Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 26 okt 2023

Stilte voor de storm… Thialf warmt op voor het WCKT

Nog eenmaal de benen testen, voelen hoe de omstandigheden zijn. Dit weekend breekt voor veel schaatsers een bijzonder belangrijk moment aan. Het halen van een World Cup-ticket is immers grotendeels bepalend voor het verdere verloop van het seizoen. Vrijdag gaat het beginnen, maar hoe staat het 24 uur voor de start met de voorbereidingen en de spanning?

Foto : Martin de Jong

Thialf is vandaag gesloten, zo staat op de site van de schaatstempel te lezen. Met goede reden, de voorbereidingen op het Daikin World Cup Kwalificatietoernooi zijn in volle gang. Bij de ingang zijn reclame-uitingen geplaatst en is alles in kannen en kruiken om het publiek te verwelkomen. In de ijshal zelf wordt de laatste hand gelegd aan de boarding en aankleding van het middenterrein. Televisiemakers dwalen door het gebouw om de eerste grote wedstrijd van het seizoen in beeld te brengen. Via de ingang aan de achterkant van de baan komen de schaatsers binnen.

Bijna allemaal zijn ze er op het dagelijkse topsportuur. Team Jumbo-Visma is nagenoeg volledig. Aan de overkant maken de rijders van Team IKO zich klaar voor de laatste oefenmeters. Team Reggeborgh komt in het ‘tweede blok’ op het ijs, samen met de rijders en rijdsters van Development Team Fryslân. Waar wordt – een dag voor de start van het WCKT - nog op getraind? “Geen specifieke dingen”, is het antwoord van IKO-coach Erwin ten Hove. “Voor de mannen van de 500 meter is het zaak om adrenaline op te bouwen, het bloed moet stromen. Het belangrijkste? Iedereen moet heel blijven.”

In een kamertje onder de tribunes worden de bloemen voor het weekend klaargemaakt, aan de buitenkant van de 400-meterbaan lopen mensen met apparatuur rond om alle voorzieningen in orde te maken. De schaatsers bewegen zich rustig en ontspannen tussen de werkzaamheden door. Jutta Leerdam betreedt dan ook het ijs voor een van haar laatste trainingen. Zoals altijd staat de schaatsvedette in de spotlights. Voordat ze aan een paar temporondjes begint, laat ze zich nog eens fotograferen.

Hoe staat het met de spanning bij de meeste schaatsers? Op het eerste oog lijkt dat mee te vallen. Aan het begin van de training wordt zelfs meegezongen met de klassieker ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ dat door de speakers klinkt. Daarna is het voorbij met de pret en gaan de pakken dicht, de brillen op en worden de veters nog eens strakgetrokken. “Alle rijders doen een specifiek deel van hun race”, gaat Ten Hove verder. De sprinters rijden de tweede bocht van de 500 meter, de stayers doen een paar ronden uit het begin van de 5 kilometer op tempo.

De ochtendtraining is ook het moment om voor de laatste keer de benen te testen. Zijn ze in orde? “Ja hoor, in orde”, zegt Jorrit Bergsma tevreden. De stayer van Jumbo-Visma kende een andere aanloop naar het seizoen door een gebroken schouderblad in juni. De marathonvorm is nog niet optimaal, maar de man uit Aldeboarn is klaar voor de jacht op World Cup-startbewijzen. Zo klinken de meeste schaatsers positief en zelfverzekerd aan het begin van het seizoen. Iedereen heeft stappen gemaakt, is sterker, sneller en technisch verbeterd. Als het eerste startschot klinkt, dan telt het pas echt. Leerdam dan? Over haar ging het deze zomer meermaals. Ze laat zich tijdens de training niet in de kaart kijken, maar verzekert de verslaggever van de NOS dat ze weer harder rijdt.

Spanning, daar heeft Bart Swings geen last van. De Vlaming beweegt zich vrij over het ijs, wars van kwalificatiestress. Hij heeft de tickets immers al binnen. Hij test de benen over een langere periode en doet dat heel behoorlijk, afgaand op de positieve geluiden die zijn coaches duidelijk hoorbaar door de ijshal tetteren .Niet veel later keert de rust terug in Thialf.

Vrijdag barst het schaatsgeweld los, vandaag is Thialf nog gesloten.

Alle informatie over het World Cup Kwalificatietoernooi staat hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan