Tickets
Shop
Langebaan 29 okt 2023

‘Outsider’ Tim Prins klopt de kanonnen

Met een beetje geluk behoorde een World Cup-ticket wel tot de mogelijkheden voor Tim Prins. Hij overtrof de verwachtingen door alle toprijders te kloppen op een spectaculaire 1000 meter. De meeste gevestigde namen vielen buiten de boot, alleen Kjeld Nuis kon de jeugd bijbenen.

Foto : Soenar Chamid

De twintigjarige Tim Prins komt pas net kijken en had helemaal geen rekening gehouden met World Cup-tickets. Op de 500 meter eindigde hij met de zesde tijd en viel hij net buiten de boot. De achtste tijd op de 1500 meter was evenmin een teleurstelling, Prins reed een goede race en haalde bijna een seconde van zijn persoonlijk record af. Dat hij zonder tickets op zak aan de 1000 meter begon was daardoor helemaal geen aderlating voor de Jouster. 

“Het waren drie goede races, ik had weinig fouten gemaakt”, vertelde Prins. “Het moest scherp, maar dit is pas mijn eerste jaar. Met wat ik gereden had, kon ik tevreden zijn.” Op de kilometer reed Prins zonder druk een ijzersterke race met 1.07,96 als eindtijd. Opnieuw een dik persoonlijk record van meer dan een seconde. “Ik zag mezelf als een van de outsiders, zeker niet als favoriet”, vervolgde hij. “Veel van die jongens hadden hier al 1.07 gereden, daar sta ik nu tussen. Echt ongelofelijk.” 

De tweede helft van het veld moest nog van start nadat Prins zijn tijd gereden had. “Toen er direct 1.08,0 gereden werd door Tijmen Snel, kneep ik ‘m wel even. Ik wist dat er in de laatste drie ritten nog kanonnen aan de start stonden.” Stuk voor stuk kwamen ze niet aan de tijd van de Reggeborgh-man. “Misschien heb ik mezelf toch een beetje onderschat. Qua prestaties sta ik eronder in de hiërarchie, maar vandaag niet.” 

En dan volgt nu zijn debuut in het World Cup-circuit. Een enorme stap voor Prins, maar eentje die hem in de komende jaren gaat helpen. “Ik kan nog niet verwachten dat ik dit elke week doe, maar het is zaak om sterker te worden en daar kan ik de World Cups voor gebruiken”, aldus Prins. “In Heerenveen trainen is leuk, meedoen met de wereldtoppers is nog beter voor mijn ontwikkeling.”  

Kjeld Nuis is de 'uitzondering' die wel levert op de 1000 meter
Tim Prins (20), Tijmen Snel (25), Jenning de Boo (19) en Janno Botman (23) pakten een World Cup-ticket op de 1000 meter. De uitzondering in het verhaal? Kjeld Nuis (33). De routinier van Reggeborgh kende in aanloop naar het World Cup Kwalificatietoernooi problemen door griep, maar verscheen aan de start. Het ritme van de 1000 meter werd gebroken door een val van Kai Verbij. Zijn schouder ging daarbij uit de kom.

"Heel erg schrikken", zei Nuis, die daarna moest aantreden tegen Joep Wennemars. Met 1.08.11 eindigde de man uit Leiderdorp op de derde plek en pakte zo op eigen kracht nog een World Cup-ticket. De griepverschijnselen van de afgelopen weken waren niet bepaald lekker, maar onderaan de streep heeft Nuis er een prima weekend van gemaakt. "Als ik hier doorheen kom, dan word ik daar alleen maar sterker van. Niet helemaal topfit en toch twee plekken pakken, dan kan je meer dan je denkt."

Als enige van de gevestigde orde pakte Nuis zodoende een startbewijs op de 1000 meter. "Een weekend vol verrassingen waarin de jonge mannen boven komen drijven en de gearriveerde namen door het ijs zakken. Ik ben blij dat ik daar niet bij hoor."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan