Group 2
arrow copy Terug
Inlineskaten 09 aug 2024

In China kan het weer over sport gaan voor herstelde Fleur Veen

Eindelijk kan het weer over sportieve, positieve zaken gaan als je Fleur Veen spreekt. Na maanden van fysiek malheur is de inlineskatester deze week volledig fit afgereisd naar Azië. Eerst voor een aantal clinics met Double FF, maar ook om zaterdag deel te nemen aan de marathon van Harbin. “Hier pakken ze de zaken net iets grootser aan dan wij gewend zijn”, zegt Veen.

Foto : Neeke Smit

De jaarlijkse uitstap van de World Inline Cup naar China is een belangrijke geworden voor de marathonteams over het algemeen en Double FF in het bijzonder. Frank Fiers is met zijn bedrijf actief in China en gebruikt de trip naar het land onder meer om  de kennis van de skeelercoaches bij te spijkeren. Aan Jorun Geerts en Fleur Veen de taak om zo nu en dan wat voor te doen. Daarnaast gaven ze een skeelerclinic aan een grote groep kinderen die op zomerkamp zijn. “We worden hier gezien als supersterren”, grapt Veen, die na de clinic talloze handtekeningen uitdeelde. Inmiddels zijn ze doorgereisd naar Harbin, waar ze in een luxe hotel verblijven voor de wedstrijd van zaterdag. “Vorig jaar waren we hier ook, toen was het grappig om te zien dat je in een totaal andere wereld terechtkomt. Het skeeleren is hier heel anders. In Europa merk je al verschillen tussen de landen, in China is de cultuur totaal anders.”

Voor Veen en haar teamgenotes is het de kans om de wereld te verkennen door middel van het skeeleren. “Het is een stuk relaxter dan wanneer je een EK of WK moet rijden. We hebben nu de tijd om die clinics te geven. Dat doe je bij een groot toernooi niet. En het is leuk om naar de andere kant van de wereld te reizen en nog wat te zien. Bovendien komen we in contact met de mensen hier en krijgen veel mee van de cultuur. De mensen van Double FF in China spreken best goed Engels, dat is gezellig en die leren we kennen. We zien hoe het leven echt is in plaats van dat we als toeristen hier komen aanwaaien. Wat dat betreft is het een mooie ervaring, vooral om te zien hoe ze het skeeleren hier beleven.”

Veen was de afgelopen jaren een vaste waarde in de Nederlandse top, maar kwam dit seizoen amper in actie. Reden waren de fysieke problemen waar ze al meer dan een jaar mee kampte. Ze moest onder het mes om het compartimentsyndroom in haar scheenbeen, waar ze tijdens het EK van vorig jaar al last van had, te laten verhelpen. Na meerdere keelontstekingen en een operatie om amandelen te verwijderen, kwam aan het licht dat ze de ziekte van Pfeiffer had. Goede en slechte dagen wisselden elkaar af, Veen kon een aantal maanden amper fysieke arbeid leveren. Als gevolg daarvan moest ze de grote internationale toernooien laten schieten. Recent was ze als toeschouwer een paar dagen bij het EK in Zandvoorde. “Een uitje nadat ik dit jaar best wel veel thuis geweest ben. Normaal gesproken zou ik daar gereden hebben, maar ik weet wat ik de afgelopen maanden heb doorstaan. In april kon ik nog niet skeeleren, dan is het niet erg om een keer zo’n toernooi van de andere kant mee te maken.”

Tussen de EK-races in Oostende trainde de 25-jarige rijdster gewoon door. Ze wordt steeds sterker en kan de belasting die hoort bij topsport steeds beter aan. “Ik ben blij dat het nu weer over de sport kan gaan”, zegt Veen, die verklaart dat ze ‘gezond’ is. “Pfeiffer is geweest, maar ik heb vier of vijf maanden training gemist en dat krijg je niet binnen een paar maanden terug. Wat dat betreft ben ik nog steeds bezig met opbouwen naar mijn normale niveau, zodat ik ook in de trainingen weer belastbaar ben. Het leuke daarvan is dat ik steeds verbetering voel, al wordt het ook snel normaal. De eerste keer dat ik op skeelers stond, dacht ik echt: Wow, ik kan weer skeeleren. Een week later was het heel normaal en zo bouw ik langzaam weer op naar mijn niveau.”

De World Inline Cup is een belangrijke reeks wedstrijden voor Double FF, waar de voltallige vrouwenploeg dit weekend aan de start staan met naast Veen en Geerts ook Fran Vanhoutte en Lianne van Loon. De afspraak in Harbin, een stad met meer dan vijf miljoen inwoners, is er eentje die net iets anders is dan de andere wedstrijden in Europa. “Je merkt dat ze het hier in China heel groots aanpassen, echt bizar als je ziet wat de organisatie allemaal doet”, aldus Veen. "Ze willen heel graag laten zien hoe goed ze het kunnen organiseren. Dat doen ze best goed. Ze stoppen ons in de meest luxe hotels, we zitten op de 25ste verdieping en hebben een prachtig uitzicht over de stad. Bovendien krijgt de organisatie het voor elkaar dat de wereldtop hier aan de start staat."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan