Tickets
Shop
Inlineskaten 18 aug 2024

Crispijn Ariëns test de benen in Heerhugowaard

Iets meer dan drie maanden na zijn trainingsongeluk keerde Crispijn Ariëns zondag bij Tour de Waard terug in competitie. De hardrijder van Team Reggeborgh ondervindt nog altijd hinder van de scheenbeenbreuk die hij in mei opliep, maar is blij dat hij zich weer in het wedstrijdgeweld kon mengen.

Foto : Neeke Smit

Ariëns maakte in mei een smak tegen het Vesmaco van Heerde en brak daarbij zijn scheenbeen. Nadat hij de volgende dag al geopereerd kon worden, begon de lange weg naar herstel. Drie maanden later wordt de 35-jarige routinier nog dagelijks herinnerd aan de gevolgen, maar gaat het beetje bij beetje beter. “Ik voel dat het nog pijnlijk is, soms niet stabiel genoeg. Dagelijks heb ik er nog last van, de instabiliteit proberen we met oefeningen te verbeteren. Maar dat wordt beter met de hoeveelheid training die ik kan verrichten. Hopelijk gaat het dan met de tijd weg.”

Desondanks waagde Ariëns zich aan zijn rentree in het peloton, de omloop van Heerhugowaard achtte de skeeleraar als een geschikt rondje. “Het was een test om te kijken hoe het zou gaan, een beetje te voelen”, reageerde Ariëns na de wedstrijd. “Ik had verwacht dat ik het niveau had waarmee ik meekon in het peloton. Ik ben al een tijd aan het trainen, maar niet op het niveau wat ik normaal gesproken haal. Ik ging met een open blik naar Heerhugowaard. Dat heb ik gedaan en ik ben heel erg tevreden met het verloop. Ten opzichte van een paar weken geleden gaat het alweer een stuk beter.”

Aan de leiding in het peloton, Ariëns test de benen in Tour de Waard. | Foto : Neeke Smit

Slechts dertien rijders namen de moeite om naar Heerhugowaard af te reizen. De koers was daardoor eentje van hollen en stilstaan waarin de sterkste rijders in de tweede fase wegreden. “De beste vier reden weg en die mochten er ook voor sprinten, al kwamen we in de laatste ronde nog aansluiten met drie man. Dat ik er nog heen kon rijden, was mooi. Dat was verder prima.”

De oud-wereldkampioen kwam als zesde over de meet. “Ik ben nog zeker niet de oude, maar vandaag was een stap in de juiste richting.” Vooral de momenten ná de marathon waren belangrijk voor de ervaren man. “Ik heb mooi wat kunnen doen, het lichaam reageert er goed op. Dat ik ook geen gekke reactie heb na het uitdoen van de skeelers, dat is belangrijk.”

Luc ter Haar en Jet Fransen zegevieren in Heerhugowaard
Slechts dertien mannen stonden aan het vertrek in het centrum van de Noord-Hollandse stad, waar de skeelermarathon onderdeel is van de wielerronde. Eindwinnaar Luc ter Haar reed weg met Jorian ten Cate en Casper de Gier. De rijder van Bouwselect-De Haan Westerhoff versloeg de beiden vervolgens in de sprint en is weer eigenaar van het leiderspak.

“Het is een supermooi rondje, het evenement zit goed in elkaar en er is altijd veel publiek”, complimenteerde Ariëns de organisatie. “Leuk om hier met het peloton te rijden, alleen jammer dat het zo’n klein groepje was. Natuurlijk zit het op zondag en zitten ze daar ook aan vast, wij zijn als skeeleraars gewoon onderdeel van wat er al was. Ik hoop dat er volgend jaar meer rijders komen en ik denk dat ze het hier verdienen om een keer een NK te organiseren.”

 

Dat de mannen- en de vrouwenkoers gelijktijdig afgewerkt werd, leverde her en der chaotische taferelen op. Winnares Jet Fransen kwam in het spoor van de mannen over de meet. | Foto : Neeke Smit

 

Gelijktijdig met de mannen werkten ook de vrouwen hun wedstrijd af. Jet Fransen pakte haar eerste overwinning in de KNSB Marathon Inline Cup nadat ze afrekende met Patricia Koot en Sofia Schilder. Koot is nog altijd de klassementsleidster.

De uitslagen staan hier.

Lianne van Loon klimt naar de koppositie in de World Inline Cup
Dankzij de tweede plaats in de vierde skeelermarathon die deel uitmaakt van de World Inline Cup is Lianne van Loon (DOUBLEff) doorgestoten naar de leiding in het klassement. De geboren Gouwse liet zich in Bern (Zwi) niet van de wijs brengen door de lastige omstandigheden. Er werd regen verwacht, wat de keuze voor de juiste wielen bemoeilijkte; bovendien was er in een parcours een zeer zware beklimming opgenomen (vijftien procent stijging).

Die scherprechter zorgde er al in de openingsronde voor dat er een groep rijdsters zich kon afscheiden, met daarbij Van Loon en haar Vlaamse ploeggenote Jorun Geerts. Gaandeweg dunde dat gezelschap steeds verder uit. Van Loon en Geerts leken in. eerste instantie de goede wielkeuze te hebben gemaakt: op de deels natte omloop kwamen ze prima uit de voeten, maar dat veranderde naarmate het wegdek opdroogde.

De eindstreep was in een hellende straat van 500 meter getrokken. De Francaise Aubana Plouhince profiteerde optimaal van het feit dat zij met droogweerwielen reed.  Ze zette vroeg aan voor haar sprint, en schakelde zo Van Loon (tweede) en Gabriela Vargas (derde) uit in de strijd om de dagzege.  De klassering van Lianne volstond om de eerste plaats in de rangschikking te claimen. Als ze op 28 september het hoofd koel houdt tijdens de laatste race in Berlijn, heeft ze de zoveelste mijlpaal in haar inlinecarrière voor het grijpen: de overall zege.

De beklimming op het parcours in Bern zorgde voor een selectiewedstrijd. | Foto : WIC

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan