Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 28 okt 2023

Sterke Femke Kok begint nu wel goed, Jutta Leerdam ziet kansen na 500 meter

Scherp aan het seizoen beginnen was de afgelopen jaren niet de grootste kwaliteit van Femke Kok. Ze eindigde vorig seizoen weliswaar met een wereldtitel op de 500 meter, maar de eerste helft van het jaar was verre van optimaal. De sprintster van Reggeborgh heeft de sleutel voor een sterke start nu gevonden en put daar vertrouwen uit: "Het waren geen vlekkeloze ritten."

Foto : Soenar Chamid

“Een heel mooi begin, meer niet”, zegt Kok als ze gevraagd wordt naar de 37,24 die ze eruit stampte in de tweede omloop. Gecombineerd met de 37,34 uit de tweede omloop noteerde ze een nieuw Nederlandse record. “Ik ben heel blij dat het nu vanaf het begin lekker loopt, dat was de afgelopen twee jaar wel anders. In de trainingen ging het steeds al goed, dan is het lekker om zo te beginnen aan het seizoen.” 

De tijd uit de eerste omloop was ruim voldoende om de wereldbekers in te mogen, maar verslappen was er niet bij. “Ik wilde graag winnen, de tweede rit was ik net zo gebrand als de eerste”, verklaarde Kok, die zondag op de 1000 meter start in de voorlaatste rit met Isabel Grevelt als tegenstandster. “Winnen is mooi, zeker omdat het in deze fase van het seizoen al zo hard gaat. De omstandigheden waren goed, maar het waren geen vlekkeloze ritten. Dat het nu al zo’n tijd oplevert is alleen maar mooi.” 

Jutta Leerdam eindigde met goede races op de tweede plek, maar had het liefst beide ritten willen combineren. “De opening (10,5) van de eerste race met de ronde (26,8) van de tweede, als ik die toch aan elkaar had kunnen knopen”, zei Leerdam met een glimlach om er vervolgens aan toe te voegen: “Het is belangrijk om steady te rijden en me te plaatsen. Natuurlijk wil ik winnen, maar er zitten goede dingen in deze races.” 

Met 37,54 en 37,55 deed de toprijdster van Jumbo-Visma meer dan voldoende voor plaatsing. “We pieken niet, maar het is wel zaak om hard te rijden. Een goed gevoel overhouden aan dit toernooi, dat is belangrijk.” Grappig detail: In een video op Instagram voorspelde vriend Jake Paul, die met zijn gevolg present was in de schaatstempel, kort voor de race een 37,5 voor Leerdam. De Amerikaanse YouTuber en bokser blijkt schaatskenner te zijn. “We hebben het vooraf niet besproken”, zei Leerdam, die verrast was door de correcte voorspelling. “Jake vindt het heel interessant en hij wil zoveel mogelijk van mijn wedstrijden bezoeken.” 

Naast Kok en Leerdam mogen ook Marrit Fledderus, Dione Voskamp en Naomi Verkerk zich opmaken voor de World Cups. Michelle de Jong werd zesde, zij kwam twee honderdsten tekort voor plaatsing.

Uitslagen van het World Cup Kwalificatietoernooi staan hier, meer informatie over de derde dag is hier te vinden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan