Achteraf bezien was de overstap van het schaatsen naar een bepalende rol binnen de Nederlandse kunstschaatswereld te abrupt. Toen Niki Wories in het voorjaar van 2022 het aanbod kreeg om Karen Venhuizen op te volgen als disciplinemanager, trainde ze vrijwel dagelijks. Al had ze veel last van blessures – en daardoor nooit echt aanspraak kon maken op deelname aan de Winterspelen - het vuur om het beste uit zichzelf te halen, bleef branden. Dat veranderde niet in haar nieuwe functie. Hoewel ze ervan genoot op eigen wijze wat te kunnen betekenen voor het kunstschaatsen in Nederland, kon ze de lokroep van de pirouettes, rittbergers en Salchows niet langer weerstaan.
“Het leven is onvoorspelbaar en brengt je soms op plaatsen waar je van tevoren niet wist dat je erheen zou gaan. Ik besef dat het ijs een plek is waar ik me fijn voel. En of ik er nou iets mee zal bereiken, sporttechnisch of niet, het zal me worst wezen. Ik krijg er rust door in mijn hoofd”, aldus een opgetogen Wories, die verlangend uitkijkt naar de start van het nieuwe seizoen.
Terugblikkend op het verleden: "Ik ben in 2022 gestopt als rijdster om kunstschaatsend Nederland te helpen, wat ik als een soort verplichting voelde. Ik hield er niet per se mee op voor mezelf. Het was een mooie kans om iets bij te dragen aan het kunstrijden, op een heel andere manier. De voorbije twee jaar heb ik heel veel klaargestaan voor anderen, en heb ik veel van mezelf gegeven. Dat deed ik met alle liefde en passie, omdat ik weet dat het in het leven ook draait om anderen te helpen. Waar ik momenteel sta in mijn eigen leven ben ik tot de conclusie gekomen dat ik nu stappen voor mezelf wil zetten in iets wat mij enorm gelukkig maakt: schaatsen. Zolang ik dat voel, wil ik het niet loslaten", aldus Wories.
Momenteel heeft de zesvoudig Nederlands kampioene een trainingskamp in het Franse Duinkerken, waar ze zich onder leiding van coach en oud-rijder Thomas Kennes voorbereidt op de wedstrijden. Niki kwam in het verleden twee keer uit op een wereldkampioenschap. Tijdens de mondiale strijd in Shanghai (maart 2015) eindigde ze als 32e (alleen korte kür). Het jaar erna bereikte Wories in Boston de finale, om na twee programma’s als 22e te finishen. Volgend jaar is de Amerikaanse stad opnieuw de locatie voor het WK, en stiekem hoopt ze daar te mogen aantreden.
Technisch directeur van de KNSB, Remy de Wit, heeft de carrièreswitch van Wories zien aankomen. “We waren al geruime tijd in gesprek met elkaar over haar ambitie om opnieuw op wedstrijdniveau te gaan schaatsen. Daar had en heeft ze zo haar privéredenen voor, maar het voornaamst is het plezier dat ze nog altijd heeft in het kunstrijden. Toen het hele concreet werd, heb ik verteld dat ze niet langer lid kon zijn van de selectiecommissie en dat ze de baan als disciplinemanager zou moeten opgeven, omdat het anders belangenverstrengeling zou zijn. Daar waren we het samen heel snel over eens”, licht De Wit toe.
“Persoonlijk vind ik het heel jammer dat ze vertrekt. Niki is binnen de bond en het team van Topsport (met alle disciplinemanagers, red.) een graag geziene collega. Ze was verfrissend en vernieuwend, wist heel goed wat er op het ijs gebeurde en kon dat prima vertalen naar beleid. Ik denk dat ze in een relatief korte periode best wat impact heeft gehad op het kunstschaatsen in ons land. Een voorbeeld is het gezamenlijke trainingskamp voor schaatsers en coaches dat ze vorig jaar in Montréal en dit voorjaar in Nederland heeft georganiseerd. Volgens mij had Niki veel verder kunnen doorgroeien in deze functie. Maar ik heb ook steeds gezegd dat ze moest doen waar ze zich gelukkig bij voelde. Desondanks sluit ik niet uit dat ze in de toekomst wederom iets zou kunnen betekenen voor de KNSB, in welke hoedanigheid ook”, besluit de technisch directeur.
De aankondiging op Instagram van goed twee jaar geleden waarin Niki vertelt dat ze stopt met de sport, om als disciplinemanager van de KNSB verder te gaan.