Group 2
arrow copy Terug
Marathon 21 okt 2023

Twee sprints in Groningen, maar met een wereld van verschil

Beide topdivisie-wedstrijden in de eerste ronde van de Daikin Marathon Cup draaiden uit op een sprint, maar het verschil tussen beide kon niet groter zijn. Waar Harm Visser en Bart Swings zich diep in de verzuring naar de eindstreep sleepten, werd de ‘sprint a deux’ bij de vrouwen een anticlimax.

Foto : Neeke Smit

Niet Amsterdam, maar Groningen was zaterdagavond het strijdtoneel van de seizoensopener van de Daikin Marathon Cup. Het toegestroomde publiek werd bij de mannen getrakteerd op een aantrekkelijke koers waarbij de mannen van Royal A-Ware en Jumbo-Visma de wedstrijd kleurden. Het spektakelstuk kreeg een passend slot. Met de koppositie had Harm Visser een goede uitgangspositie, maar Bart Swings kwam in de laatste meters hard opzetten. Het verschil op de streep was zo klein dat geen van beiden de handen durfde te heffen.

De gedachten gingen terug naar Luleå, waar Visser vorig seizoen een millimetersprint afwerkte tegen Evert Hoolwerf en na koortsachtig overleg werd uitgeroepen tot winnaar. "Vroeg juichen kan gevaarlijk zijn", wist Visser. Hij hield zijn kruid droog. Een kleine vijf minuten later verscheen de naam Visser bovenaan het scorebord, voor mass start-wereldtopper Bart Swings. De Vlaming had op zijn beurt geen idee, net als Visser: "Ik wist het echt niet, maar de ontlading was enorm." Bart Hoolwerf redde de meubelen voor Reggeborgh met de derde plek.

Vorig jaar moest Visser lang wachten op zijn eerste overwinning. Nu was het in Kardinge – door de Westereender omschreven als zijn tweede thuis – meteen raak. “Fijn om deze binnen te hebben en dat ik het oranje weer mag dragen”, aldus de rappe man van Jumbo-Visma, die zeer scheutig was met complimenten richting zijn team. “De openingswedstrijd winnen is heel speciaal, deze steekt er wel bovenuit. Ook fijn dat we meteen scoren, de verwachtingen zijn anders na vorig jaar.”

Bekijk hier de reactie van Harm Visser:

Het contrast met de vrouwenrace kon niet veel groter. De vrouwen van Albert Heijn-Zaanlander domineerden van start tot finish. Toen Irene Schouten en Marijke Groenewoud de gaskraan opendraaiden, waren ze – zonder dat ze het zelf wisten – vrijwel meteen los van het peloton. De twee kopvrouwen pakten de ronde voorsprong en konden vanaf dat moment koersen vanuit de luie zetel. Na de pelotonsprint – overtuigend gewonnen door de sterke Kim Talsma – maakten de twee kopvrouwen uit de ploeg Anema het elkaar niet lastig.

“Een plan hadden we niet, het ging om de zege voor het team”, zei Groenewoud. Ploegbaas Jillert Anema liet de beslissing aan zijn twee veelwinnaars. “Met nog een paar ronden te gaan riep hij ‘zoek het uit’ naar ons”, grijnsde de Friezin. Een echte sprint was het onmogelijk te noemen, beide vrouwen gooiden het op een akkoordje. Groenewoud had de leiding vanuit de laatste bocht, Schouten kwam nog langszij, maar te laat om nog aan de haal te gaan met de overwinning. Net als bij de mannenkoers wisten beide vrouwen in eerste instantie niet wie de hoogste trede van het podium mocht beklimmen.

Net als bij de mannenkoers wisten de rijdsters niet wie als eerste over de streep kwam, maar dat was van ondergeschikt belang. Het eerste streepje kan gezet worden achter de ploeg van Anema. Met de leiderstrui in het bezit komt Groenewoud volgend weekend waarschijnlijk aan de start in Utrecht, waar de tweede ronde om de Daikin Marathon Cup gehouden wordt. “Ik heb nu het oranje truitje hè”, reageerde ze. “Ik moet me eerst nog plaatsen voor de World Cups, afhankelijk daarvan bepalen we het marathonschema. Volgende week? Ik kan volgens mij nog wel naar Utrecht na de 3 kilometer op het World Cup Kwalificatietoernooi.”

Marijke Groenewoud deed na afloop haar verhaal voor de camera van Schaatsen.nl:

Bij de beloften maakte Wisse Slendebroek een indrukwekkende solo af. Geholpen door zijn teamgenoten van Okay-Interfarms kwam de tiener uit Oudorp de koers af nadat hij vroeg in de race mee schoof in een sterke kopgroep. Bij de beloften vrouwen was Gioya Lancee de sterkste. Een late aanval gevolgd door een oppermachtige sprint bezorgde de vrouw van BDM-BTZ de overwinning.

Harm Visser en Esther Kiel krijgen jaarprijs, Sofia Schilder dubbel in de prijzen
Harm Visser en Esther Kiel hebben zaterdag voor de start van het seizoen in Groningen de marathon-jaarprijs ontvangen. Visser greep dankzij een aantal podiumplekken, drie overwinningen de eindwinst in de Daikin Marathon Cup. Ook won hij het ONK in Luleå. Esther Kiel heeft de prijs te danken aan vier overwinningen in de Marathon Cup. Ze greep net naast de eindzege, maar pakte met BDM-BTZ wel het ploegenklassement. De jury bestaat uit Jouke Hoogeveen, Bob de Vries en Iris van der Stelt.

Sofia Schilder viel dubbel in de prijzen. In het marathonschaatsen én het inlineskaten kreeg zij de talentenprijs. Ze werd kampioene in de Marathon Cup bij de beloften vrouwen. Ook in het inlineskaten maakte ze dusdanig veel indruk op de jury dat ze uitgeroepen werd als grootste talent van het seizoen. De jury van de Inline-prijzen bestond uit disciplinemanager Marcel Scheperkamp, sectievoorzitter René de Klein, bondscoach Valentina Berga-Belloni en Léon de Kort (Schaatsen.nl).

Zaterdagavond werden ook de prijzen voor de beste inlineskaters van het afgelopen seizoen uitgedeeld. Lianne van Loon kreeg de prijs uitgereikt bij de vrouwen. Zij won dit jaar het algemeen klassement van de Europa Cup in Oostende, zegevierde op regelmatige basis in de Nederlandse wedstrijden. Tijdens de marathon op het WK in Montecchio Maggiore ging ze aan de haal met de vijfde plek. Kevin van der Horst kreeg de onderscheiding bij de mannen. Hij bekroonde een sterk seizoen met winst tijdens de Daikin NK Marathon in Rotterdam.

De winnaars van de jaarprijzen in het inlineskaten: Lianne van Loon, Sofia Schilder en Kevin van der Horst. | Foto : Glenn Wassenbergh

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan