Group 2
arrow copy Terug
Video 08 aug 2024

Irene Schouten zet eerste stappen als verslaggeefster tijdens Spelen van Parijs

Irene Schouten heeft na haar sportcarrière een verrassende nieuwe rol aangenomen: die van verslaggeefster bij de talkshow ‘Humberto à Paris’ tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Nadat ze afscheid nam van het schaatsen, kreeg ze een aanbod van RTL om mee te gaan naar de Franse hoofdstad. In deel 1 van de driedelige videoserie ‘Schaatsers in Parijs’ gaat de voormalig schaatskampioene uitgebreid in op haar nieuwe rol.

Foto : Margriet de Schutter

Schouten staat bekend om haar rustige en bedachtzame aard, iets wat haar volgens televisiepresentator Humberto Tan juist geschikt maakt voor deze nieuwe rol. “Irene denkt eerst na voordat ze iets zegt. Ze is heel rustig en hoewel ze niet altijd veel zegt, is wat ze zegt wel raak,” aldus Tan. Hij benadrukt dat Schouten tijdens een tafelgesprek over de kracht van vrouwen bij de Olympische Spelen mooie inzichten deelde en zo het gesprek naar een hoger niveau tilde.

Hoewel het verslaan van sportevenementen nieuw terrein voor haar is, brengt Schouten haar sportieve ervaring direct in de praktijk. Ze heeft geleerd om te focussen op het gevoel van de atleten tijdens haar interviews. In plaats van lange tactische besprekingen, zoals die vaak voorkomen in bijvoorbeeld wielrennen, wordt haar aangeraden om tijdens de Spelen korte, emotiegerichte vragen te stellen. Deze aanpak blijkt een uitdaging, vooral omdat de tijd om interviews af te nemen vaak beperkt is en Schouten last-minute moet schakelen.

Een voorbeeld van haar directe aanpak is te zien in een interview met wielrenner Mathieu van der Poel. In plaats van te vragen hoe hij zich voelde na een race, vroeg Schouten hem meteen naar zijn conclusie van de wedstrijd. Deze directe stijl wordt door Tan geprezen, die het bewonderenswaardig vindt hoe Schouten zonder omwegen tot de kern van de zaak komt.

Bekijk hieronder deel 1 van de driedelige videoserie ‘Schaatsers in Parijs’ waar Irene Schouten uitgebreid in gaat op haar nieuwe rol:

De overgang van topsporter naar verslaggeefster brengt echter ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Schouten merkt op dat ze nu veel meer zelfstandig moet opereren en verantwoordelijk is voor praktische zaken zoals het op tijd komen voor interviews. Waar voorheen alles voor haar geregeld werd als sporter, moet ze nu zelf haar weg vinden in de hectiek van de Olympische Spelen.

Toch geniet Schouten van haar nieuwe rol. Voor het eerst kan ze de Spelen meemaken zonder de druk van competitie en heeft ze tijd om andere sporten en evenementen te ontdekken. Dit biedt haar een unieke kans om de Olympische Spelen vanuit een geheel nieuw perspectief te ervaren.

Humberto Tan, die lovende woorden heeft voor Schouten, moedigt haar aan om vooral door te gaan zoals ze nu bezig is en trouw te blijven aan zichzelf. Bovendien wenst hij haar veel succes met de nieuwe uitdagingen die ze zowel professioneel als persoonlijk tegenkomt, waaronder de komst van haar kindje.

Of Schouten de rol als verslaggeefster voort zal zetten zal in de toekomst blijken. “Het is geinig om het zo een keer van de andere kant mee te maken”, klinkt het nuchter. “We gaan het zien.”

Vrijdag is deel 2 van de videoserie ‘Schaatsers in Parijs’ te zien. Dan is Michel Mulder te zien die in de medailletaxi rijdt en de medaillewinnaars interviewt voor RTL Boulevard. Mulder verklapt alvast lachend: “Het is geen verrassing dat er veel schaatsers zijn in Par-ijs…”

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan