Tickets
Shop
Langebaan/Marathon 25 okt 2023

Gioya Lancee prijst zich gelukkig: ‘Zo mooi dat ik weer kan schaatsen’

Schaatsen is geen moeten meer voor Gioya Lancee. Ze wil nog altijd heel graag en is ongelooflijk ambitieus, maar de ellende van het voorbije jaar heeft haar kijk op haar carrière en de topsport veranderd. Inmiddels is ze begonnen aan een nieuw hoofdstuk in haar sportleven en kan ze komend weekend in Thialf doen waar ze zo van geniet.

Foto : Hanneke Mennens

Dat Lancee alweer in staat is op hoog niveau te schaatsen, zal menigeen die haar de afgelopen jaren gevolgd heeft verbazen. Tijdens het Dutch Open Shorttrack van 2022 ging het vreselijk mis voor de Kesterense. Ze kwam ten val en brak voor de tweede keer haar kuitbeen. Na de operatie – het bot bleek na een eerdere breuk uit 2017 niet volledig hersteld – begon een lange revalidatie vol onzekerheid. De weg naar herstel was niet eenvoudig, maar de laatste maanden ging het sneller dan gehoopt. “Aan mijn instelling ligt het niet, anders was ik al gestopt”, zegt ze met de nodige overtuiging. “Ik hoopte op dit scenario, maar weet dat je nooit te gretig moet zijn.”

Lancee gaf zichzelf na de operatie een jaar om terug te komen. Volgens dat schema zou ze in januari ongeveer op niveau moeten zijn. Nu – iets meer dan negen maanden na de laatste operatie – mag ze op drie onderdelen meedoen aan het World Cup Kwalificatietoernooi. Ze nam in de tussentijd afscheid van shorttrack en tekende bij marathonformatie BDM-BTZ. “Toen we dit traject begonnen, stond niet opgeschreven dat ik nu al wedstrijden zou rijden. Het was de bedoeling langzaam te groeien, marathons te leren rijden en te proeven aan de Topdivisie. Het gaat veel sneller dan we hadden gedacht.”

Deelname aan het WCKT was al een overwinning op zich, maar afgelopen weekend haalde ze al de eerste hoofdprijs in Groningen. Ze schreef de marathon bij de beloften op haar naam. “Wanneer ik voor het laatst won? Dat moet ik googelen”, zegt Lancee. Ze bedrijft haar sport anders dan ze voor de blessure deed. “Ik analyseerde en keek bij alles wat beter moest, nu is er rust en weet ik dat het goed is wat ik doe. Plezier staat nog meer voorop.”

De winnares van de marathon bij de beloften in Groningen start komend weekend op vier onderdelen. | Foto : Neeke Smit

De keuze om afscheid te nemen van het shorttracken is de juiste geweest, vindt Lancee. Ze schaatst na haar revalidatie pijnvrij, heeft een goed team en kan zichzelf weer verbeteren. Dat geeft een heel ander perspectief. “Schaatsers willen aan het eind van de zomer weer het ijs op, voor mij was het een kwestie van mogen: Ik mocht weer, het is zo mooi dat ik weer kan schaatsen. Dat zit nu veel prominenter in mijn hoofd: plezier is het belangrijkst.”

De spektakelsport laat haar nog niet helemaal los. De eerste meters op ijs deze zomer maakte ze op shorttrackschaatsen. “Ik dacht eens per week te shorttracken, maar dat gevoel heb ik niet meer. Als mijn benen goed voelen, heeft het dan meerwaarde om een extra dag op het ijs te staan? Ik vind het leuk af en toe te doen, maar de marathon is ook heel leuk.”

Als racer kan Lancee zich helemaal uitleven in het marathonschaatsen en kan ze haar kwaliteiten optimaal inzetten. “Voor mijn gevoel ben ik aan het shorttracken in het peloton, waarschijnlijk is dat gewoon de marathon, hè? Ik vond het echt leuk, dit is wat ik hoopte te vinden. Het voelde alsof ik de wedstrijd kon lezen en dat heb ik te danken aan mijn shorttrackervaring, niet omdat ik zoveel marathons gekeken of gereden heb.”

Na een goede zomer en een sterke opening van het marathonseizoen staat komend weekend de eerste grote langebaantest op het programma. Dat heeft ze te danken aan de goede races die ze reed tijdens de eerste Holland Cup in Deventer. Verwachtingen zijn niet veranderd door de opmars die ze de afgelopen maanden maakte. “Ik ben me er heel bewust van dat ik verder ben dan verwacht, alles voelt meer als een cadeautje”, zegt de studente pedagogische wetenschappen.

“Het was helemaal niet realistisch dat ik het WCKT zou rijden”, vervolgt de schaatsster die voor drie World Cup-tickets mag racen en meedoet aan het Daikin NK Ploegenachtervolging. De 1500 meter is een belangrijk speerpunt. “In Deventer ging het de eerste 700 meter heel hard, het verval daarna was groot. Hopelijk kan ik dat beperken.” Wanneer is het toernooi geslaagd? “Ik heb helemaal nog niet nagedacht over die vraag, het voelt alsof het al geslaagd is. Ik heb heel veel zin om hard te schaatsen. Wat daar uitkomt is meegenomen.”

Meer informatie over en tickets voor het World Cup Kwalificatietoernooi vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan