Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 26 okt 2023

Kjeld Nuis niet fit, Patrick Roest treft Jorrit Bergsma op 5 kilometer

Kjeld Nuis begint met vraagtekens aan het World Cup Kwalificatietoernooi. De voormalig olympisch kampioen van Reggeborgh kampte de voorbije week met griep. Hij heeft zich afgemeld voor de 500 meter van vrijdag. Het moet nog blijken of Nuis wel fit genoeg is om de andere afstanden te rijden.

Foto : Neeke Smit

De Leidenaar kampte een dikke week met griep en stond donderdag weer op het ijs voor zijn tweede ijstraining in tien dagen. “Ik wilde me twee dagen terug al afmelden, maar toen waren de ontstekingswaarden gedaald”, zegt Nuis tegenover de NOS. “Ik heb het ergste gehad, maar het schaatsen ging niet zo heel goed. Gisteren ging het iets beter en vandaag was het oké. Per dag wordt het iets beter. We gaan zien of ik op tijd fit ben, maar ik ben strijdbaar.”

Er kan alvast een streep door de 500 meter, de afstand met de minste prioriteit voor Nuis. Hij heeft verder de 1500 meter (zaterdag) en 1000 meter (zondag) op het programma staan, maar het is afwachten of het genoeg is. Hij staat constant in contact met zijn coach en arts om te kijken hoe het herstel verloopt. “Nu voel ik me oké en mag ik rustig weer schaatsen, ik mag m’n lichaam niet heel erg belasten.”

Vorig jaar liep Nuis een dag voor het WCKT een liesblessure op waardoor hij niet in actie kon komen. Nu is er optimisme bij de gangmaker van Reggeborgh. “Het plan is om te kijken of ik zaterdag fit genoeg ben”, licht Nuis zijn plan toe. “Als dat niet het geval is, zeg ik de 1500 meter af. Zondag start ik in ieder geval op de 1000 meter. Dat heb ik nu voor ogen. Het doel is zondag, dat ga ik halen. Als de training vandaag heel slecht gegaan was, had ik me ter plekke afgemeld. Ik heb de stijgende lijn weer te pakken.”

Bij de vrouwen heeft Ramona Westerhuis zich afgemeld voor de 500 meter.

De KNSB heeft de deelnemende teams voor het Daikin NK Ploegenachtervolging bekendgemaakt. Bij de vrouwen staan zeven teams aan de start, waarvan Team Albert Heijn-Zaanlander op papier het sterkst is. Irene Schouten rijdt met Marijke Groenewoud en Elisa Dul. Zij nemen het onder meer op tegen de vrouwen van BDM-BTZ en Team FrySK.

Bij de mannen ontbreken de bekende langebaantoppers op dit nieuwe onderdeel, zes formaties hebben zich ingeschreven. Team Albert Heijn-Zaanlander stelt Gert Wierda, Tjerk de Boer en Sjoerd den Hertog op voor de ploegenachtervolging. Team Reggeborgh stelt de mannen van de lange adem op: Crispijn Ariëns, Evert en Bart Hoolwerf. 

Bekijk hier de deelnemers bij de mannen en de vrouwen.

Donderdag zijn de lotingen verricht voor de eerste dag van het WCKT. Op het openingsnummer, de 5 kilometer voor mannen, start regerend wereldkampioen Patrick Roest in de laatste rit tegen Jorrit Bergsma. In de rit daarvoor komt Kars Jansman in actie tegen Marcel Bosker.

Op de 1500 meter voor vrouwen komt wereldkampioene Antoinette Rijpma - De Jong in actie voor haar directe concurrenten. De Friezin start in rit 10 tegen Marijke Groenewoud. Jutta Leerdam start in de elfde rit tegen Reina Anema waarna Irene Schouten en Joy Beune het in de laatste race tegen elkaar opnemen.

De rapste mannen werken vrijdagavond in Thialf twee 500 meters af, de startlijst voor de eerste is reeds gepubliceerd. Stefan Westenbroek, vorig jaar na twee ritten de snelste op het WCKT, start in de voorlaatste rit tegen Dai Dai N'tab. Janno Botman neemt het daarvoor op tegen de huidige nationaal kampioen sprint, Merijn Scheperkamp. In de laatste rit treffen routiniers Kai Verbij en Hein Otterspeer elkaar.

Bekijk hier de lotingen van de 5 kilometer (m), 1500 meter (v) en de eerste 500 meter (m).

Alle informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan