Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 31 okt 2023

‘Ik ontdekte dat de wetenschap van het schaatsen niet voor mij werkte'

Strompelend liep Sanne in’t Hof door de tunnel van Thialf na de vijf kilometer. Ze voltooide de jacht op wereldbekertickets, maar het ging niet zonder slag of stoot. Een vervelende knieblessure speelde haar in aanloop naar het World Cup Kwalificatietoernooi parten. Desalniettemin veroverde ze twee startbewijzen voor het internationale circuit, bewijs dat ze deze zomer de juiste keuze maakte. “Ik ben erachter gekomen dat wat volgens de wetenschap zou moeten werken, bij mij niet werkte.”

Foto : Soenar Chamid

Op haar favoriete afstand reed In ’t Hof achter de ongenaakbare Irene Schouten en Marijke Groenewoud de derde tijd (6.52,11). Daarvoor had ze zich op de 3 kilometer ook al verzekerd van een ticket naar Japan en China. Mooie tijden voor de geboren Schalkhaarse, die deze zomer de bakens verzette. Ze rijdt de wedstrijden in het pak van Development Team Fryslân, maar sinds mei traint ze bij Team Gold van Johan de Wit, waar Miho Takagi een van haar sparringpartners is. Een goede stap, weet ze. Toch was plaatsing niet vanzelfsprekend.

“Dat ik me na zo’n voorbereiding plaatste op de 3 kilometer was een grote verrassing”, zegt In ’t Hof. Tweeënhalve week voor het kwalificatiemoment in Thialf bereikte de pijn in haar knie een dieptepunt. “Door overbelasting, een soort botkneuzing, ontstond er een zwelling in mijn knie”, legt ze uit. “Om het niet erger te maken hebben we besloten een week van het ijs af te gaan, schaatsen deed pijn.” Naast de ijstrainingen loopt In ’t Hof graag hard, dat was niet mogelijk. “Ik zat bijna alleen maar op de fiets.”

Voor het zelfvertrouwen geen ideale situatie richting de belangrijkste afspraak van het voorseizoen, zou je zeggen. De vaste trainingsrituelen vielen weg. Toch betrad In ’t Hof het stadion met vertrouwen. “Ik voelde me fysiek goed, op mijn knie na. De waardes op de fiets waren prima, wat ik in het krachthonk kon was niet slecht. En daarnaast: toen ik weer schaatste, raakte ik ze goed.” Na de 5 kilometer hinkte ze door de tunnel naar de fitnessruimte van Thialf, de terugreis om pers te woord te staan ging soepel. “Na het uitfietsen heb ik er geen last meer van.”

De reactie van het lijf was voelbaar door twee achtereenvolgende racedagen, de 5 kilometer werd daardoor meer een gevecht dan lekker schaatsen. “Maar toch, als ik kijk hoe het tweeënhalve week geleden ging en waar ik nu sta, dan ga ik echt in grote stappen vooruit, ook na gisteren”, wijst ze op haar persoonlijk record op een laaglandbaan. “Ik rij harder dan ooit.”

De stap naar Team Gold van Johan de Wit heeft een positief effect gehad. Ze trainde deze zomer met de marathonmannen van het Gewest Fryslân. De ploeg van Ingo Bos bleef haar vaste uitvalsbasis in Nederland, maar ze ging in voorbereiding op het seizoen ook alleen op reis. “Ik zocht een extra prikkel en die heb ik bij Johan gevonden”, gaat In ‘t Hof verder. In Obihiro, de plek waar op 10 tot en met 12 november de World Cup-cyclus begint, werkte ze vorige maand nog een trainingsstage af. “We trainen op heel hoog niveau, mede omdat we met de mannen rijden. Daar leer ik veel van de buitenlandse cultuur en de manier waarop zij topsport beleven en trainingen doen. Ze helpen mij, maar ik kan hen ook helpen.”

Een bericht gedeeld door Sanne in 't Hof (@sanne_inthof)

In ’t Hof straalt als ze praat over haar Japanse avonturen, ze zit goed in haar vel. De 25-jarige leerde de afgelopen jaren met vallen en opstaan waar ze beter van werd. Haar verrassende debuut op de Olympische Spelen (zevende) en het WK Afstanden (vijfde) alsmede haar periode bij de kernploeg van Noorwegen gaven haar de kennis om een eigen route uit te stippelen.

“Ik heb veel geleerd over mezelf en weet nu welke trainingen voor mij werken”, aldus In ’t Hof. “Dat strookt niet altijd met de wetenschap van het schaatsen. Voor een trainer is het soms lastig te geloven. Ik heb schema’s gevolgd en dingen gedaan die zouden moeten werken: bij mij lukte het niet.”

De klik tussen In ’t Hof en De Wit was meteen goed. “Hij laat me in mijn waarde en kijkt naar wat ik nodig heb.” Zo ging ze deze zomer tweemaal naar Livigno voor zware trainingsblokken. “Daar word ik heel gelukkig van. Samen maken we een schema en dan zegt hij: ‘Ga dat alsjeblieft doen’. Dat is voor de Chinezen misschien niet goed, zij doen dat soort dingen niet. Voor mij werkt dit, daar voel ik me lekker bij.”

In Obihiro wordt ze volgende week herenigd met Team Gold. “Terug naar de ploeg”, lacht ze. “Ik weet al waar ik terechtkom.”

Informatie over de eerste World Cup staat hier.

Door

Mark Bremer

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan