Group 2
arrow copy Terug
Langebaan 26 okt 2023

Wat moet je weten over het World Cup Kwalificatietoernooi?

Schaatsminnend Nederland mag komend weekend zijn hart ophalen tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi (WCKT). In drie dagen tijd zullen de beste schaatsers van ons land bepalen wie er naar de wereldbekers mogen afreizen en wie een streep moeten zetten door de eerste helft van het internationale seizoen. Hoe zijn de sporters uit de zomer gekomen en wie weten er te verrassen?

Foto : Neeke Smit

Wanneer kwalificeer je je voor de World Cups?
Tijdens het WCKT zijn er geen prijzen te bemachtigen, alleen tickets. Op de individuele afstanden mogen de beste vijf schaatsers naar de World Cups. Zondagavond is de selectie nog niet officieel, de Selectiecommissie van de KNSB kan wijzigingen in de ploeg aanbrengen. Mocht één van de kanshebbers op internationale prijzen zich niet plaatsen voor de wereldbeker – bijvoorbeeld vanwege een val of een diskwalificatie - kan die aangewezen worden, zoals Kjeld Nuis vorig jaar voor de tweede wereldbeker.

Voor de teamonderdelen ligt het lot van de rijders in de handen van bondscoach Rintje Ritsma. Hij wijst de deelnemers van de mass start, de ploegenachtervolging, de teamsprint en – voor het eerst dit jaar – de mixed gender relay aan. Overigens staat er wel een mass start op het programma, waarbij schaatsers zich in de kijker kunnen rijden. Het weekend wordt afgesloten met het eerste Daikin NK Ploegenachtervolging. Waarom dat kampioenschap in het leven is geroepen en hoe het in elkaar zit, lees je hier.

Hoe komen de schaatsers uit de zomer?
Die vraag staat centraal komend weekend. De meeste schaatsers keerden met een tevreden gevoel terug op het ijs, maar zullen de vele uren in het krachthonk en op de fiets zich uitbetalen? In maart eisten Femke Kok, Jutta Leerdam, Antoinette Rijpma – de Jong, Irene Schouten, Marijke Groenewoud en Patrick Roest in Heerenveen een wereldtitel op. Zij zullen zich als wereldkampioenen uiteraard willen plaatsen op hun geliefde afstanden.

In testwedstrijden lieten onder anderen Kjeld Nuis, Janno Botman, Sanne in ’t Hof, Joep Wennemars en Joy Beune zich al van voren zien. Talenten Jenning de Boo, Tim Prins, Remo Slotegraaf (alle drie Reggeborgh), Pien Hersman, Jade Groenewoud en Stijn van de Bunt (alle drie IKO) leerden deze zomer voor het eerst de slagen van de zweep van een commerciële ploeg kennen. Zij hopen stappen te hebben gemaakt op het ijs.

En hoe is het met de atleten die zich proberen op te werken na een mindere winter? Olympisch kampioene Esmee Visser verscheen afgelopen zaterdag al aan het vertrek van de marathon en wil weer over het ijs vliegen. Door fysiek ongemak was Kai Verbij vorig seizoen uitgeschakeld voor de grote prijzen verdeeld werden. Zijn motivatie is gebleven en na het ‘tussenjaar’ wil hij weer meedoen om de titels. Marwin Talsma besloot te vertrekken bij de formatie van Jillert Anema en terug te keren bij Team FrySk. Kan hij zich weer mengen in de strijd om de medailles?

Alle deelnemers zijn te vinden op de kalenderpagina.

Cijfertjes, cijfertjes, cijfertjes
Zestien onderdelen, vijftig individuele startbewijzen en bijna honderdvijftig deelnemers vormen de basis voor het WCKT. De selectiewedstrijd voor de wereldbekers wordt pas voor de vierde keer onder de noemer 'World Cup Kwalificatietoernooi' gehouden. In het verleden was het NK Afstanden vaak de aftrap van het seizoen. In olympische jaren is dat nog steeds het geval.

Jumbo-Visma haalde vorig seizoen de meeste startbewijzen binnen, liefst 21 keer eindigde een rijder van de geel-zwarte formatie in de top-5 op een individuele afstand. De schaatsers van Reggeborgh volgden met zeventien startbewijzen voor diezelfde onderdelen. Dankzij de rappe 500 meter van Dione Voskamp wist ook de nieuwe ploeg Team Novus zich voor het eerst te kwalificeren.

Op individueel niveau werd meer dan de helft van de tickets over een vijftal vrouwen verdeeld. Antoinette Rijpma - de Jong, Irene Schouten, Joy Beune, Jutta Leerdam en Marijke Groenewoud bezorgden zichzelf een druk wereldbekerprogramma door zich op drie afstanden te plaatsen. Bij de mannen lukte het alleen Patrick Roest om een drietal tickets binnen te hengelen.

Waar kan ik de uitslagen van het WCKT vinden?
Zowel de lotingen als de uitslagen zijn hier bij te houden. Na elke rit worden de uitslagen geüpdatet.

Hoe kun je het WCKT volgen?
Het beloven drie spannende dagen te worden. De meeste schaatsfans hebben zich al verzekerd van een plekje in Thialf, maar er zijn nog enkele tickets te verkrijgen, dus wees er snel bij om te genieten van Neerlands beste schaatsers! De wedstrijden zijn live te volgen op TV en via NOS.nl en schaatsen.nl/liveschaatsen. 

Via schaatsen.nlInstagramFacebook en X houden we je op de hoogte van het laatste nieuws, interviews en uitslagen. Je kunt meer informatie vinden op de kalenderpagina.

Programma
Vrijdag 27 oktober
17:00: 5.000m mannen
18:56: 1e 500m mannen
19:44: 1.500m vrouwen
20:44: 2e 500m mannen
21:30: Mass Start vrouwen

Zaterdag 28 oktober
13:35: 3.000m vrouwen
14:50: 1e 500m vrouwen
15:38: 1.500m mannen
16:37: 2e 500m vrouwen
17:23: Mass Start mannen

Zondag 29 oktober
12:55: 10.000m mannen
15:01: 5.000m vrouwen
16:12: 1.000m vrouwen
17:07: 1.000m mannen
17:55: Daikin NK Ploegenachtervolging vrouwen
18:13: Daikin NK Ploegenachtervolging mannen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan