Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 24 okt 2023

Daikin NK Ploegenachtervolging: een nieuwe traditie?

Volle tribunes met enthousiaste schaatsfans die hun favoriete teams aanmoedigen, de wedstrijden live bij de NOS en rijders die elkaar letterlijk en figuurlijk vooruit duwen in de strijd om een van de meest prestigieuze NK-titels. Dát is het ‘ideaalplaatje’ dat Freek van der Wart voor ogen heeft. De disciplinemanager langebaan/kortebaan bij de KNSB weet ook dat het eerste Daikin NK Ploegenachtervolging – komende zondag in Thialf – nog niet bij zijn droombeeld in de buurt zal komen. “Maar ook voor tradities die we al heel lang kennen in de schaatswereld, was er ooit een ‘eerste keer’. We gaan gewoon van start en geven dit NK de tijd en ruimte om te groeien.”

Foto : Timsimaging

De ploegenachtervolging – ofwel Team Pursuit (TP) - is een mooi onderdeel van de schaatssport. Duurvermogen, techniek en (team)tactiek vormen een aantrekkelijke combinatie. Machtig om te doen, prachtig om naar te kijken en niet meer weg te denken bij World Cups, WK’s en Olympische Spelen. Alleen vinden sommige rijders het lastig te combineren met hun individuele afstanden, omdat ze zich daarmee moeten plaatsen voor internationale wedstrijden.

Daarom wil de KNSB ook wedstrijden organiseren waarbij de TP juist een onderdeel van het programma is. ‘Beschouw het als één van de afstanden waarop je wilt excelleren en zoek ploeggenoten die er hetzelfde over denken’, is de boodschap van de bond. Van der Wart: “Met het NK TP willen we op den duur toewerken naar schitterende duels tussen bijvoorbeeld de topteams onderling, met marathonteams of tegen opkomende juniorenteams.”

Van der Wart snapt als geen ander dat het voor de huidige toppers best lastig is op deze manier naar de Team Pursuit te kijken. Hij heeft er dan ook begrip voor dat een aantal van hen deze eerste editie van het Daikin NK Ploegenachtervolging, komende zondag als afsluiting van het Word Cup Kwalificatie Toernooi (WCKT), overslaat. “We hopen uiteraard dat zij er volgende keer wel bij zijn, maar we beogen met dit kampioenschap ook nieuwe generaties schaatsers te stimuleren de ploegenachtervolging te gaan omarmen”, aldus Van der Wart. Na de (internationale) juniorenwedstrijden was er tot nu geen mogelijkheid om wedstrijdervaring op de Team Pursuit op te bouwen.

De ISU beschouwt de ploegenachtervolging al sinds het begin van deze eeuw als een volwaardig onderdeel van de schaatssport, vooral nadat het in 2006 op de Olympische Spelen werd geïntroduceerd. Hoewel er internationaal – ook bij de junioren – bij elke World Cup, EK en WK afstanden én Olympische Spelen een ploegenachtervolging op het programma staat, werd er nationaal nog nooit een serieuze wedstrijd georganiseerd. “Dat is toch wel vreemd voor een land dat als pionier in de sport en schaatsland nummer 1 bekend staat?!”, verklaart Van der Wart ook de ‘urgentie’ van dit NK. “Het is goed dat rijders ervaring met de ploegenachtervolging kunnen opdoen met een prestigieuze wedstrijd in eigen land. Zo wordt de Team Pursuit een van de onderdelen die we ook in Nederland in onze eigen nationale wedstrijdkalender integreren.”

De KNSB-disciplinemanager erkent dat het lastig was om voor dit NK Ploegenachtervolging een plekje te vinden in de volle schaatskalender van 2023-2024. Uiteindelijk is er gekozen voor een combinatie met het WCKT. “We vinden dat dit NK een podium verdient tijdens een van de grote evenementen in Heerenveen”, verklaart Van der Wart. “Ik hoop van harte dat alle schaatsfans zondag na het WCKT op het puntje van hun stoel blijven zitten. Maar bovenal hoop ik dat deze wedstrijd de start is van een nieuwe traditie.”

Daikin NK Ploegenachtervolging
Zowel bij de vrouwen als de mannen doen zondag 29 oktober zes tot acht (*) teams mee aan het Daikin NK Ploegenachtervolging. Zij rijden in twee teams van drie schaatsers tegen elkaar respectievelijk over zes en acht ronden. Als alle teams hebben gereden, wordt opgemaakt wie de winnaar is door te kijken naar de snelste tijd, waarbij de tijd van de laatste rijder bepalend is.
 
Vrouwen: aanvang 17.55 uur
Mannen: aanvang 18.13 uur

(*) Het definitieve deelnemersveld zal vrijdag 27 oktober worden gepubliceerd op Schaatsen.nl De erkende topteams kregen de mogelijkheid een eigen team in te schrijven, de andere teams hebben zich gekwalificeerd voor dit NK tijdens een speciale selectiewedstrijd op 21 oktober in Groningen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan