Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 15 okt 2023

Melissa Wijfje is aan het opbouwen: 'Moet geduld hebben'

Melissa Wijfje leerde de afgelopen maanden dat niets vanzelfsprekend is. Na een frustrerende, slepende blessure krabbelt ze langzaam maar zeker uit het dal. Het eerste doel? Haar niveau van voor de blessure halen. Daarna wil ze nóg een stap maken om weer de schaatsster te worden waar iedereen rekening mee moet houden.

Foto : Timsimaging

Seizoen 2022/2023 werd eentje om snel te vergeten voor Wijfje. Een mysterieuze blessure in het linkeronderbeen speelde haar parten. Lang bleef onduidelijk wat de precieze oorzaak was. Het bleek te gaan om een compartimentsyndroom waardoor de druk in het scheenbeen te hoog werd en verzuring insloeg. Na een operatie kon Wijfje langzaam maar zeker weer beginnen, al was op de vertrouwde manier schaatsen niet langer vanzelfsprekend.

“Relativeren is lastig als je wél fit bent, maar niet door zo’n blessure komt”, erkent de 28-jarige. Ze stond dit weekend voor het eerst sinds het Daikin NK Allround van december 2022 weer aan de start van een Holland Cup in Deventer. “Ik ben in opbouw”, weet ze. “De 1500 meter ging heel goed, dat is mijn afstand. De 3 kilometer is niet zo vanzelfsprekend. Dat komt omdat ik in training niet meer dan vijf temporondjes achter elkaar gereden heb.”

Van buitenaf was onmogelijk te beoordelen wat Wijfje het voorbije jaar doormaakte. Lang reed ze door met haar blessure. Daardoor werd een andere en verkeerde schaatsslag ingeslepen. “De efficiënte schaatsslag waarmee je hard kunt gaan, die moest ik opnieuw aanleren.” Met dat deel van het herstelproces is het talent uit Ter Aar nog volop bezig. "De ene dag lukt het, er zijn dagen dat het niet lukt en ik halverwege de training afzwaai." Zoeken naar de juiste balans is een aardige uitdaging. “Je moet bewust schaatsen, maar niet té bewust. Dan maak ik mezelf gek, het moet uit automatisme komen.”

Nu de eerste competitieve meters op het ijs weer gemaakt zijn, is het een kwestie van trial and error voor Wijfje. “Het liefst ga ik naar het WCKT met het niveau van voor mijn blessure. Dat heb ik nu gewoon niet. Er is altijd een bepaalde onzekerheid, maar in goeden doen sta ik er gewoon tussen. Nu weet ik dat gewoon niet en moet ik geduld hebben. De ritten van dit weekend gebruik ik maandag weer als we aan de slag gaan.”

In Deventer haalde de rijdster uit de stal van Jillert Anema WCKT-tickets voor de 1500 meter en de 3 kilometer. “Uit die 1500 meter heb ik vertrouwen gehaald, van daaruit kan ik de andere afstanden weer aanpakken. Dan komt de rest vanzelf, daar heb ik vertrouwen in.”

Wijfje heeft nog een weg te gaan en krijgt langzaam maar zeker zijn vertrouwen terug: “Eerst mijn oude niveau halen, pas dan kijk ik verder”

Tim Prins haalt een 'heel dikke voldoende’ in Deventer
Tim Prins maakte indruk in Deventer. De jongeling van Reggeborgh schreef de 1000 meter op zijn naam in een tijd van 1.10,58. Hij liet ploeggenoten Jenning de Boo (1.11,40) en Mats Siemons (1.11,46) daarmee ruim achter zich. Zaterdag liet hij zich al gelden met 1.49,57 op de 1500 meter na een valpartij, eerder op de 500 meter. “Die valpartij, eigenlijk was het positief”, verklaarde Prins. “Ik start de laatste tijd zo hard dat ik nog niet altijd controle heb. De opening met val was 9,97. Daarvoor had ik nog maar één keer onder de 10 seconden geopend.”

De Fries, pas twintig jaar oud, straalt vertrouwen uit in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau. Met sparringpartners als Kjeld Nuis en Hein Otterspeer was en is nog altijd aanpoten voor Prins, maar stapje voor stapje krijgt hij meer controle en aansluiting bij de kanonnen van de ploeg. “Ik kan leveren wat er in mijn lichaam zit, dat hoop ik vast te houden. Over twee weken moet ik pieken.”

Tim Prins rekende met alles en iedereen af op de 1000 meter en kan met vertrouwen naar het WCKT in Heerenveen. | Foto : Timsimaging

Over twee weken is het World Cup Kwalificatietoernooi de voorlopig belangrijkste afspraak van het seizoen. Prins is geplaatst op drie afstanden (500, 1000 en 1500 meter). “Doel bereikt, maar er zijn nog verbeterpunten”, aldus Prins. “Daar kunnen we nog twee weken aan werken. Maar ik heb dit weekend al gezien: één foutje en het is voorbij.”

Met het verbeteren van zijn persoonlijke records hoopt Prins in Heerenveen op ‘een mooie plek in de subtop’. “Op de 1000 meter is dat mogelijk, op de 1500 staat mijn pr al heel scherp. Als de uitvoering is zoals ik het nu al een paar maanden doe, kan het hard gaan.”

De 3 kilometer werd gewonnen door Elisa Dul van Albert Heijn-Zaanlander. Zij haspelde de afstand af in 4.14,40 voor Esther Kiel (4.17,67) en Reina Anema (4.17,98). Wijfje eindigde met 4.22,05 op de zevende plek.

De langste afstand bij de mannen (5 kilometer) was een prooi voor Remo Slotegraaf. Hij reed 6.33,27. Mats Stoltenborg (6.34,59) en Evert Hoolwerf (6.35,10) maakten het podium compleet.

Bij de vrouwen schreef Myrthe de Boer de 1000 meter op haar naam in een tijd van 1.19,65. Ze was daarmee een fractie sneller dan Helga Drost (1.19,86) en Meike Veen (1.20,18).

De vrouwen reden zondagavond aansluitend op de Holland Cup hun derde mass start. Esther Kiel pakte voor de tweede keer dit seizoen de overwinning. In de sprint rekende ze af met Kim Talsma en Bente Kerkhoff.

Uitslagen van de Holland Cup zijn hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan