Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 30 okt 2023

Fors minder startbewijzen, maar van paniek is geen sprake bij Jac Orie

Jac Orie wil geen excuses aandragen voor de prestaties van zijn schaatsers tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi in Heerenveen. “Het is wat het is”, klinkt het meermaals uit de mond van de Haagse coach. Team Jumbo-Visma pakte tijdens de driedaagse maar liefst tien startbewijzen minder dan de voorgaande twee jaren. Is dat reden om de plannen nu al overhoop te gooien voor de rest van het seizoen? “Zeker niet.”

Foto : Soenar Chamid

De voorgaande jaren pakte Jumbo-Visma steeds rond de twintig startbewijzen voor de World Cups. Een jaar geleden ging er een afvaardiging van 22 schaatsers naar het eerste wereldbekertreffen. Dit weekend kreeg de ploeg verschillende tegenvallers te verwerken: Jorrit Bergsma en Beau Snellink kwamen er niet aan te pas op de 5 kilometer. Oud-wereldkampioene Antoinette Rijpma - de Jong greep op de 3 kilometer naast de top-vijf die recht geeft op deelname aan de World Cups. Kai Verbij pakte op knappe wijze een ticket voor de 500 meter, maar kwam vervolgens ten val op de 1000 meter. Olympisch kampioen Thomas Krol kwam er op de 1000 meter tekort. De oogst bleef dit weekend derhalve steken op twaalf startbewijzen.

Ziekte hield Jumbo-Visma enkele weken geleden tijdens het trainingskamp in Inzell in de greep. Maar liefst tien rijders en rijdsters werden getroffen. “En de week ervoor hadden we ook een paar zieken”, zegt Orie. “Ik wil niet allemaal excuses aandragen, maar het is wel verklaarbaar.” De pijlen van Jumbo-Visma zijn gericht op de belangrijke toernooien later in het seizoen. Er werd deze zomer ‘aan knoppen gedraaid’ om naar die momenten te pieken. Het betekende dat er langer en harder getraind werd door sommigen, anderen kwamen wel in piekvorm op het WCKT.

“Ik neem een risico”, steekt Orie de hand in eigen boezem. “Dat is altijd een beetje eng, maar als je beter wilt… We moeten niet alleen naar dit toernooi kijken. Als je ziet wat op andere afstanden gebeurt in de rest van de wereld, dan moeten we oppassen. Er wordt zo hard gereden. Daar denken we over na en dat gaat gepaard met risico’s.” De cijfers liegen er niet om, weet ook Orie. “Natuurlijk had ik hier meer plekken willen pakken.”

De lichtpuntjes van Jumbo-Visma, ze waren er zeker tijdens het WCKT. “Als je goed kijkt, zie je ook positieve dingen”, gaat Orie verder. Chris Huizinga kwam er knap door op de 5 kilometer, Tijmen Snel verraste met een startbewijs op de 1000 meter. Op de 10 kilometer – slechts eenmaal op het wereldbekermenu – pakten de geel-zwarten drie startbewijzen. En Jutta Leerdam stond ook scherp voor de openingswedstrijd. De wereldkampioene bleef in aanloop naar het WCKT gespaard van ziekte en presteerde sterk op de 500 en 1000 meter. Zij weigerde conclusies te trekken uit het optreden van haar ploeggenoten: "Als we straks wereldkampioenen leveren, heeft niemand het meer over dit toernooi."

Precies dat is voor Orie de reden om niet af te wijken van het plan dat hij ingezet heeft. “Als je doet wat je deed, krijg je wat je had.” Op dezelfde voet doorgaan is geen optie. “Voor je het weet zijn we allemaal bang om dingen te veranderen”, voegt hij toe. “Dan ga je hier misschien niet verliezen, maar wel in het buitenland. En daar moeten we voor oppassen. Ik draai aan de knoppen en neem risico. Dan is het wat het is.”

De grote winnaar van het WCKT: Team Reggeborgh
Met zestien startbewijzen voor de wereldbekers is Team Reggborgh de grote winnaar geworden van het World Cup Kwalificatietoernooi. Bij de vrouwen pakten ze vier tickets, de mannen haalde maar liefst twaalf binnen. Dat was evenveel als de gehele oogst van Team Jumbo-Visma (vier bij de vrouwen, acht bij de mannen). Albert Heijn-Zaanlander was bij de vrouwen de sterkste ploeg met negen tickets voor Irene Schouten, Marijke Groenewoud, Elisa Dul en Melissa Wijfje. Team IKO verraste met Sebas Diniz (500 meter) en Jesse Speijers (5 kilometer), Joy Beune plaatste zich op de 1500 en 3000 meter.

Ook de kleinere ploegen sprokkelden volop in Heerenveen: Namens Development Team Fryslân mogen Sanne in ’t Hof (3 en 5 kilometer) en Helga Drost (1000 meter) zich opmaken voor internationale wedstrijden. Esther Kiel mag namens BDM-BTZ naar de World Cups in Azië op de 3 en 5 kilometer. Marwin Talsma bezorgde Team FrySK twee tickets op de 5 én 10 kilometer. Het internationale collectief Team Novus mag de Nederlandse rijdsters Dione Voskamp en Naomi Verkerk meenemen op de 500 meter. 

De eerste World Cup is op 10, 11 en 12 november in het Japanse Obihiro.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan