Tickets
Shop
Marathon 28 okt 2023

Na hard werken wacht voor Irene Schouten de winst

Nadat Irene Schouten de drie kilometer succesvol had afgewerkt op het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT), mocht ze enkele uren later in Utrecht op zoek naar haar tweede overwinning van de dag tijdens de tweede Daikin Marathon Cup. Ze werd door de andere ploegen op de proef gesteld, maar dat weerhield haar niet van de eerste marathonzege van het seizoen.

Foto : Glenn Wassenbergh

In twee dagen tijd had Irene Schouten al drie afstanden afgewerkt op het WCKT. Desondanks kwam het niet in haar op om zich te sparen voor de slotdag van het langebaantoernooi in Thialf. Al vanaf de eerste ronde van de Daikin Marathon Cup – Vechtsebanen Marathon was ze voorin het peloton te vinden, jagend op dat rondje voorsprong.

Het publiek op de Vechtsebanen kreeg een mooie koers te zien, waarbij veel vrouwen loerden op een ontsnapping. Schouten behoorde tot de eerste groep rijdsters die zich los wist te wrikken van de rest. Met onder anderen Beau Wagemaker (PGM Bakker), Elsemieke van Maaren (BDM-BTZ) en Eline Jansen (Van Ramshorst Renault) sloot ze weer achteraan aan bij het peloton.

Marijke Groenewoud, die dit weekend tot dusver hetzelfde zware programma afwerkte als haar ploeggenote Schouten, deed meerdere pogingen om ook een ronde te pakken, maar kwam niet weg. Femke Mossinkoff (Van Ramshorst Renault), Ineke Dedden (BDM-BTZ) en Loesanne van der Geest (PGM Bakker) slaagden daar net voor het einde wel in.

Nadat het peloton had afgesprint, bleef een groepje van tien vrouwen over. De koppeltjes van PGM Bakker en Van Ramshorst Renault probeerden Schouten uit evenwicht te brengen door meerdere aanvallen te plaatsen. Keer op keer moest de Noord-Hollandse het gat dichten. Nienke Smit was de laatste die een poging ondernam, maar ook zij bleef niet uit de greep van de onverwoestbare Schouten. Ondertussen leek Van Maaren zich in de handjes te knijpen. Ze hoefde het vuile werk niet op te knappen en kon in de luwte toewerken naar de sprint, in de hoop Schouten op het laatste rechte stuk te verrassen en voorbij te snellen.

Schouten moest ogen in haar achterhoofd hebben om alle aanvallen aan te zien komen. | Foto : Glenn Wassenbergh

De bel was voor Schouten het teken de beslissende versnelling te plaatsen. Als eerste kwam ze de laatste bocht uit, met Van Maaren in haar kielzog. Het ontbrak de rijdster van BDM-BTZ aan kracht om een serieuze bedreiging te vormen. Ondanks de vele meters in de wind en haar drukke programma met het WCKT, sprintte Irene Schouten naar de zege. Omdat Marijke Groenewoud, winnares van de eerste Daikin Marathon Cup, de slag had gemist en genoegen moest nemen met de twaalfde plaats, nam Schouten ook het oranje leiderspak over.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan