Tickets
Shop
Langebaan 28 okt 2023

Drie kilometer met een twist: 'Ik heb het niet verdiend, zij wel'

Antoinette Rijpma – De Jong greep op de 3 kilometer naast een World Cup-startbewijs, tot het bericht kwam dat Elisa Dul gediskwalificeerd was. De schaatsster van Team Jumbo-Visma stond de schrijvende pers met gemengde gevoelens te woord.

Foto : Soenar Chamid

Op de 1500 meter had Antoinette Rijpma – De Jong niet de macht te vechten voor de snelste tijd. Ze kwam er op die afstand nog mee weg, maar op de 3 kilometer lukte dat niet. Althans, in eerste instantie viel ze met haar zesde plek buiten de boot. “Het was al iets beter dan gisteren”, verklaarde Rijpma – De Jong haar rit. “Met een slechte race gisteren kwam ik er mee weg, nu niet op drie tienden van een seconde. Het is gewoon technisch niet goed en daar word ik op afgestraft.”

Bijna zes minuten stond ze de pers te woord in de wetenschap dat ze de World Cups niet gehaald had. Tot het moment dat coach Ben Jongejan haar op de hoogte bracht van de diskwalificatie van Dul. De rijdster uit de stal van Jillert Anema reed 4.00,56 en dat was in eerste instantie goed voor de derde tijd achter haar ploeggenotes Irene Schouten en Marijke Groenewoud. De diskwalificatie die Dul kreeg vanwege het overschrijden van de lijn bracht Rijpma – De Jong aan de goede kant van de streep. Mét een ticket voor de wereldbekers, maar ook met ‘een heel apart gevoel’.  

“Dit is niet leuk”, reageerde Rijpma – De Jong op het nieuws. "Ik heb het gewoon niet verdiend, zij wel. Dit is heel dubbel.” De Friezin durfde geen blijdschap te tonen. “Het is zo’n raar moment, vooral voor haar. Je bent zo blij dat je eindelijk die World Cups mag rijden en dan krijg je dit. Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen.” 

Los van het feit dat ze alsnog World Cups mag rijden op de 3 kilometer, weet Rijpma – De Jong dat het technisch op dit moment niet loopt. "Ik ga morgen gewoon voluit op de 1000 meter”, stelt de ervaren rijdster. “Het goede gevoel is niet ver weg en er is geen reden om bij de pakken neer te zitten. Ik heb wel vaker een mindere eerste seizoenshelft gehad en dan werd ik alsnog wereldkampioen. Er is nog geen vrouw overboord.” 

Rijpma – De Jong mag dus de World Cups in op de 3 kilometer. Ze doet dat samen met Schouten en Groenewoud. Daarachter plaatsten ook Joy Beune en Sanne in ’t Hof zich voor de eerste wereldbekers die verreden worden in Obihiro en Beijing.

UPDATE 18.00u: Na protest van Albert Heijn-Zaanlander is de diskwalificatie van Elisa Dul op de 3 kilometer ongedaan gemaakt. Daarover meer in dit verhaal.

Alle informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan