Group 2
arrow copy Terug
Familieverhalen 01 okt 2023

Riejanne, Femke en Roos Markus: ‘Wij zijn super close’

De schaats- en skeelersport wordt door vele families beoefend. Broers en zussen die samen voor het hoogst haalbare gaan of bekende schaatsouders, die de juiste genen doorgeven. Hoe is dit en hoe helpen ze elkaar? Dat zoeken wij uit in deze familierubriek. Deze keer: marathonschaatsster Roos (23), voormalig schaatssters en huidig profwielrensters Femke (26) en Riejanne Markus (29).

Foto : Eigen archief

Riejanne Markus (links op bovenstaande foto), die tot haar achttiende nog fanatiek schaatste, kwam onlangs in actie tijdens het EK wielrennen in Drenthe. Voor de renster van Team Jumbo-Visma was het een bijzondere ervaring om voor thuispubliek haar kunsten te vertonen. “Niet alleen mijn familie was hier om mij aan te moedigen. Er waren zoveel Nederlanders langs de kant die ik heb horen supporteren. Dat was heel speciaal.”

Qua resultaten had ze op meer gehoopt. Ze was vooral teleurgesteld over haar tijdrit, maar de oorzaak kwam niet uit de lucht vallen. In aanloop naar dit Europees Kampioenschap kwam ze tijdens de Simac Ladies Tour tweemaal zwaar ten val en moest ze de koers verlaten. Hiervan bleek ze nog niet voldoende hersteld. Desondanks kijkt ze met een goed gevoel terug op de wegwedstrijd, evenals de mixed relay, waar zij met haar team nipt naast het podium belandde (vierde plek). 

Riejanne bestempelt de hechte band met haar familie als iets cruciaals in haar topsportbestaan. “Wij zijn super close”, zegt ze. De jongste Markus, Roos (in het midden op bovenste foto) , begint in hun ouderlijk huis meteen herinneringen op te halen uit hun jeugd en vertelt hoe ze met haar zussen opgroeide aan de Amsteldijk in Amstelveen. "Riejanne woont naast ons en voor Femke heeft mijn vader zelfs een Tiny house-achtig huisje boven op onze garage gebouwd. Mijn oma woont ook naast ons – aan de andere kant - en de broer van mijn opa, die woont met zijn vrouw weer een paar huizen daarnaast. De familie Markus in één straat; heel gezellig”, aldus de marathonschaatsster van team VGR-Sport/ Vreugdenhil.

"Ik vind het ontzettend fijn om zo dichtbij elkaar te wonen en de steun van elkaar te voelen”, vult Femke aan, die op haar 22e de overstap maakte van het ijs naar de fiets en momenteel als ploeggenote van Demi Vollering een profcontract heeft bij Team SD Worx. “Vooral omdat we alle drie zoveel weg zijn voor de sport. Ik zie mijn zussen als mijn beste vriendinnen." Roos komt met een anekdote waarvan de meiden hard in de lach schieten. “Vroeger sliepen Femke en ik op één kamer. De ene dag moesten onze bedden zo dicht mogelijk tegen elkaar aan staan, terwijl er de andere dag niet voldoende ruimte tussen kon. Oorzaak: flinke ruzie.” Femke, die amper bijkomt van het lachen: “Dan hadden we precies in het midden van de kamer een denkbeeldige lijn getrokken over de vloer. Deze mocht niet gepasseerd worden.”

Op 17-jarige leeftijd werd Femke geselecteerd voor Jong Oranje in het langebaanschaatsen. Ze verliet het vertrouwde nest en verhuisde naar Heerenveen; voor haar een enorme overgang. De Amstelveense raakte overtraind en verloor het plezier in het schaatsen. Een prachtige aanbieding in de wielrennerij lonkte, waardoor ze na vijf jaar haar schaatscarrière op het ijs afsloot tijdens het NK Allround. En symbolischer kon bijna niet: op de 500 meter reed ze tegen haar jongere zus Roos, die haar NK-debuut maakte. Roos: “Ik stond ontzettend te bibberen op mijn benen van de zenuwen. Ik kreeg hierdoor ook nog een valse start, maar ik won deze rit wel.” Femke lachend: “Ik ben meer van de lange adem. Op alle andere afstanden reed ik mijn zusje eraf, maar ja…, dat was helaas niet in een rechtstreeks duel.”

De Nederlands kampioene tijdrijden op de fiets, Riejanne, merkt op dat haar liefde voor deze discipline ook deels voortkomt uit haar schaatsachtergrond, waarbij ze gewend was aan individuele inspanningen tegen de klok. Ze vertelt hoe de drie zussen samen trainen en elkaar steunen in hun topsportcarrières. "We snappen elkaar door en door en hoeven niets uit te leggen.” Roos: “Riejanne haar verloofde (wegwielrenner, mountainbiker en veldrijder, Jasper Ockeloen, red.) en mijn vriend (schaatser Mats Siemons, red.) sporten ook op hoog niveau. Ons gezin ademt sport."

De Mark(z)ussen hebben allemaal hun eigen kwaliteiten en stijl. Riejanne beschrijft zichzelf als ‘de stille kracht’ van de familie. Ze ziet Femke als een sterke ‘voorjaarsrenster’ en Roos als een getalenteerde marathonschaatsster. "We zijn alle drie familiemensen en hechten veel waarde aan het sociale aspect.” Roos bewondert haar zus ‘Rie’ vanwege haar onvermoeibare toewijding en doorzettingsvermogen. “En Femke inspireert me door haar killers-mentaliteit en race-instinct. Ik ben een beetje de combinatie van hun tweeën. Al heb ik wellicht meer het talent en werk ik niet zo hard als zij”, grapt de jongste van de drie.  

Het idee om in de voetsporen te treden van haar zussen spreekt Roos aan. Toch beleeft ze momenteel meer plezier aan het schaatsen en de bijbehorende afwisseling van verschillende trainingsvormen. “Ik krijg wel eens de vraag: ‘Hoezo ga jij niet fietsen? Je zussen doen het zo goed!’ Zo van: ‘Hoezo doe jij dat ook niet eventjes?’ Mensen onderschatten wat zij er allemaal voor doen en laten. Het is niet zo eenvoudig zoals het lijkt. Dit brengt wel eens extra druk met zich mee. Het lijkt me overigens wel supervet om ook te kunnen fietsen en met z'n drieën tegen elkaar te strijden. Wie weet…”

Als het om wielerkoersen gaat, is er geen sprake van rivaliteit tussen Riejanne en Femke. Zij zijn twee compleet verschillende rensters en proberen elkaar te helpen waar mogelijk, ondanks dat ze ieder voor een ander profteam uitkomen. Femke, die dit jaar voor het eerst in een WorldTeam zit: "Mijn zus moet het hebben van haar kracht en alles goed voorbereiden. Zij is echt een leidster en speelt een belangrijke rol binnen de Nederlandse ploeg. Ik ben meer een gevoelsrijdster en fiets op intuïtie. Door onze verschillende specialiteiten, zien we elkaar niet als concurrent”, vertelt de draagster van de bolletjestrui tijdens de eerste twee dagen van de Tour de France.

Femke legt uit dat ze door de jaren heen steeds meer wielrenster is geworden in plaats van een schaatsster. "Met schaatsen leer je dat je van start tot finish volle bak moet gaan. In het wielrennen draait het meer om slim koersen in plaats van wie het vermoeidst aankomt. Het belangrijkste is dat je zo fit mogelijk blijft en kunt toeslaan als het moet om als eerste over de eindstreep te komen. Dit heb ik moeten leren.”

Om te presteren op de fiets en het ijs, is tijd met elkaar doorbrengen voor de familie Markus essentieel voor de juiste balans. Ook houden ze er - naast samen eten en shoppen – verschillende hobbies op na. Roos: “Riejanne heeft een tijdje haar vlog ‘Tour de RieRie’ gedaan. Femke die bakt veel – vooral heerlijke taarten - en heeft haar eigen ‘Femkes Foodstore’. Ze zal ook de bruidstaart verzorgen voor Riejanne en Jasper, die over drie weken in het huwelijksbootje stappen. Zelf houd ik me graag bezig met social media”, vertelt Roos, die het marathonschaatsen combineert met het verzorgen van de social media-kanalen van wielerteam Parkhotel Valkenburg (Femkes vorige werkgever).  

Waar Roos stilletjes droomt van een (verre) toekomst in het wielrennen met haar zussen, fantaseert Riejanne over haar bruiloft en een olympisch gouden medaille op de tijdrit. Femke ziet het winnen van Parijs-Roubaix als haar ultieme doel (waar ze dit jaar al dichtbij kwam. Door een val in de laatste tweehonderd meter kon ze niet sprinten voor de overwinning). “Dit is een koers, waarin iedereen kapotgaat en verschuilen achter anderen onmogelijk is. Hier komen de sterkste rensters bovendrijven.” Toch een beetje zoals in het schaatsen…  

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan