Tickets
Shop
Langebaan 27 okt 2023

Jesse Speijers dankzij schema van Nils van der Poel naar de World Cups

De overwinning van Patrick Roest op de 5000 meter kwam voor niemand als een verrassing. Maar dat Beau Snellink, Marcel Bosker én Jorrit Bergsma zich niet wisten te plaatsen voor de World Cups hadden weinigen toch verwacht. Wie er wel naar de wereldbekers mogen afreizen? Chris Huizinga, Marwin Talsma, Gert Wierda en de 21-jarige Jesse Speijers.

Foto : Soenar Chamid

In een dik persoonlijk record (6.16,46) reed Speijers naar de derde tijd van de dag. De schaatser van Team IKO haalde bijna negen seconden van zijn oude toptijd af. Die reed hij een jaar geleden tijdens het WCKT in Thialf en daarmee eindigde hij toen als tiende.

“Het is nu mijn derde seizoen bij IKO en ik zit daar goed op m’n plek”, vertelt de geboren Rotterdammer, die uiteraard heel tevreden is met zijn rit." Om zichzelf dit seizoen weer te verbeteren kopieerde hij dingen uit het schema van Nils van der Poel. "Wat voor mij heel goed werkt zijn de vele uren op de fiets. Ik heb dit jaar al meer dan 15.000 kilometer gefietst. Natuurlijk is het geen garantie dat je dan ook hard schaatst, maar ik ga er wel goed op.”

Ook Van der Poel zat tijdens zijn schaatscarrière veel op de fiets. De regerend olympisch kampioen op de 5 en 10 kilometer zette begin 2022 zijn loodzware trainingsschema online. Daaruit bleek dat de Zweed soms meer dan dertig uur per week op de fiets zat. "Wat hij deed was wel heel extreem. Alles op dezelfde manier doen zou voor mij nooit haalbaar zijn. Ook hij heeft het niet heel lang volgehouden, na twee jaar was het wel 'klaar'. Hij is gestopt, maar ik wil graag nog veel langer blijven schaatsen."

Flinke tegenvaller voor Jorrit Bergma: ‘Deze zag ik niet aankomen’
Jorrit Bergsma begon het World Cup Kwalificatietoernooi met een flinke domper. De man uit Aldeboarn plaatste zich voor het eerst sinds 2010 niet voor de World Cups. Op de 5 kilometer reed hij een teleurstellende 6.21,34. Daarmee kwam hij bij lange na niet in de buurt van de eerste vijf plekken. En de reden? “Dat weet ik niet”, zei Bergsma na afloop. “Vanochtend stond ik op het ijs en voelde het best lekker. De wedstrijden die ik tot nu toe reed – waaronder een trainingswedstrijd in Inzell – gingen goed.”

Alles wijst er volgens de stayer uit de stal van Jac Orie op dat het een incident is. De 10 kilometer van zondag is een nieuwe kans en Bergsma kijkt ernaar uit. “Iedereen weet dat de 10 mij beter ligt dan de 5”, vervolgde hij. “Ik heb in het verleden wel vaker gehad dat mijn 5 minder was. Op de 10 kilometer kan ik meer mijn rondjes rijden, dat is meer mijn snelheid. Ik begon vandaag vlot en het voelde ook best wel goed, maar ik hield het niet. Ik probeerde de rondetijd nog te drukken, maar dat ging niet.”

Deelname aan de World Cups gaat lastig worden voor Bergsma, al behoort plaatsing voor de mass start tot de mogelijkheden. “Ik heb er nog niet over nagedacht, maar misschien is het beter om dan in Nederland te blijven”, doelt Bergsma op de verre wereldbekers in Azië. “Dan kunnen we werken richting de tweede helft van het seizoen, maar dat moeten we nog bekijken.” 

De coaches bij IKO kwamen met het idee om dingen uit het schema van Van der Poel te kopiëren. “Vorig seizoen zijn we daar al mee begonnen, maar dat gaat natuurlijk niet lukken in een jaar. Iedere atleet is ook anders. Voor mij bleek dus wel dat het vele fietsen, en dan vooral op hoge intensiviteit, goed werkt.”

“De laatste weken voor het kwalificatietoernooi heb ik veel duurrondjes op wedstrijdtempo gereden, net als Van der Poel vaak deed. Die rondetijden gingen steeds harder, dat gaf mij natuurlijk een heerlijk gevoel. Ik ging daarom ook niet met angst van start, want ik wist dat het in de trainingen goed ging. Of Van der Poel weet dat ik dingen uit zijn schema gekopieerd heb? Geen idee, maar ik verwacht het niet.”

Blijdschap bij Jesse Speijers: van blokjeslegger in Dordrecht tot de World Cups in Azië. | Foto : Soenar Chamid

Een dag voor zijn wedstrijd zat Speijers nog twee uur op de fiets. “Enkele ploeggenoten verklaarden me wel voor gek”, zegt hij lachend. “Niet veel schaatsers zouden dat doen voor een wedstrijddag, maar voor mij voelde het goed. Ik dacht ook: ‘een gokje nemen is prijzen winnen’, nou dat is vandaag wel gelukt.”

Nieuwe aanpak brengt Chris Huizinga naar World Cups
Chris Huizinga vloog er met een noodgang in tijdens zijn 5 kilometer. Een 28,5 zette hij in de eerste ronde op de klokken. Dat was behoorlijk hard, maar tot ieders verrassing kon de Groninger het vervolgens vasthouden. “Misschien ging ik te gek weg”, reageerde Huizinga, die 6.16,33 als eindtijd noteerde. “Alleen dan zie je toch dat ik fysiek heel goed ben waardoor ik het tot de laatste ronde kan vasthouden.”

De verklaring daarvoor is een vernieuwde aanpak, zegt Huizinga. “Vorig seizoen heb ik meer geïnvesteerd in de 1500 meter en dat ging niet goed. Dit jaar heb ik me meer gericht op het allrounden, fysiek en technisch ben ik verbeterd. Nu is het een kwestie van bijhouden, het NK later dit seizoen is ook belangrijk. Dit is binnen, maar het seizoen is nog jong. Er komen nog heel veel belangrijke wedstrijden aan.”

Speijers, die tegenwoordig in Heerenveen woont, mag zich dus gaan opmaken voor de World Cups in Japan (Obihiro) en China (Beijing). “Deze snelle tijd had ik echt niet verwacht. Stiekem hoop je wel dat je bij de eerste vijf eindigt, want dan mag je naar de Wereldbekers. Mijn race was goed, maar ik startte al in rit twee. Daarna moesten nog zoveel andere topschaatsers van start gaan. Het was spannend, maar gelukkig was het genoeg.”

Nog niet zo lang geleden deed Speijers ook aan shorttrack. "Ik zat in dezelfde lichting als Jens van 't Wout. Maar een jaar of vier geleden heb ik de switch gemaakt naar de langebaan. Maar ik blijf shorttrack een geweldige sport vinden. Vorig jaar was ik bij de World Cup in Dordrecht nog blokjeslegger, puur voor de hobby. Dit jaar is het WK in Rotterdam en dan hoop ik dat opnieuw te mogen doen. Je staat er dan met je neus bovenop, ik vind dat gewoon het heel leuk om te doen."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan