooie races zien. Ook de Aziatische schaatsers presteerden naar behoren, maar het is afwachten of zij dezelfde resultaten kunnen behalen in Europa. 

De Noren willen in hun eigen land de fans graag laten juichen. Ragne Wiklund zal op de vijf kilometer het goud willen opeisen. Met twee bronzen medailles op de 5000 meter op zak kan Sander Eitrem omhoog proberen te kijken en Davide Ghiotto en Patrick Roest bedreigen, al is het de vraag of hij op de dubbele afstand net zo goed uit de voeten kan. Bovendien zullen Beau Snellink, Jorrit Bergsma en Kars Jansman ook voor het eerst van de partij zijn. Na een minder World Cup Kwalificatietoernooi zullen zij erop gebrand zijn om zich internationaal van voren te laten zien. 

Het team van IKO laat deze wereldbeker aan zich voorbij gaan, om zich voor te bereiden op het Daikin NK Afstanden. Jumbo-Visma is wel van de partij, de ploeg van Jac Orie start volgende week niet in Polen. 

Wie verschijnen op de eerste dag op het ijs?
Bij de vrouwen zullen in de A-groep niet veel oranje pakken te zien zijn op de 1000 meter van vrijdag. Drie van de vijf vrouwen zijn namelijk veroordeeld tot de B-groep, onder wie Femke Kok die in Obihiro nog vierde werd op deze afstand, maar in Beijing niet kon starten vanwege hoge koorts. Daardoor is zij veroordeeld tot het tweede niveau. Antoinette Rijpma-de Jong en Jutta Leerdam komen wel in actie in de A-divisie. De loting wijst uit dat Rijpma-de Jong het mag opnemen tegen Brittany Bowe in de voorlaatste rit. Leerdam mag het bal afsluiten tegen de Chinese Mei Han. Kan zij op het Noorse ijs bewijzen dat de 1000 meter nog steeds van haar is?

Antoinette Rijpma - de Jong bereidt zich voor op dag één. | Foto : Soenar Chamid

Op dezelfde afstand zullen vier Nederlandse mannen starten op het hoogste niveau. Tijmen Snel heeft zijn plek terugverdiend in de A-groep en zal daardoor de eerste Nederlander zijn die in actie komt in rit 2. Achtereenvolgens komen de mannen van team Reggeborgh in actie in rit 6, 7 en 8. Tim Prins neemt het op tegen Moritz Klein en Jenning de Boo tegen David Bosa. Kjeld Nuis zal in de buitenbaan starten tegen de Japanse sprintheld Tatsuya Shinhama. 

Op de mass start zullen Marijke Groenewoud en Irene Schouten laten zien of zij samen weer goed zijn voor het goud. Bij de mannen verschijnen Bart Hoolwerf en Marcel Bosker op het ijs.

Hoe ziet het programma eruit?
Vrijdag 1 december
20:00: 1000m vrouwen
20:35: 1000m mannen
21:22: Mass Start vrouwen
21:45: Mass Start mannen

Zaterdag 2 december
14:30: 500m mannen
15:00: 1500m vrouwen
15:51: 10.000m mannen

Zondag 3 december
14:30: 1500m mannen
15:11: 500m vrouwen
15:50: 5.000m vrouwen
16:53: Teamsprint mannen
17:18: Teamsprint vrouwen

Hoe kan ik de derde World Cup volgen?
Op zaterdag en zondag zendt de NOS (een deel van) de wedstrijden uit op NPO 1. Het gehele weekend is het schaatsen te volgen via NOS.nl en de app. 

Hoe ziet de langebaankalender er verder uit?

Krijg je van alle wedstrijd op tv ook schaatskriebels? Tickets voor het Daikin NK Afstanden, het EK Afstanden en het Daikin NK Allround & Sprint zijn al te koop. 

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan